Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Tuvplānā

Bīstamā spēle ar sērkociņiem © DIENA

Kultūrpētnieks un profesors Deniss Hanovs (44) par valodu kā morālo ieroci, stikla sienām mūsdienu Latvijas sabiedrībā un to, ar ko atbildība atšķiras no vainas.

Lai nekad vairs nesatiktos © DIENA

Kaspara Putriņa (52) klavesīnu būvēšana pērn dokumentēta filmā, bet ikdienā mums apkārt skan caur viņa dzirdes filtru izlaisti ieraksti. No tiem vairāki nominēti arī šā gada Zelta mikrofona balvām, ko piešķirs 26. februārī.

Kalendārs vairākām tūkstošgadēm © DIENA

Pirms 440 gadiem Romas pāvests Gregors XIII izdeva rīkojumu par jaunas laika skaitīšanas sistēmas ieviešanu, un kristīgā pasaule pakāpeniski sāka pāreju uz Gregora kalendāru, ko lietojam joprojām.

Meitene, kas iemīlēja jēriņu © DIENA

Pērn ekrānos nonākušās filmas Jērs zvaigzne un iepriekš kā meitene ar pūķa tetovējumu jau iepazītā zviedru aktrise Nūmi Rapasa (42) stāsta gan par savas karjeras svarīgākajiem punktiem, gan islandiešu humora atšķirībām un sadzīvošanu ar visu mitoloģisko, kas tepat līdzās.

Cerības meklējiet uz ledus © DIENA

Pekinas ziemas olimpisko spēļu priekšvakarā Latvijas komandā nav viena izteikta līdera, toties ir virkne atlētu, no kuriem pamatoti var gaidīt kāpšanu uz pjedestāla.

Arī jokiem ir svarīgas pauzes © DIENA

Latviešiem ar humora izjūtu viss ir kārtībā, vienkārši attiecībā uz jokiem mēs esam godīgi, ir pārliecināts stāvizrāžu komiķis Rūdolfs Kugrēns. Viņš arī stāsta, kā top profesionālie joki skatuvei un kāpēc ir svarīgs brīvais mikrofons.

Pārmaiņu vējos: 2022. gada svarīgākie notikumi Latvijā un pasaulē © DIENA

Aizvadītajā gadā pasaule piedzīvoja vairāku ilggadēju līderu aiziešanu no pasaules skatuves: Kubā beidzās Kastro klana laikmets, Vācijā – Angelas Merkeles ēra, bet Izraēlā amatu zaudēja ilggadējais premjers Benjamins Netanjahu, kura politisko nākotni gan vēl pāragri norakstīt. Arī jaunajā 2022. gadā gaidāmas būtiskas pārmaiņas – sākot jau ar 14. Saeimas vēlēšanām Latvijā un beidzot ar prezidenta vēlēšanām Francijā un Brazīlijā. Cīņu tiesas zālē turpinās Aivars Lembergs un Ilmārs Rimšēvičs, bet ārpus planētas Zeme – kosmosa lielvalstis un miljardieri

Gads sportisks no abiem galiem © DIENA

Ziemas olimpiskās spēles Pekinā risināsies jau februārī, savukārt nepilnu mēnesi ilgā Pasaules kausa futbolā atrisinājums ieplānots decembra nogalē.

Veiksmes stāsti ne tikai trasē © DIENA

Ziemas sporta veidu starptautiskajās federācijās Latvijas pārstāvji ieņem prezidenta, sacensību koordinatora, žūrijas priekšsēdētāja, trenera, fotogrāfa un vēl vairākus amatus.

Neiespējamības estētika © DIENA

Vairāk nekā pēc pusgadsimta dienasgaismu ierauga akadēmiskās estētikas aizsācējas Latvijā Mildas Palēvičas (1889–1972) galvenais darbs un viņas apjomīgās dienasgrāmatas.

Man no augšas labāk redzams © DIENA

Aktieris Igors Siliņš (69) atveidojis galvenās lomas rokoperās Ei, jūs tur! un Mauglis, vadījis muzikālo televīzijas šovu Siena šķūnis, savā zemajā balsī devis norādes, kur braukt, piegādājis avīzes agros rītos... bet tagad atgriezies Latvijā un atkal būs uz skatuves.

Kad sieviete kļūs par šaha karali? © DIENA

Šaha spēle prasa neticamu psiholoģisko un fizisko izturību, jo vairākas stundas pēc kārtas ir jāvelta simtprocentīga uzmanība vienai lietai – priekšā esošajai šaha pozīcijai. Mūsdienu uzmanības trūkuma laikmetā šādi stundām viens otram pretī sēdoši cilvēki ir apbrīnas vērti. Viena no viņiem ir arī Laura Rogule (33) – patlaban labākā Latvijas šahiste

Tūkstošdaļa Latvijas sportam © DIENA

Krāšņā Daugavas ielokā Rīgas pievārtē esošajos Valdlaučos jau ilgāku laiku aktīvi rosās būvniecības tehnika, veidojot iespaidīgu, 65 tūkstošus kvadrātmetru plašu sporta kompleksu. LNK Sporta parks ir viens no vērienīgākajiem privātajiem sporta infrastruktūras projektiem, kas realizēti Latvijā. Tā pirmo kārtu iecerēts pabeigt jau 2022. gada pavasarī, bet nākamajās kārtās tiek kaldināti plāni Eiropas līmeņa futbola spēļu uzņemšanai un slēgtajai sporta spēļu hallei. Tomēr iespējas nodarboties ar sportu te tiek solītas ne tikai profesionāliem atlētiem, bet arī bērniem, jauniešiem un amatieriem – sporta entuziastiem

Vajadzīgs gan klusums, gan ovācijas © DIENA

Latvijā un latviešu komponistu mūzikā es jūtos, kā atgriezies mājās, saka vijolnieks Hugo Tičati (41) un stāsta gan par to, kā pašam izdodas saglabāt līdzsvaru, gan improvizācijas skaistumu un sarunām starp dažādiem mākslas veidiem.

Vairāk Tuvplānā