Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

Tuvplānā

Kurbads un Veronika pie Zelta vārtu tilta © DIENA

Sanfrancisko Jaunais teātris piesaista Latvijas teātru profesionāļus, dzimtenē viesojas no jūnija beigām, bet rudenī gaidīs pie sevis diasporas amatierteātrus uz tradicionālo festivālu Laipa .

Koru mūzika ir tur. Tautā © DIENA

Koru mūzika, tā īstā koru dziedāšana ir tur, tautā, visā Latvijā, laukos – saka Uldis Kokars, kurš līdztekus Latvijas Universitātes vīru korim Dziedonis vada arī Balvu novada jaukto kori Mirklis un šovasar beidzot debitēs lielā Dziesmu svētku kopkora virsdiriģenta godā.

Trīsēt vienā veselumā © DIENA

"Šobrīd personīgi es sajūtu, ka esmu kaut kā liela priekšā," skaitot dienas, kas atlikušas līdz Vispārējiem XXVII latviešu dziesmu un XVII deju svētkiem, saka māksliniece, KID Design dizaina direktore un Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas vadītāja Maija Rozenfelde (37).

Aktivizēt neredzamos darbiniekus © DIENA

Vērmanes dārzā Rīgā 2. jūnijā risināsies jau ceturtais darba iespēju festivāls Visiem!. Tā idejas autore, sociālā uzņēmuma Ligero vadītāja Liene Reine-Miteva, uzsver: šāds festivāls vajadzīgs, lai lauztu stereotipus gan darba ņēmēju, gan darba devēju uzskatos. Tā ir vieta, kur iepazīt vienam otra cilvēcisko pusi un aprunāties klātienē bez stresa, kas tik ierasti klātesošs klasiskajās darba intervijās.

Ukrainas bērni Krievijā © DIENA

Izklaides braucieni, adopcija un dažādu veidu "pāraudzināšanas nometnes", tostarp veidojot "jauno cīnītāju" armiju Krievijā – tik dažādi ir no Ukrainas aizvesto tūkstošu bērnu ceļi agresorvalsts plašumos.

Savu lomu pieņem, bet nesamierinies! © DIENA

Rodrigo Ābols (27) ir hokeja dinastijas pārstāvis, iecelts par kapteini Zviedrijas elites līgas klubā un būs arī viens no Latvijas izlases atslēgas spēlētājiem pasaules čempionātā Rīgā.

Ar Ziedoni vilcienā © DIENA

Dzejnieka Imanta Ziedoņa 90. dzimšanas dienas svinību programma 3. maijā būs plaša, bet viena no interesantākajām zibakcijām #Ziedonim90 šajā dienā risināsies vilcienā Tukums–Rīga. Tās laikā no plkst. 15.05 līdz plkst. 16 ikviens pasažieris un dzejnieka daiļrades cienītājs aicināts lasīt kādu no Ziedoņa dzejoļiem. Taču Rakstniecības un mūzikas muzeja projektu vadītāja Katrīna Kūkoja aicina šajā dienā godināt dzejnieku, arī citviet Latvijā lasot viņa darbus.

Šogad sēnes būs © DIENA

Negribētos, lai lasa pa slīpo, saka rakstniece Dace Rukšāne (53) un stāsta gan par grāmatu garo tapšanas ceļu un laikmetu izpēti, gan apmaldīšanos, sēnes lasot.

Kamēr nebeigsies karš, tiltus neuzbūvēs © DIENA

Starptautiskās Paukošanas federācijas (FIE) viceprezidente Ērika Āze (62) balsoja pret Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību sacensībās, taču vienalga saņēma anonīmu vēstuli ar tekstu: "Vai tu labi guli uz asiņainās krievu naudas?"

Sekojot iekšējai balsij © DIENA

Lībiešu bērnu un vecāku grāmatas Kūldaläpš autors Jānis Mednis (45) par lībiešu valodas mācīšanos kopā, mākslas projektiem, ieklausīšanos iekšējā balsī un par to, ka viss ir iespējams.

Dāvanā nosūtīja distancē © DIENA

Žurnālists un redaktors Dainis Caune pagājušajā nedēļā 71 gada vecumā, visticamāk, kļuva par vecāko Latvijas slēpotāju, kurš finišējis pasaulslavenā Vasaloppet maratona 90 kilometru distancē.

Amatiermākslas brīnums © DIENA

Pirms vasarā gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem vairāki sevi jau visaugstākajā līmenī pierādījuši mākslinieki nolēmuši atgriezties pie saknēm – kopā ar amatierkolektīviem no jauna izjūtot svētku kustības brīnumu. Viņu vidū arī Māris Sirmais, Jēkabs Jančevskis, Sarma Freiberga, Dagnija Martinsone un Vivita Ose-Bērziņa.

Atrast savu kultūraugu © DIENA

Kalnciema kvartālā Rīgā sestdien, 4. martā, notiks Urbānais pavasaris un Sēklu tirgus, kur ikviens varēs ne tikai pats iesēt savus garšaugus, iestādīt dēstus un piedalīties radošajās darbnīcās, bet arī noklausīties sēklu lolotājas un Sēklu bibliotēkas izveidotājas Sandras Stabinges lekciju par to, kāpēc ir svarīgi saglabāt tieši tradicionālās sēklas un vietējos augus. Viņa uzsver: mēs patiešām esam īsta dārzkopju nācija.

Gaidāmā, bet neprognozējamā katastrofa © DIENA

Ģeoloģijas doktors Jānis Karušs par to, kāpēc zemestrīces tuvošanos nevar paredzēt, ar cik stipru kodolsprādzienu var salīdzināt zemestrīci Turcijā un Sīrijā un ko mēs darām tikpat vieglprātīgi kā turki.

1700 brīvprātīgo līdz 82 gadu vecumam © DIENA

Tikko noslēgusies brīvprātīgo pieteikšanās šā gada Dziesmu svētkiem, un svētku rīkotāji atzīst – šogad cilvēku interese bijusi īpaši liela. Stāstot arī par citām aktualitātēm svētku organizēšanā, Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Daina Markova sola: lai gan dziedāšanai kopkorī, visticamāk, laika nepietiks, tautastērpu svētku laikā viņa uzvilks gan, turklāt – pašas darinātu.

Viltus ziņu viltīgie āķi © DIENA

Digitālais laikmets nesis līdzi ne tikai lielākus informācijas aprites tempus, bet arī daudzveidīgākas manipulācijas iespējas. Viltus ziņas ir tas āķis, uz kura mēdz uzķerties arī uzticami mediji – lai gan tas nenotiek bieži, tomēr gadījumi ir gana spilgti, lai tie uz ilgāku laiku atstātu savu nospiedumu publiskajā telpā. Kā rīkoties, lai nekļūtu par nepatiesas informācijas izplatītāju? Kādi "signālkarodziņi" par to var liecināt?

Mani nopirka aplausi © DIENA

"Viss mans mūžs ir bijis ar mūziku. Nepārtraukti. Tā kā mūžs ir garš, darbu bijis daudz," saka dziedātāja un ilggadējā vokālā pedagoģe Aina Bajāre (82), uzzinot, ka par mūža ieguldījumu viņai piešķirta Lielā mūzikas balva.

Vairāk Tuvplānā