Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Publikācijas

Resursi ilgam karam © DIENA

Atšķirībā no pērnā gada sākuma, kad rietumvalstīs pārliecinoši dominēja optimistisks viedoklis par Ukrainas iespējām gūt uzvaru, atvairot Krievijas agresiju, šogad ekspertu un plašsaziņas līdzekļu publikācijas šajā ziņā liecina par gana jūtamu pesimisma devu. Ilgā jeb resursu kara apstākļos, par kādu ir pārtapis konflikts Ukrainā, Krievijai ir zināmas priekšrocības, un Rietumu uzdevums ir tās novērst.

Saulespuķu ceļš. Pirms un pēc © DIENA

Vēstīt par Ukrainas kultūru Latvijā un iepazīstināt ukraiņus ar latviešu mūziku. To par savu galveno uzdevumu uzskata ukraiņu dziedātāja, diriģente un muzikoloģe Oksana Nikitjuka (44). Viņas dzīvi mainīja karš – pašlaik viņa ir Valsts akadēmiskā kora Latvija soliste, taču regulāri aizvien koncertē arī Ukrainā un repertuārā pamazām iekļauj latviešu komponistu darbus.

Kāpēc tu ziemā daudz ēd © DIENA

Ziema nāk ne tikai ar sniegu, bet arī ar treknām karbonādītēm, siltām smalkmaizītēm un cukursaldu tēju. "Kolīdz aukstums iestājies, tā šausmīgi gribas ēst," ir teksts, ko visai bieži var dzirdēt uztura speciālistu kabinetos. Daudzi sevi šausta – nekāda gribasspēka nav, atkal piestūķējos kā ronis, gribas iziet uz ledus, nogāzties ar vēderu uz augšu un ripot. Vai pastiprināta ēstgriba ziemā ir normāla? Jautājums strīdīgs, un žēl, ka par to tik maz runājam. Laiks atgūt zaudēto.

Politiskā atrisinājuma karam nav, tāds vienkārši neeksistē © DIENA

Sazvanīts Krievijas iebrukuma otrās gadadienas priekšvakarā, Ukrainas politiskais analītiķis un publicists Vitālijs Portņikovs sarunā ar Agnesi Margēviču ir drūms un pesimistisks, liekot saprast, ka Rietumi agresīvā Putina režīma savaldīšanu viņpus NATO robežām atstājuši Ukrainas ziņā, bet Krievijas impērisko apetīti apturēt tikai militārā ceļā nav iespējams.

Kreile ar psiholoģes diplomu © DIENA

Jau 17 gadu vecumā, atzīta par Latvijas labāko volejbolisti, Marta Kamēlija Levinska ātri pārauga mūsu valsts līmeni un pēc vidusskolas beigām devās studēt uz ASV. Tur, iepazinusi pavisam citādu dzīvi, rīdziniece sportiskajā jomā turpināja progresēt un pērn decembrī tika atzīta par vienu no 14 labākajām studentu volejbolistēm. Ar šo gadu Marta sākusi profesionāles karjeru, spēlējot valstī, kurā, iespējams, ir pasaulē spēcīgākie klubi, un izvirzījusi mērķi palīdzēt Latvijas sieviešu volejbola izlasei atgriezties Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Kalendārs

Aprīlis, 2024
P Ot Tr Ce Pt Se Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12

Šobrīd arhīvā par maksu pieejama daļa no laikraksta Diena publikācijām, kas publicētas sākot ar 2017. gada 1. novembri.