Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Īsfilmu festivālā 2Annas uzvaras laurus plūc spāņu režisora Aviles filma

Pēc septiņu dienu aizraujoša ceļojuma prāta un kino pasaulē, 28. Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas ir noslēdzies, žūrija Grand Prix – statueti Bronzas Anna– piešķīrusi Spānijas režisora Kristiāna Aviles (Christian Avilés) īsfilmai Acīm vaļā spilgti sapņojot par mūsu spāņu brīvdienām. Savukārt par labāko filmu Baltijas īsfilmu konkursā atzīta latviešu režisores Ilzes Ances Kazakas animācijas filma Gruzis.

"Šogad 2Annas festivāls notika gan klātienē, gan tiešsaistē, un mēs esam patiesi pateicīgi par atbalstu un skatītāju aktivitāti. Festivāla laikā mēs ne tikai baudījām dažādas aizraujošas īsfilmas, performances un radošus pasākumus, bet arī pirmo reizi Latvijas kino industrijas vēsturē piedāvājām īpašu festivāla sadaļu Tīri kvīrs, kas raisīja lielu sabiedrības interesi un atsaucību. Jūtu, ka šī sadaļa turpmāk kļūs par nozīmīgu festivāla daļu. Ir liela gandarījuma sajūta par paveikto, bet mums festivāla organizatoriem darbs nebeidzas, jo jau uzreiz pēc festivāla noslēguma sākam plānot nākamo,” iepazīt īsfilmu aicina Eila Moroza, festivāla producente.

Šogad festivālā tika demonstrētas vairāk nekā 100 filmas no 25 valstīm. Filmas tika vērtētas četrās konkursa programmās – Starptautiskais īsfilmu konkurss, Baltijas īsfilmu konkurss, Starptautiskais vidēja garuma filmu konkurss, kā arī Starptautiskais bērnu un jauniešu īsfilmu konkurss.

Grand Prix filma attēlo britu pusaudžu ilgas pēc gaismas un siltuma, ceļojumu uz Baleāru salām. Labākā Baltijas īsfilmas Gruzis galvenais varonis mēģina tikt vaļā no kāda neredzama šķēršļa līdz apjauš, ka šķērslis ir daļa no viņa paša. Savukārt labākā animācijas filma stāsta par Bogotā dzīvojošas putnu meitenes ceļu pētot savu seksualitāti.

Arī šogad filmas vērtēja starptautiska žūrija: Upsalas īsfilmu festivāla producente Sigrīda Hadeniusa-Ebnere, animācijas filmu režisore no Latvijas Lizete Upīte un Elza Gauja – režisore, kuras filma Pastkarte no Romas nesen ieguvusi Lielo Kristapu kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma. Lizete Upīte: “2Annas ir man īpaši mīļš festivāls. Uz šo festivālu nācu, kad vēl biju skolniece. Jau skolas gados mani piesaistīja festivāla saturs, iespējas redzēt citādākas filmas, tādas kā nekur citur – ar krāšņu kino valodu. Ļoti daudz varēju mācīties un iespaidoties. Vēlāk jau piedalījos ar savām filmām un šogad man bija iespēja būt daļai no festivāla, būt žūrijā. Pieredze bija tiešam lieliska. Katra no žūrijas dalībniecēm pienesa savu unikālo skatījumu un bija tiešām saturiskas un interesantas diskusijas. Šogad filmu izlase bija īpaši aizraujoša, izejot no seansiem, uzreiz gribējās mesties iekšā sarunās un dalīties sajūtās par redzēto. Liels prieks bija par Baltijas filmu skati. Ieraudzīt tik daudz jaunu talantīgu režisoru un tik daudz spēcīgas, jaunas balsis animācijā! Skaties un domā - es jau nevaru sagaidīt viņu nākamās filmas. Ceru viņus visus satikt nākamajos 2Annu pasākumos.”

Rīgas starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas ir neatkarīgs kino un audiovizuālās mākslas festivāls, kas katru gadu piedāvā skatītājiem oriģinālas, inovatīvas, izaicinošas, kā arī sociāli aktīvas īsfilmu un vidēja garuma filmu programmas. Festivāla mērķis ir popularizēt īsfilmas žanru, iepazīstināt skatītājus ar aktuālo Eiropas un pasaules kino, kā arī skatīt Baltijas filmu mākslas attīstību un tendences pasaules kontekstā. Konkursa uzmanības centrā ir jaunas valodas, tēmu un izteiksmes līdzekļu meklējumi laikmetīgajā kino. Par 2024. gadu fokusa ciklu izvēlēts Prāts un 2025.gada – Simbioze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja