Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
  • 22. janvāris, 2021, 16:19

Melu tvertne: Projekti un sazvērestības

Lai gan naratīvs, ka visa Rietumu pasaule ir savērējusies pret Krieviju un vēlas tās sabrukumu, ir visai ierasts Kremlim uzticīgo mediju un viltus ziņu vietņu vidē, līdz ar ASV prezidenta maiņu, Alekseja Navaļnija atgriešanos Krievijā un virkni citu ģeopolitisko notikumu, arī šie stāsti parādās arvien vairāk gan Latvijas digitālajā telpā, gan ārzemēs.

Baidens izmantos Ukrainu cīņā ar Krieviju (Sputniknews.lt)

Krievijas parlamenta augšpalātas - Federācijas padomes - senators Aleksejs Puškovs uzskata, ka jaunais ASV prezidents Džo Baidens izmantos Ukrainu cīņā ar Krieviju. 

Lietuviešu valodā rakstošais, Kremļa finansētais portāls Sputniknews.lt pārstāsta senatora teikto, kurš uzskata, ka Dž. Baidens anti-krievijas politikā lielu lomu spēlēs Ukraina. Viņš pieņēma, ka valstī varētu parādīties arī ASV bruņoto spēku bāzes. 

Viņš arī pieņēma, ka Vašingtona Ukrainai varētu sniegt ne tikai aizsardzības, bet arī uzbrukuma militāro ekipējumu. 

Pretēji citiem viltus ziņu materiālie, šajā stāstā neparādās atklātas nepatiesības vai apzināti meli. Tā vietā tiek izmantotas spekulācijas un pieņēmumi, kas saskan ar jau iepriekš teikto. Piemēram, senatora teiktais netieši saskan ara Kremļa pozīciju, ka Ukrainai nav pašnoteikšanās tiesību un tā šobrīd ir Rietumu - it sevišķi ASV - marionete. 

Viedokļu paušana un spekulācijas ir ērts veids kā informācijas telpā izplatīt nepatiesību bez melošanas tiešā veidā. 

Faktu pārbaudes portāls EUvsDisinfo arī norāda, ka šobrīd nav nekāda pamatojuma apgalvot, ka ASV plāno konstruēt bāzes Ukrainā vai piegādāt ieročus uzbrukumam. 

 

 

Navaļnijs aizturēts. Navaļnija mirdz. Šovam jāturpinās (tsargrad.tv)

Šajā vietnē ievietots materiāls apgalvo, ka Kremļa populārākais opozicionārs, cilvēks, kuru vasarā, pielietojot visā pasaulē aizliegtu ķīmisko ierocī gandrīz nonāvēja Krievijas drošības dienesti, ir Rietumu aģents, kura derīguma termiņš tuvojas beigām. 

{{banner}}

Vietnes autori apgalvo, ka politiķis, kurš par spīti nāves draudiem, atgriezās janvārī atpakaļ valstī un uzreiz tika apcietināts, to dara pēc Rietumu pavēles. 

"Domāju, ka šie abi divi ilgi trenējās, lai nospēlētu savas lomas pēc iespējas labāk," raksta portāls, netiešā veidā cenšoties pierādīt, ka politiķa arests bijis "ieplānots" un tas, ko opozicionārs vēlējās. 

Tālāk tiek apgalvots, ka "Aleksejs Navaļnijs ir pabeigts projekts" un ka viss, ko viņš varēja izdarīt Rietumu labā jau ir paveikts. Portāls, kas iepriekš atkārtojis Kremļa versijas par to, ka politiķis sevi pats saindēja vai ka to "nokārtoja" Rietumu valstis, nu raksta, ka opozicionārs nav "nekāds Nelsons Mandela."  

Apgalvojumi, ka opozicionārs ir Rietumu aģents, nav nekas jauns. Kremļa uzturētie mediji to apgalvo jau faktiski kopš 2011.-2012. gada, kad politiķis pirmo reizi sevi pieteica uz lielās Krievijas politikas skatuves. Taču, ņemot vērā viņa pieaugošo popularitāti un aizvadītās vasaras neveiksmīgo slepkavības mēģinājumu, šādi apgalvojumi izskan arvien biežāk un skaļāk. Tāpat lielu nepatiku Kremlī ir izraisījuši viņa video materiāli - vienā viņš atklāja pats savu slepkavību un sasaistīja to ar Krievijas specdienestu darbiniekiem, bet šonedēļ publicētajā aprakstīja V. Putinam piederošo, neticami grezno, vairāk nekā miljardu vērto Melnās jūras krastā esošo pili. 

Tāpat Kremļa aģenti ir būtiski satraukti par protestiem, kas, pieprasot A. Navaļnija atbrīvošanu, notiks virknē Krievijas pilsētu

 

REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, laikraksta Diena žurnālists

Šeit ir redzami divi piemēri kā ar viedokļiem, spekulācijām un netiešiem apgalvojumiem var piesārņot informācijas telpu. Šādi apgalvojumi tiek pārpublicēti no viena izdevuma uz otru un tādējādi tie beigu beigās, šķietami, sāk atgādināt faktus, jo "tik daudzi par to raksta." Tas ir iecienīts propagandas un dezinformācijas izplatītāju paņēmiens, jo šādi tiek radīta neeksistējoša leģitimitāte. 


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.

 

 

 



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli