Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Vešņakovs: Šprotu incidents bija tehniska, nevis politiska problēma

Krievijas uzraudzības dienestu noteiktie ierobežojumi Latvijas šprotu ražotājiem bija tehniska, nevis politiska problēma un patlaban incidents ir izsmelts, ekspresintervijā aģentūrai LETA norādīja Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Jautāts, kāda patlaban ir situācija saistībā ar Latvijas šprotu uzraudzību Krievijā, viņš sacīja, ka šprotes joprojām ir ļoti nozīmīga produkcijas sadaļa eksportā uz Krieviju, savukārt kravu lielo apjomu dēļ uzņēmējiem reizēm "var gadīties dažādas nebūšanas".

"Tādas tika konstatētas arī divos Latvijas uzņēmumu šprotu konservos saistībā ar paaugstinātu benzopirēna normu - atkāpes bija divu trīs reižu robežās. Tas var gadīties jebkuram ražotājam. Tā kā Krievijas kontroles institūciju pienākums ir ienākošo produkciju pārbaudīt, mūsu kontroles dienestu rīcība bija ļoti adekvāta, nosakot pastiprinātu kontroli. Patlaban šajos uzņēmumos izstrādāts pasākumu komplekss, lai no šādām situācijām turpmāk izvairītos. Par tiem informēti arī Krievijas atbildīgie dienesti, un ceru, ka līdz ar to minētais incidents ir izsmelts," sacīja vēstnieks.

Tāpat viņš norādīja, ka kopumā incidents bijis tikai tehnisks jautājums un "nav pelnījis politisku nokrāsu, kādu tam piešķīrusi prese un arī daži politiķi".

"Ekonomikā un tirdzniecībā ir jautājumi, kuri jārisina tikai profesionāļiem, turklāt šādi speciālisti ir gan Latvijas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), gan Krievijas pusē. Tāpat arī normāli lietišķi kontakti ir Latvijas biznesa pārstāvjiem un Krievijas tirdzniecības tīkliem. Šos kontaktus noteikti ir jāatbalsta un jāattīsta, savukārt no dažāda veida pārspīlējumiem būtu jāizvairās. Šādi pārspīlējumi tad arī izraisa nevajadzīgus "šprotu karus", tā ir provokatīva pieeja, kas nebūt nav vajadzīga starpvalstu un biznesa attiecībās," uzsvēra Vešņakovs.

Savukārt jautāts, vai pats ēd šprotes, Vešņakovs atbildēja apstiprinoši. "Jā, un ļoti labprāt. Šprotes gan daudz neapēdīsi - kā nekā delikatese, tomēr tas ir labs un daudzveidīgs jebkura galda rotājums."

Kā ziņots, Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" 13.janvārī paziņoja, ka Latvijas uzņēmumā "Rānda" ražotajās šprotēs esot konstatēts paaugstināts benzopirēna līmenis.

Savukārt 14.janvārī izskanēja informācija, ka Krievijas patērētāju aizsardzības dienests "Rospotrebnadzor" apturējis Latvijas uzņēmuma "Kolumbija" šprotu partijas tirdzniecību. No tirdzniecības izņemti 24 000 šprotu kārbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē