Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ījabs: Šī tautas glābēju kompānija nav sliktāka par Zatleru vai Ķīli

Ar skaļiem aicinājumiem nomainīt veco korumpēto politiķu paaudzi un vietu dot jaunatnei, sevi pieteikusi Viestura Dūles un viņa domubiedru jaundibināmā partija Skaistā Nākotne. Tiesa gan portāla Diena.lv uzrunātie eksperti norāda – pieredzējušas politiskās partijas labprāt vēlētos savās rindās redzēt jaunus un enerģiskus cilvēkus, diemžēl tādus ne vienmēr izdodas atrast.

Partijas manifestā teikts, ka vecākā politiskā paaudze ir smagi un neārstējami slima – tā ir inficēta ar sāncensību, korumpētību, egoismu, šauri ierāmētu redzējumu par valsts attīstības perspektīvām, sekliem un bīstami novecojušiem padomju laika stereotipiem par politiku. Tādēļ vietu tiek aicināts dot jaunajai paaudzei, kurai nav privātīpašniecisku glābšanas instinktu un nav baiļu no sabiedrības kardinālākajām pārmaiņām.

Taču Dienas uzrunātie eksperti šādam apgalvojumam nevēlas piekrist, jo pieredzējušas politiskās partijas meklē jaunas sejas, taču tās neizdodas atrast. "Es domāju, ka, izņemot Visu Latvijai un Saskaņas centru, pārējās partijas ļoti pamatīgi pārdzīvo to, ka jaunie cilvēki pie viņiem neiet," teic politologs Ivars Ījabs. Arī ekspolitiķis Edgars Zalāns atzīst, ka no jauniem cilvēkiem parasti negadās dzirdēt,  ka viņi vēlētos kļūt par politiķiem.

"Tas ir absurds. No vienas puses mēs runājam, ka nedod vietu jaunām sejām, no otras puses partijas nevar atrast jaunus cilvēkus. Jautājums, kur tad ir tā problēma," pauž E.Zalāns.

Arī Vienotības biedrs Edgars Jaunups skaidro, ka politikā lielu lomu spēlē pieredze. Cilvēki bieži vien pirms vēlēšanām runā, ka vēlas politikā redzēt jaunas sejas, taču vēlēšanu dienā nobalso par atpazīstamiem un labi zināmiem politiķiem.

To kā V.Dūles partijai varētu veikties Dienas aptaujātie speciālisti gan vairījās vērtēt, jo pagaidām nav saprotams "vai tas ir nopietni". E.Jaunups atturējās vērtēt partijas izredzes, "jo vēl jau nav, ko vērtēt". Optimistiskāks par partijas izredzēm ir I.Ījabs, kurš V.Dūli dēvē par apdāvinātu cilvēku, kuram piemīt komunikatora talants un spēja pārliecināt cilvēkus.

"Es neredzu nevienu iemeslu, kādēļ šī "tautas glābēju kompānija" - Viesturs Dūle un Gustavo, būtu ar kaut ko principiāli sliktāka par iepriekšējo tautas glābēju kompāniju ar Zatleru un Ķīli. Man nav pilnīgi nekādu aizspriedumu. Lai taču cilvēki darbojās," teic I.Ījabs.

Tiesa gan vēl nav zināms, kā "jaunajiem politiķiem" veiksies ar organizatorisku pusi, lai partiju ne tikai formāli nodibinātu un piesaistītu 200 biedrus, bet arī partija reāli spētu funkcionēt. "Man ir grūti iedomāties, kurš no šiem cilvēkiem varētu uzņemties šo ļoti nepateicīgo darbu," atzina I.Ījabs. Arī viena no bijušajās Tautas partijas Jauniešu nodaļas līderēm Sarmīte Kolāte uzsvēra, ka partijas dibināšana ir laikietilpīgs un sarežģīts process.

Diena jau vēstījusi, ka Latvijas Intelektuālās Attīstības fonda vadītājs un izglītības speciālists Viesturs Dūle, mūziķis Gustavs Butelis, režisors Aivars Čivželis un domubiedri veidos jaunu politisko partiju Skaistā Nākotnē. Domubiedri apvienojušies Latvijas politiskās kārtības radikālai uzlabošanai un kvalitatīvai atjaunošanai ar mērķi bez kavēšanās un apņēmīgi paātrināt valsts ekonomisko attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē