Laika ziņas
Šodien
Migla
  • Avots: abiem.lv
  • 2. oktobris, 9:38

Melu tvertne: Toksisko ķiploku uzbrukums

Portālā abiem.lv pārpublicētā viltus ziņa par toksiskiem ķiplokiem ceļo pa interneta vietnēm jau vairākus gadus. Ziņa veidota, lai ar šokējošu saturu piesaistītu lasītājus. PVD uzskaita drošības mehānismu, kas nepieļautu kaitīgu ķiploku nonākšanu veikalos.

 

Nepērciet un neēdiet šo ķiploku! Lūk, kas izrādījās....

Līdz pat šim brīdim daudzi pat nenojauš, ka ķiploks, ko mēs iegādājāmies lielveikalā,lielākajā daļā gadījumu ir atvests no Ķīnas.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvi norāda, ka šogad Latvijā ievestas trīs ķiploku kravas. 

Tā nebūtu nekāda lielā problēma, ja ķiploks, kas radīts Ķīnā, nebūtu toksisks. Ķīnas ražotāji izmanto aizliegtus pesticīdus, lai paaugstinātu ražu, bet tiem var būt graujošas sekas uz veselību. Turklāt, lai palielinātu uzglabāšanas termiņu un iegūtu labāku izskatu, ķiploka galviņas tiek iepriekš izmērcētas.... hlora šķīdumā. Tieši tāpēc tās tik skaistu un garšīgi izskatās veikalu plauktos. Tā kā labāk izsvītrot Ķīnas dārzeni no savas ēdienkartes.

Par produktu kontroli skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Meistere: "Jebkura pārtikas krava, kas no trešās valsts tiek ievesta Eiropas Savienībā, uz robežas tiek pārbaudīta. Katrai šādai kravai tiek veikts riska novērtējums, pārbaudīti pavaddokumenti un, ja nepieciešams, ņemti paraugi laboratoriskajai izmeklēšanai."

PVD skaidro, ka Latvijas robežkontroles punktos uz Eiropas Savienības ārējās robežas kontroli veic Pārtikas un veterinārais dienests. Arī visas trīs kravas, kas šogad ievestas no Ķīnas ir pārbaudītas.

Bet iesākumā ir jāiemācās atšķirt toksisko, Ķīnā audzēto ķiploku.

Lūk, kas jums ir jāzina, ja taisāties pirkt ķiploku.

Ķiploks, kas izaudzēts bez pesticīdiem, ir daudz garšīgāks par Ķīnā audzēto. Asā un dedzinošā garša liecina par to, ka jūs esat iegādājies labas kvalitātes produktu.

Meistere skaidro, ka Eiropas Savienībā arī darbojas  ātrā brīdināšanas sistēma, kurā ar informāciju apmainās dalībvalstu pārtikas uzraugi.  "Pēdējo astoņu gadu laikā šajā sistēmā, kurā ik dienu tiek publicēti desmitiem ziņojumu, ir bijis tikai viens ziņojums, kas attiecas uz Ķīnas izcelsmes ķiplokiem. 2015. gadā viena no dalībvalstīm ziņoja par svaigu ķiploku ziedkātos konstatētu pesticīdu – procimidonu," norāda PVD pārstāve. 

Ja ķiplokam nav noņemts stumbrs un saknes, tad ķiplokam ir jābūt labam. Ķīnas fermeri bieži nogriež saknes un stumbru, lai samazinātu ķiploka svaru un ieekonomētu uz transportēšanas izmaksām.

ASV balstītā faktu pārbaudes vietnes Snopes skaidro, ka mīts par ķīniešu ķiplokiem un ka tos var atpazīt pēc stumbra neesamības nāk no kāda sociālo mediju pseido veselības padomu sniedzēja Deivida Volfa 2015.gada publikācijas. Tajā arī viņš, izmantojot ilustratīvu attēlu ar fermeri Āzijā, kurš migloja rīsu lauku, brīdināja par toksiskiem ķiplokiem. Kopš tā laika šo mītu ir izplatījušas neskaitāmas viltus ziņu vietnes un blogi. Snopes norāda, ka ASV audzēto ķiploku, pamatojoties ar stumbra esamību, nevar atšķirt no citviet audzētā, jo nav ierobežojumu, kas neļautu fermeriem citviet pasaulē nogriezt sīpoliem saknes un stumbrus. 

Ķiploks no Ķīnas ir vieglāks par mūsu pašu produktu. Toksisko vielu iedarbības dēļ audzēšanas procesā un karstās apstrādes dēļ ķiploks var palikt zaļš vai arī zils. Nobeigumā atzīmēsim, ka labākais veids, kā izmantot visas ķiploka īpašības, ir to iegādāties no vietējiem fermeriem.

 


Redakcijas komentārs

Raivis Vilūns, Diena.lv žurnālists Šī ziņa ir veidota, lai ar šokējošu, bet viegli uztveramu problēmu, piesaistītu pēc iespējas vairāk lasītāju. Uzmanību jāpievērš tam, ka materiāls ir sagatavots neprofesionāli, pretēji īstai ziņai, šeit nav nedz minēts informācijas avots, nedz iegūti skaidrojumi no pārtikas un veselības uzraudzības iestādēm. Tāpat ir izmantota vispārīga, nekonkrēta valoda - netiek minēti nedz ķiploku importa apjomi, nedz veikali, kuros tos iespējams iegādāties. Tāpat var norādīt, ka portāls kā informācijas avota norāda vietni: www.linkeni.info, kura šobrīd vairs nav pieejama. Izmantojot Google meklētāju, redzams, ka ziņa par ķīniešu "toksiskajiem" ķiplokiem pa internetu ceļo vismaz trīs gadus - neviena vietne nepiedāvā nekādus vērā ņemamus pierādījumus. Arī veselības un pārtikas uzraudzības organizācijas nav ziņojušas vai brīdinājušas par veselībai kaitīgu pesticīdu klātbūtni ķiplokos. Ziņas mērķis ir panākt, ka ar to dalās sociālo mediju lietotāji, dodot "klikšķus" (un reklāmas ienākumus), kā arī piesaistot jaunus sekotājus konkrētajai viltus ziņu vietnei.

Materiāls ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par tā saturu atbild Izdevniecība Dienas mediji.



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli