Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Ar velobaleta izrādi atklāta tehniski aprīkotā Rīgas cirka arēna

Ar skatītāju tribīnēm aprīkotajā Rīgas cirka arēnā uzņemta pirmā viesizrāde – pasaulē aktuālās muzikālās veloakrobātu apvienības La Bande à Tyrex tāda paša nosaukuma iestudējums. Francijas veloakrobātu izrādes paredzētas vēl arī 22. un 23. martā, informēja cirka pārstāvji.

Arēnas atklāšanas notikumi turpināsies līdz 1. aprīlim, kad cirkā būs skatāma pasaulslavenās Austrālijas akrobātu apvienības izrāde Humans 2.0. Atklāšanas programmā iekļautas ne tikai cirka viesizrādes, bet arī dažādi notikumi starptautiskajiem cirka un citu jomu profesionāļiem. 22. martā norisināsies starptautiskā arhitektūras konference Jaundzimušie cirki, tāpat šajā nedēļā Rīgā notiek Baltijas-Ziemeļvalstu cirka tīkla pārstāvju tikšanās, kā arī skatuves nozares speciālisti tiek iepazīstināti ar jaunākajām Baltijas cirka mākslinieku izrādēm.

Pateicoties arēnas atjaunošanas un tehniskās aprīkošanas darbiem, Rīgas cirks ir kļuvis par vienu no cirka izrādēm piemērotākajām ēkām Ziemeļeiropā. Šobrīd cirka arēna ir aprīkota ar transformējamām skatītāju tribīnēm, kas pilna apļa izkārtojumā ļauj uzņemt līdz 700 skatītājiem, uzstādītas gaismu, skaņas un akustisko aizkaru sistēmas un cits aprīkojums, kas nepieciešms kvalitatīvai izrāžu norisei. Arēnas aprīkošanas projekts īstenots, pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumam, kā arī Kultūras ministijas piesaistītajam finansējumam.

Kultūras ministre Agnese Logina teic: "Rīgas cirka starptautiskā atklāšana iezīmē cirku kā Latvijas un starptautiskajai publikai atvērtu, pieejamu, mākslinieciski augstvērtīgu kultūras notikumu vietu Eiropā. Šī ir vieta, kur baudīt laikmetīgo cirka mākslu un estētisko arēnas rekonstrukciju. Vēlos novēlēt, lai turpmāko gadu laikā izdodas īstenot arī pārējos ieplānotos darbus – teritorijas labiekārtošanu, cirka skolas izbūvi un fasādes atjaunošanu.”

Rīgas cirka direktore Māra Pāvula stāsta par jau paveikto cirka nozares attīstībā: “Pēdējo gadu laikā ir izdarīts ļoti daudz. Nodibināta cirka skola, uzņemtas brīnišķīgas izrādes, aizsākts darbs pie cirka arhīva kārtošanas, izdota grāmata par cirka vēsturi, aizvadīti neskaitāmi starptautiski projekti, tapušas vietējo mākslinieku izrādes un, protams, daudz darīts ēkas atjaunošanā un attīstībā. Taču nākotnē vēl ir tāls ceļš ejams, lai mums būtu arī telpas treniņiem un izrāžu veidošanai. Īpaši ceram uz cirka skolas attīstību augstākās izglītības līmenī, lai cirks kādu dienu kļūtu par Latvijas eksportētāko mākslas žanru.”

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers ieskicē atklāšanas sezonas spilgtākos notikumus: “Plānojot programmu, vienmēr domājam par to, lai skatītājs sajustu cirka brīnumu – lai būtu baudāma skaņa, ērtas tribīnes un iespēja piedzīvot ko nebijušu. Šosezon būs izrādes gan bērnu un ģimeņu auditorijai, gan dažādi eksperimentālāki iestudējumi. Pateicoties sadarbībai ar Francijas institūtu, sezonas galvenais uzsvars tiek likts uz laikmetīgā cirka dzimteni Franciju – kā ikgadējā cirka festivālā Re Rīga!, kas šogad notiks no 13. līdz 17. augustam, tā arī rudenī būs skatāmas vairākas cirka izrādes no Francijas. Savukārt gada nogalē plānojam turpināt Ziemassvētku eglītes tradīciju un ģimeņu auditoriju aicināt uz cirka-teātra izrādi, ko veidosim sadarbībā ar teātra trupu Kvadrifrons.

Atklāšanas sezonas programmā iekļauta arī vēsturisko plakātu un fotogrāfiju izstāde Jautrības metamorfozes – priekšmetisks, tekstuāls un fotogrāfisks ceļojums no vairāk nekā 100 gadus tālas cirka vēstures līdz nesenākai pagātnei. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja