Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar cirka plakātu izstādi un starptautiskām izrādēm Rīgas cirks atklās aprīkoto arēnu

Rīgas cirka arēna gatavojas starptautiskajai atklāšanai. Notikumu sēriju ieskandina vēsturisko cirka plakātu un fotogrāfiju izstāde, kas apmeklētājiem būs pieejama no 12. marta. Savukārt 21. martā ar veloakrobātikas izrādi no Francijas tiks atklāta tehniski labiekārtotā Rīgas cirka arēna. Šajā sezonā paredzētas gan vērienīgas pasaules līmeņa izrādes, gan pašmāju iestudējumi, sola Rīgas cirka pārstāvji.

Patlaban cirka arēna ir aprīkota ar transformējamām skatītāju tribīnēm, kas pilna apļa izkārtojumā ļauj uzņemt līdz 700 skatītājiem, tāpat uzstādītas gaismu, skaņas un aizkaru sistēmas un cits aprīkojums, kas vajadzīgs kvalitatīvai izrāžu norisei.

Rīgas cirka direktore Māra Pāvula stāsta par tehniskā aprīkojuma sniegtajām iespējām: “Vēl pagājušajā sezonā cirkā atzīmējām iesildīšanās sezonu – energoefektivitātes projekta rezultātā arēna tika brīnišķīgi renovēta, taču telpa bija tukša. Nu tā ir pilnvērtīgi iekārtota un gatava uzņemt gan māksliniekus, gan skatītājus. Līdz ar jaunajām tehniskajām iespējām Rīgas cirks Eiropas kultūras kartē tiek iezīmēts kā cirka mākslai piemērotākā ēka ne vien Baltijas, bet, iespējams, visas Ziemeļeiropas reģionā – ne velti arēnas atklāšanu apmeklēs daudzi cirka profesionāļi no visas Eiropas.”

Pirmais atklāšanas sezonas notikums būs cirka vēsturisko plakātu un fotogrāfiju izstāde Jautrības metamorfozes – priekšmetisks, tekstuāls un fotogrāfisks ceļojums no vairāk nekā 100 gadus tālas cirka vēstures līdz nesenākai pagātnei. Izstādē var gūt ieskatu spēka sievas, ķēžu rāvējas un sunīšu dresētājas Doras Kličas skatuviskā ampluā transformācijā, uzzināt par vienmēr mainīgās Tannī (Tatjanas Šabanes) attiecībām ar cirku un iepazīties ar klavierēm, kas izglāba cirka ēku, kā arī pieredzēt vēl daudzus citus ar cirka pārmaiņām saistītus stāstus. Izstādes kuratores: Elvīra Avota un Una Rozenbauma, māksliniece: Kristīne Abika. Izstāde Jautrības metamorfozes apskatāma sestdienās (sākot no 16. marta) no 12.00 līdz 16.00, kā arī pieejama izrāžu apmekētājiem. Grupu apmeklējumus iespējams pieteikt arī darbdienās no 12. marta līdz 7. jūnijam, rakstot uz: [email protected].

Centrālie arēnas atklāšanas notikumi paredzēti no 21. līdz 23. martam, kad cirkā notiks Francijas veloakrobātu apvienības La Bande à Tyrex (https://cirks.lv/jaunumi/arenas-atklasana-virpulojosais-velobalets-la-bande-a-tyrex/) tāda paša nosaukuma izrāde – virpuļojošs velobalets pašu cirka mākslinieku izpildītas dzīvās mūzikas pavadījumā. Cirka arēnā redzēsim gan divriteņus, gan vienriteņus un piedzīvosim elpu aizraujošu akrobātiku un līdzpārdzīvojumā nokaitētu gaisotni. Vērienīgo izrādi uz Rīgu iespējams atvest, pateicoties Francijas institūta atbalstam.

Turpinot atklāšanas programmu, 1. aprīlī ar Baltijā vienīgo izrādi Rīgas cirkā viesosies pasaulē labi pazīstamā Austrālijas apvienība Circa ar izrādi Humans 2.0 (https://cirks.lv/jaunumi/circa-humans-2-0-pasaulslavenie-akrobati-rigas-cirka/) – aizkustinoša akrobātikas, skaņu un gaismas simfonija par to, ko nozīmē būt cilvēkam.

Atklāšanas nedēļā notiks arī virkne pasākumu, kas paredzēti starptautiskajiem cirka un citu nozaru profesionāļiem (https://cirks.lv/jaunumi/cirka-arenas-liela-atklasana-2024-gada-marta/): Baltijas cirka izrāžu skates, cirka arhitektūras konference Jaundzimušie cirki, veloakrobātikas meistarklase cirka profesionāļiem un vairāki citi Baltijas cirka nozares attīstībai svarīgi notikumi.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers par atklāšanas notikumiem teic: “Baltijas cirka vēsturē rekonstruētās Rīgas cirka arēnas atvēršana, iespējams, ir nākamais lielākais notikums pēc 1888. gada, kad cirks tika uzbūvēts – ēkas un telpas pārvērtība mūsu cirka ēku padara interesantu augsta līmeņa māksliniekiem un līdz ar to, protams, publikai. Jau līdz ar pirmajām atklāšanas izrādēm varēsim novērtēt skaņu sistēmu, kas īpaši pielāgota tik sarežģītas formas telpai. La Bande à Tyrex izpilda dzīvo mūziku, kas cirka pasaulē nav retums, un bez kvalitatīva skaņas aprīkojuma šādu izrādi nebūtu iespējams uzņemt."

Arī pēc atklāšanas nedēļas Rīgas cirkā paredzēti aizraujoši notikumi dažādai auditorijai – 17. un 18. maijā Latvijā viesosies Somijas apvienības Hands some Feet ģimenes izrāde Colorsphere (https://cirks.lv/jaunumi/izrade-gimenem-hands-some-feet-colorsphere-somija/), 5., 6. un. 7. jūnijā būs iespējams redzēt Rīgas cirka skolas audzēkņu izrādei Pasaki man pasaku, 13.–17.  augustā iecerēts cirka festivāls Re Rīga!, bet gada nogalē – Ziemassvētku izrādes visai ģimenei. Sezonas gaitā programma tiks papildināta – atklāšanas sezonā liels uzsvars būs uz izrādēm no Francijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja