Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā -2 °C
Sniega pārslas
Sestdiena, 2. decembris
Sniedze, Meta

Interesanti

Pētījums: kafijas baudīšana uzlabo garastāvokli, esot darba vietā

Kopš 17. gadsimtā kafijas dzeršanas kultūra sasniedza Eiropu, tā kļuvusi par teju neatņemamu dienas sastāvdaļu lielai daļai sabiedrības. Kafija ir ar mums no rītiem, kad cenšamies pamosties un sagatavoties dienai, tā mūs pavada nozīmīgos darbos, sarunās un arī sirsnīgās tikšanās reizēs ar draugiem. Bet kādi ir Latvijas iedzīvotāju ieradumi un uzskati attiecībā pret kafijas dzeršanu ikdienā?

Heress un šerijs © DIENA

Heress un šerijs ir viens un tas pats dzēriens. Lielbritānijā heresu sauc par šeriju (briti šeriju dzer vairāk par visiem pasaulē) un šis nosaukums veiksmīgi pielipis arī pārējai Eiropai. Bet faktiski šis ir viens un tas pats dzēriens – ar stipro alkoholu bagātināts vīns.

Pasaulē populārākais ceļotājs ir Santa Klauss – tā tēls dažādās valstīs atšķiras

Latvijā sagaidām, ka svētku laikā mūs apciemos noslēpumainais Ziemassvētku vecītis, īpaši bērniem viņš asociējas ar prieka un dāvanu devēja tēlu. Tomēr citviet pasaulē viņš pazīstams vēl ar citu vārdu, apstiprina “INTERLUX Travel” Latvijas filiāles vadītājs Vitālijs Puķīts. Piemēram, ASV, Kanādā, Lielbritānijā, Austrālijā laipnais vīrs tiek gaidīts kā Santa Klauss, Francijā – Papa Noel, Ķīnā un Honkongā – Lī Sjuē, Japānā – Hotoken, Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā – Tomten/Nissa, Somijā – Jolupuki, savukārt Ukrainā, Kazahstānā un vēl citviet to pazīst kā Salatēvu.

Portvīns drēgniem vakariem

Par savu nosaukumu portvīns var pateikties Portugāles otrajai lielākajai pilsētai Portu. No turienes portvīnu vairāk nekā 300 gadu eksportē lielākie Anglijas tirdzniecības nami. Portvīns ir tikai Portugālē no vietējām vīnogu šķirnēm izgatavots stiprināts vīns. Taču tā rašanās vēsturē savu roku stipri vien pielikuši briti.

Saldie vīni © DIENA

Pagājušajā reizē stāstīju par rīslingiem un šardonē. Šoreiz turpināšu ar aperitīviem un deserta vīniem. Tie, izgājuši garus attīstības lokus, ir ieguvuši vīna pasaules klasisko standartu.

Notiks jau septītā "Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023"

23. novembrī plkst. 17:30 vēsturiski romantiskajā restorānā Pullman Riga Old Town (Jēkaba ielā 24, Rīga) pulcēsies Latvijas labākie vīndari, lai atklātu nu jau septīto pēc kārtas vadošo Latvijas vīndaru ražojumu degustāciju - "Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023".

Franču vīnu klasifikācija © DIENA

Tas, vai vīns garšo, vai negaršo, ir gaumes lieta. Tomēr, lai tiktu garantēta vīnkopības un vīndarīšanas kvalitāte un lai māksla (prasme) atšķirt labu vīnu no slikta kļūtu saprotama ikvienam, visā pasaulē izstrādāti daudz maz līdzīgi kritēriji, pēc kuriem to noteikt.

Godīgie banāni un kafija © DIENA

Melns kvadrāts ar simboliem gaiši zaļā un gaiši zilā krāsā un baltiem burtiem apakšā – tāda ir godīgās tirdzniecības jeb Fairtrade zīme, ko lieto Eiropā (ASV tā ir citādāka). To var atrast uz tādām lietām kā banāni un citi augļi, kafija, tēja, šokolāde, medus, cukurs, garšvielas un cita lauksaimniecības produkcija, kura nāk no Āfrikas, Latīņamerikas vai Āzijas un kuras cenu regulē "brīvais" tirgus.

Trifeles, āda un ķirši © DIENA

Šajā reizē pabeigšu savu stāstu par tipiskākajiem vīna aromātiem. Daži no tiem asociējas pat ar ādas, piparu un tabakas aromātiem.

Vīna aromāti © DIENA

Aprakstīt vīnus pēc to aromātiem ir diezgan grūti, jo tas ir emocionāls vērtējums, arī personiskās gaumes jautājums.

Vairāk Interesanti