Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Literatūra

Dabas muzejā notiks Māras Zālītes grāmatas bērniem Tango un Tūtiņa sēnēs atvēršanas svētki

Sestdien, 16. septembrī, pulksten 12.00 Latvijas Nacionālajā dabas muzejā notiks Māras Zālītes grāmatas Tango un Tūtiņa sēnēs atvēršanas svētki, kuros piedalīsies grāmatas autore Māra Zālīte, māksliniece Anete Bajāre-Babčuka, redaktore Inese Zandere, Kvadrifrona aktieri Ance Strazda, Klāvs Mellis un Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Diāna Meiere, informēja izdevniecības Liels un mazs direktore Alīse Nīgale.

Pēc policijas lūguma Esplanādē paredzētie dzejas lasījumi notiks Latvijas Mākslas akadēmijas dārzā

Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze sociālajos medijos norādījis, ka, konsultējoties ar Valsts policijas pārstāvjiem un respektējot viņu lūgumu, mainīta pasākuma Apokaliptiskie dzejas lasījumi vieta. Pasākums pirmdien plkst. 18.30 notiks Latvijas Mākslas akadēmijas dārzā, nevis Esplanādē, jo plkst. 17.30 pie Brīvības pieminekļa paredzēta Latvijas basketbola izlases sagaidīšana.

Rīgā Dzejas dienās viesosies igauņu autors Indreks Kofs

Izdevniecība Liels un mazs ar programmas Radošā Eiropa atbalstu rīko igauņu autora Indreka Kofa (Indrek Koff) vizīti Latvijā. 11. septembrī autors un atdzejotājas ar lasījumu viesosies Rīgas igauņu pamatskolā, bet 12. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā notiks lasījums un tikšanās ar Indreku Kofu un abām atdzejotājām, pasākumā uzstāsies arī Rīgas Cirka skolas audzēknis Klāvs Erķis, informēja izdevniecībā.

Dzeja elpo! No 2. līdz 14. septembrim norisināsies Dzejas dienas

"Dzeja ir priekos un bēdās, mierā un karā, nomodā un sapnī, pavasarī un rudenī, ieelpā un izelpā. Dzeja elpo ar tevi." Ar saukli "Dzeja elpo!" pieteikta Dzejas dienu 2023 programma, kas noritēs no 2. līdz 14. septembrim. Starptautiskais dzejas festivāls dzejniekus un dzejas mīļotājus Rīgā un visā Latvijā šogad pulcēs jau 58. reizi ar vairāk nekā 20 dažādām norisēm, informēja Dana Zālīte.

Rundāles pils muzejā notiks Luīzes Pastores un Elīnas Brasliņas jaunā mākslas detektīva iznākšanas svētki

Sestdien, 29. jūlijā, Rundāles pils muzejā notiks Luīzes Pastores un Elīnas Brasliņas grāmatas Slepenā parole. Izlaušanās no pils iznākšanas svētki. Bērni tajos varēs iejusties detektīvu lomā, meklējot izlaušanās spēles apslēpto paroli, kā arī nofotografēties hercoga tronī Zelta zālē un iegūt grāmatas autoru autogrāfus, informēja Rundāles pils muzeja pārstāve Andra Jakoviča.

FOTO: Pasniegtas Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā

Atzīmējot rakstnieka dzimšanas dienu, 24. jūlijā īpašā ceremonijā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā jau 19. reizi pasniegta Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva, suminot nozīmīgākos bērnu un jauniešu literatūras autorus un māksliniekus, kuru darbi izdoti aizvadītajā laika posmā no 2022. gada maija līdz šī gada maijam, informēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra pārstāve Silvija Tretjakova.

Lasītāja iekšējās galvas uzmundrinājums © DIENA

ŠĪ gada Jāņa Baltvilka balvu rakstniecībā ir ieguvis dzejnieks Žebers par dzejoļu krājumu Ejas un asakas, ko 2022. gadā laidusi klajā izdevniecība Liels un mazs, laikrakstu Diena informēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra pārstāve Silvija Tretjakova. Mākslinieces Ineses Brants veidotā porcelāna laiviņa ar balto vilku iekšpusē un zemeni mastā aizceļojusi pie dzejnieka par rotaļīgi uzrakstītu domāt rosinošu grāmatu, kas uzmundrina lasītāja "iekšējo galvu" un sapurina latviešu bērnu dzejas apvāršņus, teikts žūrijas pamatojumā.

Norisināsies Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas lasījumi

Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas sarīkojumus, kas katru gadu notiek 24. jūlijā, rakstnieka dzimšanas dienā, pavada bērnu literatūras lasījumi. Šī gada lasījumi Kad karūsām ir ūsas un grāmatai - knābis, pateicoties Rīgas domes projektu konkursā iegūtam finansējumam, atkal notiek kopā ar ukraiņu autoriem.

Jūlija beigās tiks pasniegtas Jāņa Baltvilka balvas

Jau 19. reizi tiks pasniegtas ievērojamā dabas dzejnieka un bērnu kultūras atbalstītāja Jāņa Baltvilka vārdā nosauktā valsts nozīmes balvas bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā, un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) gatavojas Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas sarīkojumiem, kas notiks 24. jūlijā, informēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra pārstāve Silvija Tretjakova.

Izdots Jāņa Elsberga piektais dzejas krājums Bez variantiem

Pēc ilgāka pārtraukuma izdevniecībā Aminori klajā nācis jauns dzejnieka un tulkotāja Jāņa Elsberga dzejas krājums Bez variantiem, kurā apkopotie dzejoļi tapuši pēdējo četrpadsmit gadu laikā, informēja izdevniecības pārstāvji.