Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Tuvplānā

Vārdi un nevārdi latviešu valodā © DIENA

Jau divdesmito gadu risinās akcija Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens, līdz 20. janvārim aicinot ikvienu iesūtīt savus variantus šīm nominācijām. "Akcijas mērķis jau nav tikai aktualizēt vārdus, kuri būtu vēlami latviešu valodā vai, tieši otrādi, kuri būtu nevēlami, bet arī rosināt cilvēku interesi par latviešu valodu un to, kā mēs vispār runājam," saka viena no akcijas rīkotājām – Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece, sociolingviste Vineta Poriņa

Māksliniekam ir jārada © DIENA

Mūziķi Rūta Dūduma un Jānis Ķirsis par sadziedāšanos un svētkiem būt kopā, kovidlaika mācībām un atjaunošanos pēc koncertskrējieniem.

Process ar atgriezenisko saiti © DIENA

Ir ļoti svarīgi labdarību iemācīt bērniem, lai viņi ne tikai sagaidītu dāvanas, bet domātu arī par citiem, saka LNK Properties valdes locekle Aleksandra Strode, daloties pieredzē, kā vislabāk iesaistīties labdarībā, kāpēc tas ir svarīgi arī uzņēmumiem un ko no tā iegūstam visi kopā kā sabiedrība.

Vai viegli būt Latvijas filmai? © DIENA

Pēc rudens "filmu sastrēguma" 5. decembrī izziņots nacionālās kino balvas Lielais Kristaps nominantu saraksts 25 kategorijās. Tas raisa pārdomas par Latvijas kino gadu griezumā un to, kas nominācijās pamanīts un nepamanīts.

Mazliet redzīgāki © DIENA

Režisore un producente Antra Cilinska (59) par Jura Podnieka urdošā gara mantiniekiem šodienas apstākļos, laikmeta prasībām pret sabiedrību un indivīdu, kā arī vēsturiskās un kino patiesības sadursmi.

Vašingtonas gaisa vārti © DIENA

Pirms 60 gadiem ASV prezidents Džons Ficdžeralds Kenedijs un viņa priekštecis Baltā nama saimnieka amatā Dvaits Eizenhauers piedalījās Vašingtonas pievārtē uzceltās jaunās Dallesa starptautiskās lidostas svinīgajā atklāšanā. Tās celtniecība izmaksāja tam laikam milzīgu summu, un tikai ar laiku lidostai izdevās iekarot savu vietu un pierādīt nozīmi.

Man nav tavas acukrāsas © DIENA

Kinorežisore Linda Olte (44) par "sistēmas bērnu" un adopcijas politiku Latvijā, pietuvošanos dzīvēm, kas nav tik viegli aizsniedzamas, un savu debiju pilnmetrāžas kino.

Kad reklāmai jāsaka nē? © DIENA

Vai politiskajai reklāmai ir vieta uz drukātā medija vāka? Cik lielā mērā sabiedrisko attiecību speciālisti un reklāmdevēji ietekmē mediju saturu? Par šiem jautājumiem no ētikas viedokļa SestDiena iztaujā Vidzemes Augstskolas asociēto profesoru, bijušo žurnālistu Jāni Buholcu un Latvijas sabiedrisko mediju ombudu, Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes docētāju Andu Rožukalni.

Tālais lidojums © DIENA

Atslābt netaisos – saka izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride, kura jau 25 gadus dzīvo Vācijā un ir visā pasaulē pieprasīta māksliniece, un tikko ar savu kvartetu viesojās arī dzimtenē.

Ārmstronga zaudētie tituli un cieņa © DIENA

Pirms 10 gadiem tika anulēti dopinga lietošanā apsūdzētā amerikāņu riteņbraucēja Lānsa Ārmstronga septiņi izcīnītie prestižākā daudzdienu velobrauciena Tour de France uzvarētāja tituli. No nācijas varoņa, kurš pēc cīņas ar ļaundabīgu audzēju bija spējis sasniegt profesionālā sporta augstākās virsotnes, viņš sabiedrības acīs kļuva par blēdi un meli, turklāt līdz pat pēdējam centās noliegt aizliegto vielu lietošanu.

Spēles laikā skrien uz patvertni © DIENA

Uģis Krastiņš (52) jau piecus gadus ir Ukrainas volejbola valstsvienības galvenais treneris. Par spīti sarežģītajam sagatavošanās posmam un psiholoģiskajiem pārdzīvojumiem, šoruden viņa vadībā ukraiņi izcīnīja septīto vietu pasaules čempionātā.

Lai neizzūd vecmāmiņas pankūkas © DIENA

Latvijas lauku tūrisma krustmāte Asnāte Ziemele (53) par to, kādēļ francūzim nevar iebarot auksto zupu un cūku pupas, par Latvijas tēlu ārvalstnieku acīs un izlepušo vietējo atpūtnieku, kura prasības pandēmijas un kara ietekmē gan kļuvušas piezemētākas.

Salokāmo un pielāgojamo ēra © DIENA

Patērētāju elektronikas izstādēs izrādītie "dzelži" raida nepārprotamu signālu tirgum – elektroiekārtas locīsies un pielāgosies lietotājiem.

Vairāk Tuvplānā