Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Samsung sāpīgais klupiens

Produkts, kam vajadzēja kļūt par elektronikas uzņēmuma Samsung jauno panākumu atslēgu, sāpīgi paklupinājis dienvidkorejiešu kompāniju. Samsung otrdien paziņoja, ka pārtrauc ražot savu svaigāko viedtālruņu modeli Galaxy Note 7, ko jau kopš palaišanas pārdošanā augustā vajājušas nopietnas problēmas. Pagaidām neskaidru iemeslu dēļ Galaxy Note 7 tālruņi regulāri aizdegas, apdraudot lietotāju drošību. Samsung lēmums ne tikai vairos šaubas par uzņēmuma kvalitātes kontroli, bet arī var nopietni iedragāt ražotāja dominanci globālajā viedtālruņu tirgū.

Degošie tālruņi

Samsung savu jaunāko viedtālruni, kam vajadzēja sacensties ar amerikāņu uzņēmuma Apple septembrī izlaisto iPhone 7, svinīgi prezentēja 2. augustā Ņujorkā. Tehnoloģiju apskatnieku pirmās atsauksmes par Galaxy Note 7 bija ļoti pozitīvas, kas ļāva cerēt, ka modeļa pārdošanas apjomi būs rekordaugsti. Kad 19. augustā sākās tālruņu tirdzniecība Savienotajās Valstīs un Dienvidkorejā, daudzi pārdevēji nespēja apmierināt milzīgo pieprasījumu pēc viedtālruņa, kura cena ASV sasniedza 882 dolārus (795 eiro).

Jau piecas dienas vēlāk parādījās pirmā ziņa par «uzsprāgušu» Galaxy Note 7. Tai sekoja vēl vairāku viedtālruņu īpašnieku sūdzības, ka viņu jaunais telefons ir strauji uzkarsis vai aizdedzies. 2. septembrī Samsung izziņoja aptuveni 2,5 miljonu Galaxy Note 7 viedtālruņu atsaukšanu, par iemeslu minot problēmas ar baterijām. Uzņēmums pircējiem piedāvāja atmaksāt pilnu samaksāto summu vai apmainīt pret jauniem Galaxy Note 7. Ražotājs apgalvoja, ka visi maiņas telefoni ir droši.

Tomēr drīz vien izskanēja informācija arī par sadegušiem maiņas telefoniem. Septembra sākumā ASV Federālā aviācijas administrācija un vairākas aviokompānijas izplatīja aicinājumu pasažieriem lidojumu laikā neieslēgt vai neuzlādēt Galaxy Note 7. Tam sekoja arī ASV Patēriņa preču drošības komisijas brīdinājums Galaxy Note 7 īpašniekiem pārtraukt lietot savus viedtālruņus un paziņojums par miljona šī modeļa telefonu atsaukšanu.

Vēl pirmdien Samsung pārstāvji medijiem apgalvoja, ka Galaxy Note 7 viedtālruņus var lietot droši. Tomēr jau otrdien kompānija paziņoja, ka pārtrauc šī modeļa tirdzniecību un aicināja telefonu īpašniekus pārtraukt to lietošanu. Vēl pēc dažām stundām nāca paziņojums, ka Galaxy Note 7 ražošana ir pārtraukta. «Esam nolēmuši apturēt Galaxy Note 7 pārdošanu un izgatavošanu, lai neapdraudētu mūsu patērētāju drošību,» Samsung paziņojumu citē Reuters.

Trieciens reputācijai

Varasiestādes ASV un Dienvidkorejā izmeklē, kāpēc arī Galaxy Note 7 maiņas telefoni, kurus Samsung aprīkoja ar drošākām baterijām, turpināja aizdegties. Dienvidkorejiešu izmeklētāji izteikuši pieņēmumu, ka maiņas viedtālruņiem varēja būt cits defekts, kas atšķiras no problēmām ar oriģinālajiem Galaxy Note 7. Pats uzņēmums nekomentē, vai ir identificējis iemeslus, kādēļ telefoni mēdza aizsvilties.

Analītiķi lēš, ka Galaxy Note 7 izņemšana no veikalu plauktiem Samsung var radīt zaudējumus līdz pat 17 miljardiem dolāru (15 miljardi eiro), kas kompānijai, kuras tirgus vērtība ir 235 miljardi dolāru (212 miljardi eiro), nav «nāvējoši». Ilgtermiņā lielāks kaitējums var tikt nodarīts uzņēmuma zīmolam un reputācijai.

«Mēs uzskatām, ka nedienas ar Galaxy Note 7 var samazināt pieprasījumu pēc citiem Samsung ražoto viedtālruņu modeļiem,» prāto finanšu kompānijas Nomura analītiķi. Arī uzņēmuma HMC Investment Securities analītiķis Gregs Ro prognozē, ka Samsung piedzīvos patērētāju uzticības kritumu. «Ja kas tāds notiek vienreiz, tad to var uztvert kā kļūmi. Samsung gadījumā viena ķibele notika divas reizes ar vienu viedtālruņu modeli,» viņš sacīja raidsabiedrībai BBC.

Samsung ir pasaulē vadošais viedtālruņu ražotājs, kura globālā tirgus daļa šī gada otrajā ceturksnī bija gandrīz divas reizes lielāka par Apple. Tikai no aprīļa līdz jūnijam uzņēmums bija pārdevis 77,6 miljonus viedtālruņu. Galaxy Note 7 izņemšana no tirgus var palielināt Apple ražoto telefonu iPhone 7 pārdošanas apjomus. Ieguvējs var būt arī uzņēmums Google, kas šomēnes plāno prezentēt savu jauno viedtālruni Pixel.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?