Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Titulētās favorītes Vācija un Spānija aizvada pēdējās spēles grupā

Eiropas čempionāta finālturnīrā futbolā šodien tiek aizvadītas pēdējās spēles C un D apakšgrupās, laukumā dodoties arī titulētajām Spānijas un Vācijas izlasēm, kuras ir vienīgās, kas kontinenta meistarsacīkstēs ir triumfējušas pa trīs reizēm.

Kā pirmās laukumā dosies C apakšgrupas komandas, kuru spēles sāksies plkst.19 pēc Latvijas laika. Pašreizējā pasaules čempione Vācijas izlase Parīzē tiksies ar šādu turnīru debitanti Ziemeļīriju, bet Marseļā spēkiem mērosies Polija un Ukraina. Savukārt plkst. 22 pēc Latvijas laika D apakšgrupas cīņā Bordo spēlēs iepriekšējo divu Eiropas čempionātu uzvarētāja Spānija, kuras pretiniece būs Horvātija, bet Lansā spēkiem mērosies Čehija un Turcija.

C apakšgrupā pirms izšķirošajām spēlēm līderes ir Vācija un Polija, kurām ir pa četriem punktiem, kamēr Ziemeļīrijai ir trīs punkti, bet Ukraina ir tukšā un jau ir zaudējusi izredzes iekļūt izslēgšanas spēlēs.

Jau šobrīd zināms, ka komanda, kura C grupā paliks otrā, astotdaļfinālā tiksies ar Šveici.

Pirmās kārtas spēlē Vācija ar 2:0 uzvarēja Ukrainu, bet Polija ar 1:0 pārspēja Ziemeļīriju, savukārt otrajā kārtā vācieši un poļi aizvadīja spēli bez gūtiem vārtiem 0:0, bet Ziemeļīrija ar 2:0 uzveica ukraiņus.

Līdz šim Vācija ar Ziemeļīriju ir spēlējusi 14 reizes, izcīnot astoņas uzvaras, bet divas reizes zaudējot. Abas neveiksmes Vācija, tobrīd gan kā VFR izlase, piedzīvoja 1984.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kad mājās un viesos zaudēja ar 0:1.

Pēdējo reizi abas vienības tikās 2005.gadā, kad Belfāstā ar 4:1 uzvarēja Vācija. Šīs abas komandas savā starpā tiksies arī 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijā.

Vācija ir piedalījusies katrā Eiropas čempionātā kopš 1972.gada un kļuvusi par trīskārtēju čempioni (1972., 1980., 1996.gadā). Iepriekšējos divos turnīros tā sasniegusi pusfinālu, 2008.gadā titula mačā zaudējot spāņiem, bet pirms četriem gadiem finālā neiekļūstot. Savukārt Ziemeļīrija Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlē pirmo reizi. Tā trīs reizes ir spēlējusi Pasaules kausa finālturnīrā, 1958.gadā sasniedzot ceturtdaļfinālu.

Savukārt Polijas un Ukrainas izlases, kuras pirms četriem gadiem kopīgi uzņēma iepriekšējo Eiropas čempionāta finālturnīru, savā starpā ir spēlējušas septiņas reizes, trīs panākumus gūstot Ukrainai, diviem mačiem noslēdzoties neizšķirti, bet divas reizes uzvarot Polijai. Zīmīgi, ka izredzes tikt astotdaļfinālā zaudējusī Ukraina pēdējos piecos abu komandu mačos nav zaudējusi, tostarp divas reizes uzvarot 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā.

Polija pirmoreiz finālturnīrā spēlēja 2008.gadā, bet pirms četriem gadiem bija turnīra saimniece. Šajos divos turnīros tā sešās spēlēs uzvaras neguva, tāpēc panākums pret Ziemeļīriju poļiem bija vēsturisks. Tikmēr Ukraina Eiropas čempionātos kā neatkarīga valsts debitēja pirms četriem gadiem. Toreiz trijās spēlēs tika gūta viena uzvara, tomēr ar to nebija pietiekami, lai izkļūtu no grupas, kas viņiem nav izdevies arī šoreiz.

Vācijas un Ziemeļīrijas spēli tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls, bet Polijas un Ukrainas duelis ierakstā tiks rādīts 22.jūnijā plkst.15.

D apakšgrupā pirms pēdējām spēlēm līdere ar sešiem punktiem ir pašreizējā Eiropas čempione Spānija, kas jau ir nodrošinājusi vietu izslēgšanas spēlēs. Četri punkti ir Horvātijai, Čehija ir tikusi pie viena punkta un tai nepieciešama uzvara, lai tiktu tālāk, taču to pašu vajag arī Turcijai, kura pagaidām ir bez punktiem.

Šīs grupas otrās vietas ieguvēja izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā tiksies ar Itāliju, kas ir nodrošinājusi sev pirmo vietu E apakšgrupā.

Pirmajā kārtā spāņi ar 1:0 uzvarēja Čehiju, vārtus gūstot mača beigās, savukārt Horvātija, kura ir garantējusi sev vietu labāko trīs grupas komandu skaitā, ar 1:0 pieveica Turciju. Savukārt otrajā kārtā spāņi ar 3:0 pārspēja Turciju, bet Horvātija spēlēja neizšķirti 2:2 ar Čehiju. Horvāti mača gaita nespēja nosargāt divu vārtu pārsvaru, ļaujot čehiem panākt izlīdzinājumu cīņas 89.minūtē ar Tomāša Necida realizētu 11 metru soda stienu.

Spānijas un Horvātijas izlases līdz šim tikušās piecas reizes un spāņiem ir trīs uzvaras, tostarp arī 2012.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā ar 1:0, kad abas komandas arī aizvadīja pēdējo spēli grupu kārtā. Horvātija ir uzvarējusi vienā spēlē, kad 1994.gadā ar 2:0 bija pārāki pārbaudes mačā.

Horvātijas izlasei šajā spēlē iespējams nāksies iztikt bez sava līdera Luka Modriča, kurs ikdienā spēlē spāņu futbola grandā Madrides "Real". Spānijas klubus pārstāv arī Mateo Kovačičs, kurš ir Modriča komandas biedrs, kā arī Ivans Rakitičs, kurš pārstāv "Barcelona" vienību.

Spānija piedalās savā desmitajā Eiropas čempionāta finālturnīrā, turklāt iepriekšējos divos tā ieguvusi galveno trofeju. Tāpat spāņi triumfēja arī 1964.gada sacensībās savās mājās, bet 1984.gadā zaudēja finālā. Savukārt Horvātija kā neatkarīga valsts piedalās piektajā Eiropas čempionātā, divas reizes neizkļūstot no grupas, bet divreiz sasniedzot ceturtdaļfinālu. Tomēr 1998.gadā Horvātija guva trešo vietu Pasaules kausā.

Tikmēr Čehijas un Turcijas izlases, kuras bija Latvijas valstsvienības pretinieces šī čempionāta kvalifikācijā, savā starpā ir tikušās deviņas reizes, piecos mačos uzvarot čehiem, bet trīs gadījumos triumfējot turkiem. Nesenajā kvalifikācijā viesos Stambulā ar 2:1 uzvarēja čehi, bet pēc tam Prāgā turki revanšējās ar 2:0. Savukārt 2008.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā Ženēvā ar 3:2 uzvarēja Turcija, piedevām viņi mača gaita atspēlējās no 0:2.

Čehijas izlasei šajā mačā un turnīrā vispār vairs nepalīdzēs komandas kapteinis un līderis Tomāšs Rosicskis, kurš guvis augšstilba muskuļa traumu.

Čehija kā neatkarīga valsts piedalījusies iepriekšējos piecos Eiropas čempionātos. Debijas reizē 1996.gadā tā aizkļuva līdz finālam, turklāt pusfinālā sacentās arī 2004.gadā. Savukārt Turcija ir piedalījusies trijos Eiropas čempionātos, 2008.gadā sasniedzot pusfinālu. Tāpat tā sacentusies 1996. un 2000.gada turnīrā, bet pirms 2004.gada meistarsacīkstēm izšķirošajā kvalifikācijas kārtā piekāpās Latvijai.

Spānijas un Horvātijas spēli tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls, bet Čehijas un Turcijas duelis turpat tiks rādīts ierakstā uzreiz pēc grupas līderu cīņas.

Pirms otrdienas spēlēm ir zināmas sešas komandas, kuras jau nodrošinājušas vietu izslēgšanas spēlēs - Francija, Šveice, Velsa, Anglija, Spānija un Itālija.

Pirmajos divos spēļu apļos vietu astotdaļfinālā nodrošināja trīs izlases - Francija, Spānija un Itālija, kuras turnīru sāka ar divām uzvarām divos mačos, turklāt itāļi ir garantējuši sev arī pirmo vietu E apakšgrupā. Uz vietu astotdaļfinālā pretendē arī Albānija un Slovākija, kuras savās grupās ieņēma trešās vietas. Slovāki apakšgrupu kārtu noslēdza ar četriem punktiem, tāpēc viņu izredzes ir vērtējamas krietni augstāk nekā albāņiem, kuriem pēc grupu kārtas ir trīs punkti.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi