Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Lestenes baznīcai tapuši soli

Savulaik izpostītajā Lestenes baznīcā pakāpeniski atgriežas interjera priekšmeti, kas kādreiz šo baznīcu darīja slavenu. Rīgas Amatniecības vidusskolā tapuši pēc vēsturiskām fotogrāfijām atjaunotie baznīcas soli, kas pagaidām būs tikai apskatāmi, bet ar laiku ieņems tiem domāto vietu baznīcā.

«Tā nebūs 100% kopija, bet par 95% pietuvināta rekonstrukcija,» jaunos solus raksturo mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, kurš kopā ar Rundāles pils direktoru Imantu Lancmani baznīcas interjera fotogrāfijas sadabūjuši Vācijā. No vecajiem soliem Rundāles pilī paglābušās tikai vienas sola durvis, ko iedzīvotāji savulaik nebija sacirtuši malkā. Pēc šo durvju izmēriem projektētāji izstrādāja skices jaunajiem soliem, kurus trīsdesmit Rīgas Amatniecības vidusskolas audzēkņi izgatavoja kā mācību uzdevumu - bez maksas. Darbs paveikts mēneša laikā, stāsta Rīgas Amatniecības vidusskolas pasniedzējs Arvīds Verza. Soli pagaidām nokrāsoti ar grunts krāsu, tos krāsos jau pēc aizvešanas uz Lesteni, lai pa ceļam nenobružājas. Šodien, kad baznīcā un tai tuvumā esošajos latviešu leģionāru brāļu kapos plānoti Otrā pasaules kara upuru piemiņas pasākumi, soli būs aplūkojami. Lai tos varētu uzstādīt tiem paredzētajā vietā, ir jābetonē klons un jāieklāj dēļu grīda, kas ir laikietilpīgs process, stāsta Lestenes baznīcas atjaunošanas fonda valdes priekšsēdētāja Diāna Kovaļova. Pēc vajadzīgo priekšdarbu veikšanas baznīcā uzstādīs 15 draudzes solus un vienu kungu solu, kas ir greznāks, ar barokālām vītnēm, un atradīsies priekšpusē, perpendikulāri pārējiem. «Faktiski tā ir kā loža ar diviem soliem,» precizē A. Verza. D. Kovaļova ir apmierināta ar to, kā izveidojusies sadarbība ar Amatniecības vidusskolu, un cer, ka tās meistari un audzēkņi palīdzēs arī citu interjera detaļu atjaunošanā. Tās audzēkņi agrāk veidojuši interjeru sakrālām celtnēm, piemēram, Kārsavas baznīcai. O. Spārītis zina stāstīt, ka no kanceles vandaļi norāvuši tās detaļas, ko varējuši aizsniegt ar rokām, tādēļ daļa saglabājusies. Savukārt baznīcas bikts sola atjaunošanā piedalās Dzirciema speciālās internātpamatskolas meistari.

Pati baznīcas ēka joprojām ir samērā bēdīgā stāvoklī un vajadzīgi lieli līdzekļi, lai atjaunotu saplaisājušās velves, nobalsinātu sienas. Šādus darbus nevar veikt ar skolēnu vai citu brīvprātīgo spēkiem, vajadzīgi profesionāli celtnieki, norāda O. Spārītis. Līdz šim Lestenes baznīcas atjaunošanā ieguldīti baznīcas draudzes ziedojumos piesaistītie līdzekļi jumta un grīdu atjaunošanai, bet 2011. gada nogalē Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds pabeidza darbu pie signalizācijas un apkures sistēmas ierīkošanas ar Tukuma domes finansiālo atbalstu. Padomju varas gados izdegušo un izdemolēto baznīcu draudze atguva 2002. gadā, bet renovācijas un restaurācijas tehniskais projekts izstrādāts 2004. gadā. Šā gada janvārī tika sākts Lestenes baznīcas interjera atjaunošanas projekts, ko izstrādā arhitektu birojs Vecumnieks & Bērziņi. Joprojām darbojas arī ziedojumu tālrunis Lestenes baznīcas atjaunošanai (tālruņa numurs 90006088 (1 lats).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?