Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Tuvplānā

Radikāļu cerības Eiroparlamentā © DIENA

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu maratons jau sācies ne tikai Latvijā, un līdz svētdienas vakaram balsotājiem 27 savienības valstīs jāizvēlas tie 720 deputāti, kuri pārstāvēs viņu intereses Briselē un Strasbūrā. Aptaujas citās Eiropas valstīs liecina, ka savu pārstāvniecību nozīmīgi varētu palielināt radikālie spēki, turklāt tas attiecas ne tikai uz galēji labējām partijām, par kuru iespējamajiem panākumiem tik ļoti satraukušies pamatplūsmas mediji, bet arī galēji kreisajiem.

Iemests pasaulē © DIENA

Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filma Straume (2024) par kaķi kataklizmiskos plūdos ir pievērsusi pasaules uzmanību. Tas jau nodēvēts par revolucionārāko kinodarbu pēc Disney studijas veidotā Bembija/Bambi (1942), un tik tiešām nav melots.

Ar mūzikas pedagoga gēnu © DIENA

Jebkurš bērns var dziedāt! – uzsver bērnu vokālās studijas Siguldiņa vadītāja Elīna Gruzniņa (42). Viņai izdodas organizēt gan sadarbību ar pazīstamiem mūziķiem, ļaujot bērniem uzstāties kopā ar zvaigznēm, gan ikdienas darbu tā, lai mazajiem spīd acis un gribas vēl.

Pirmie legālie Latvijas saimnieki © DIENA

Biogrāfiskā vārdnīca Latvijas Satversmes sapulce deputātu biogrāfijās 1920–1922 atklāj deputātu likteņus un rāda laiku, kad Latvijas vēlētāju aktivitāte bija daudz augstāka nekā šodien.

Zaļajā vērtību mežā © DIENA

Režisore Agņeška Holanda (75) par problēmām ar bēgļiem uz Baltkrievijas robežas, samulsumu sabiedrībā un nepieciešamību būt drosmīgiem.

Īsti svētki © DIENA

Svētdien, 19. maijā, Rīgas Lutera draudze ikvienu atkal gaidīs uz Vasarsvētkiem Torņakalnā – Citādo dievkalpojumu. Piedalīsies daudzi pazīstami mūziķi, bet pēc tam paredzētas dažādas aktivitātes turpat baznīcas dārzā. "Man liekas, ka Vasarsvētki mūs aizved līdz pašai lielākajai vajadzībai – būt mīlētam," uzsver Lutera draudzes mācītājs Linards Rozentāls.

Par zilām acīm vien nedod © DIENA

Jau drīz arī pie mums sāksies peldēšanas sezona, un tas nozīmē, ka vairākās pludmalēs – gan pie jūras, gan iekšzemē – no 17. maija plīvos Zilais karogs. Vides izglītības fonda pārstāvis un Zilā karoga nacionālās programmas operators Jānis Ulme stāsta, ka, lai tiktu pie sertifikāta, jāiziet divkāršs siets – gan nacionālajā, gan starptautiskajā līmenī. Šogad Latvijā būs trīspadsmit sertificētu pludmaļu.

Vērtīgākie otrā plāna spēlētāji © DIENA

Latvijas hokeja valstsvienības panākumi nebūtu iedomājami bez palīgiem ārpus laukuma. Ārsts, fizioterapeiti, ekipējuma menedžeri un preses sekretārs – tie visi ir svarīgi ķēdes posmi izlases mehānismā.

Pirmsvēlēšanu BŪT vai NEBŪT © DIENA

Kā iekšpolitiskās spēles un skandāli atsaucas uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, un kuram to sarežģītā matemātika šoreiz palīdzēs? SestDiena aplūko prognozes, stipros un vājos punktus politiķu cīņā par krēsliem Eiropā.

Padomes eksistences jēga © DIENA

Nacionālā alkoholisma ierobežošanas padome: "Ja mēs neteiksim, ka alkohola patēriņš pieaug, vēl nodomās, ka mūsu padomes eksistencei nav jēgas…"

Mēs ejam uz priekšu © DIENA

Jaunie filmdari – Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) bakalaura programmas Audiovizuālā māksla otrā kursa studenti – ir iedvesmas pilni. Savos darbos viņi portretē personīgo un līdzās esošo un līdz 18. maijam ar īpašu kampaņu aicina finansiāli atbalstīt astoņu dokumentālo īsfilmu tapšanu.

Skumjie, skumjie Hērakla dēli © DIENA

Bokss varētu būt kinovēsturē svarīgākais sporta veids. Tam filmās piemīt nevainojama kustības elegance, dārdoša brutalitāte, ringā noslīpēta bravūra, ko nomaina pēc mača jau mazliet biklāka atzīšanās: man arī ir jūtas. Bokss šādā ziņā ir ideāls kino placdarms, un tas izskaidro, kāpēc tas ir visbiežāk uz ekrāniem sastopamais sporta veids.

Tūristu modrībai – ne visur laipni gaidīti! © DIENA

Atšķirībā no Latvijas, kur bieži vien dzirdama sūrošanās par nelielo tūristu skaitu, pasaulē ir ne mazums vietu, kas cieš no ceļotāju pārpilnības. Vietējie iedzīvotāji un varasiestādes uz to attiecīgi reaģē, ieviešot dažādus ierobežojumus un cenšoties novērst to, ko viņi uzskata par ceļotāju visatļautību. Tādēļ, pirms pieņemat galīgo lēmumu, uz kurieni šovasar doties atpūsties, vēlams pārliecināties, kāda kārtība tajā vai citā vietā ieviesta.

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām © DIENA

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz kādu īpašu vietu, par kuras sakoptību tur rūpi varbūt jau ne pirmo gadu.

Krupju glābšanas plāns © DIENA

Jau trīs gadus Dabas aizsardzības pārvalde rīko īpašu akciju Misija – krupis. Izglāb princi!, aicinot brīvprātīgos iesaistīties un palīdzēt uz nārsta vietām migrējošiem krupjiem droši šķērsot ceļu. Parasti abinieku aktivitāte norit aprīļa beigās, toties šopavasar tā dažviet jau noslēgusies.

Amerikas nejēdzību puncītī © DIENA

Nevaru noslēpt savu prieku par filmas Jaukais austrumkrasts/The Sweet East (2023) nonākšanu kinorepertuāros – šī nekautrā, skabargainā subkultūru satīra ir trāpīga variācija par Alisi Brīnumamerikā un mūslaiku radikalizāciju. Jauko austrumkrastu var salīdzināt ar bezgalīgu sociālo tīklu lentes skrollēšanu – izrādās, tu sadzīvo kopā ar nacismam simpatizējošajiem un nadzīgiem troļļiem, mākslas aktīvistiem un pseidointelektuāļiem, bet savus tuvākos neesi redzējis, jo nedz foto, nedz ierakstu ar viedokli viņi nav publicējuši.

Vairāk Tuvplānā