Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
  • Avots: Abiem.lv, Uzsmaidi.lv
  • 24. oktobris, 2018, 13:45

Melu tvertne: Hormoni un antibiotikas vistas gaļā

Portālos Abiem.lv un Uzsmaidi.lv publicētājās viltus ziņās tiek izplatīts mīts par hormonu klātbūtni vistas gaļā. Abiem.lv aprakstīti vistas gaļas pagatavošanas paņēmieni, kas palīdzēs attīrīt gaļu no kaitīgajiem hormoniem un antibiotikām. Uztura speciālisti apgalvo, ka rakstā minētais ir absolūta cilvēku maldināšana. Pārtikas apriti uzraugošie dienesti norāda, ka Eiropā hormonu lietošana lauksaimniecības dzīvniekiem augšanas un ražīguma veicināšanas nolūkā nav atļauta. Tāpat PVD uzsver, ka Latvijā pērn putnu gaļas paraugos antibiotiku atliekvielas netika konstatētas. Ziņas atbilst kategorijai - "Māņi par veselību".

Kā pagatavot vistu, attīrot to no kaitīgajiem hormoniem un antibiotikām (abiem.lv)

Tagad varēs ēst veikala vistu un neuztraukties, ka tajā ir kaitīgas vielas. Kaut kad sen vistiņa nonāca uz mūsu galda pa taisno no vecmāmiņas putnu sētas.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere informē, ka  Latvijā līdz šim hormonu atliekvielas dzīvnieku izcelsmes produktos un dzīvnieku bioloģiskajos materiālos nav konstatētas.

Arī no trešajām valstīm Eiropas Savienībā drīkst ievest tikai tādu gaļu, kas iegūta no dzīvniekiem, kuriem lietotas zāles atbilstoši ES prasībām. To, vai ievestie produkti atbilst ES prasībām, uz robežas kontrolē PVD.

Tagad supermārketu plaukti ir piebāzti ar vistas gaļu. Un visi mēs zinām, ka ražotāji ne vienmēr godīgi konkurē savā starpā.

Viņi baro putnus ar kombinēto barību, hormoniem un (!) antibiotikām. Un antibiotikas var atrasties vistas organismā ilgāk nekā nedēļu.

Eiropā, tai skaitā Latvijā, hormonu lietošana lauksaimniecības dzīvniekiem augšanas un ražīguma veicināšanas nolūkā nav atļauta, norāda PVD pārstāve.

Pārtikas apriti uzraugošie dienesti gan Latvijā, gan citās Eiropas Savienības dalībvalstīs kontrolē to, vai lauksaimnieki šo aizliegumu ievēro.

Latvijā PVD uzrauga veterināro zāļu, tostarp antibiotiku, apriti – iegādi, uzskaiti un lietošanu vairumtirdzniecībā, mazumtirdzniecībā, veterinārajās klīnikās un lauku veterinārārstu praksēs, kā arī produktīvo dzīvnieku novietnēs, skaidro Meistere.

{{banner}}

PVD pārstāve atgādina, ka produktīvo dzīvnieku īpašnieks ir atbildīgs, lai dzīvnieku izcelsmes produkti, kas iegūti no tā ganāmpulka dzīvniekiem, nesaturētu antibiotiku atliekvielas.

Atliekvielu kontroles programmas ietvaros PVD katru gadu ņem paraugus izmeklēšanai uz zāļu, tostarp antibiotiku atliekvielām. Paraugi tiek ņemti gan no dzīvniekiem, gan dzīvnieku izcelsmes produktiem, lai veiktu izmeklējumus gan uz aizliegto, gan atļauto vielu atliekām. "2017. gadā antibiotikas laboratoriski tika meklētas 43 putnu gaļas paraugos. To atliekas netika konstatētas," norāda Meistere.

Kā lai pasargājas un veic atbilstošus drošības pasākumus? Attīrīt vistas gaļu no antibiotikām var tieši virtuvē. Lūk, kā to var atbrīvot no kaitīgajiem toksīniem.

Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro: "Pirmkārt, ja tiešām būtu nepieciešamība atbrīvoties no kādiem savienojumiem, piemēram, antiobiotikām, tad neviens no minētajiem paņēmieniem to negarantētu. Otrkārt, nav jau tā, ka visa putnu gaļa ir piesūcināta ar hormoniem un antibiotikām. Eiropas Savienībā visi medikamenti un barība tiek stingri kontrolēta."

Pirmais paņēmiens.

Ja jūs vāriet veikala vistu, tad buljonu labāk neizmantot. Tajā nav nekā derīga. No gaļas, vārīšanas procesā, izskalojas visi toksīni un nonāk tieši buljonā. Vistas zupai ieteicams izmantot mājsaimniecībā bioloģiski audzētu putnu.

"Buljons ir ļoti vērtīgs produkts, un, protams, labāk to vārīt no buljona vistas, kas audzēta pēc bioloģiskās lauksaimniecības principiem. Rezultāts būs gan aromātiskāks, gan bez jebkādiem nevēlamiem savienojumiem. Taču to var darīt arī ar veikalos nopērkamo vistas gaļu - starp citu, mūsu vietējie audzētāji piedāvā gaļu, kur tiek īpaši uzsvērts, ka tā ir bez antibiotikām," piebilst Kataja. 

Otrais paņēmiens.

Ja izlēmāt pagatavot vistas recepti, tad iztīriet tās iekšējos orgānus. Tāpēc, ka tieši tur uzkrājas toksīni. Tāpat ieteicams noņemt ādu.

Kataja uzsver, ka iekšējie orgāni neuzkrāj nekādus toksīnus un tos var droši ēst. "Piemēram, tas, ka aknas un nieres attīra organismu, nenozīmē, ka tajās uzkrātos visi atkritumprodukti," skaidro uztura speciāliste.

Trešais paņēmiens.

Vistu jāiemērc šķīdumā. Priekš tā vajadzēs 1 litru tīra ūdens un dažas ēdamkarotes vārāmā sāls. Tāpat šķīdumā būtu labi pievienot ¼ citrona sulas. Ievietojiet vistu šajā šķīdumā uz 2 stundām. Nolejiet šķīdumu. Pagatavojiet jaunu un vēlreiz iemērciet vistu uz stundu vai divām.

Iemērkt vistas gaļu var arī minerālūdenī. Tādā veidā tā ne tikai atbrīvosies no toksīniem, bet arī taps mīkstāka.

--

ĀRSTI INFORMĒ – Nekādā Gadījumā Nepērciet Un Neēdiet Gaļu Uz Kuras Ir Baltas Svītras – Iznākums Var Būt Ļoti Bēdīgs! (uzsmaidi.lv)

Nākamreiz, kad esi tirgū, ievērot gabalus vistas gaļai – viņiem visiem darbojas cauri baltās vertikālās līnijas. Tomēr lielākā daļa cilvēku nepievērš uzmanību līnijām, un neuzskatu viņus par vērtīgām, lai pieminētu.

Eksperti ir brīdinājuši mums gadiem ilgi, bet mēs esam palikuši kurli dēļ saviem prasījumiem, kas ir radījusi vistas gaļai zemāku kvalitāti.

Nav minēti, kas ir šie konkrētie eksperti.

Saskaņā ar vienu pētījumu, kas testēja 285 gabalus vistas gaļas, uz 96 no gabaliem bija balta svītra, kas pazemina gaļas kvalitāti un ir pazīme paaugstināt tauku procentus.

Nav arī minēts nedz pētījuma veicējs, nedz valsts vai valstu grupa, kurā veiktas pārbaudes.

Ražotāji mēģina to labāko, lai padarītu vistas lielāks, barojot  ar augšanas hormoniem, kas palielina to izmērus. 50 gados, vidēji vistas svēra aptuveni 1,3 kg., bet mūsdienās, vidējais svars 47 dienu vecām vistām ir 3 kg.

Līdzīgi kā iepriekšējā ziņā, arī šajā tiek izplatīts mīts par hormoniem vistas gaļā. Uztura eksperte un blogere Ksenija Andrijanova jau 2017. gadā, atspēkojot mīti par hormoniem vistas gaļā, rakstīja: "Lai ievadītu hormonus, kas var stimulēt augšanu, nepietiktu ar to, ka tos pievieno barībai. Tie būtu jādur iekšā, un veterināram vajadzētu ar šļirci skraidīt pakaļ katrai vistai. Pat ja tas tiktu izdarīts, šāda iejaukšanās vistas organismā var izraisīt blakusefektus, un tā var būt arī neefektīva. Šis vienkārši ir neracionāli un finansiāli neizdevīgi."

Tomēr, pat ar baltajām līnijām uz gaļu, dietologi joprojām iesaka vistas gaļu nomainīt uz citu veida gaļu. Viņi saka, ka tik ilgi, kamēr tā nav apvienota ar ogļhidrātiem, vistas ir labākais proteīna avots, dzelzim, vitamīnam A, B un B12. Tomēr fakts ir tāds, ka vista ir treknāka nekā iepriekš, tāpēc izvēle ir jūsu ziņā.

 


Redakcijas komentārs

Anita Mihaeļjana, Diena.lv žurnāliste

Abiem.lv raksta beigās ir pievienots kāda anonīma Youtube lietotāja ievietots video, kurš tad arī ir maldinošās informācijas avots. Uzsmaidi.lv rakstā izmantoti zemas kvalitātes attēli, kuriem nav norādīts nedz avots, nedz sniegti kādi citi skaidrojumi. Savukārt Abiem.lv raksta autors, nepārbaudot informācijas patiesumu, to ir pārtulkojis no krievu valodas.

Pērn uztura speciāliste Lolita Neimane veica eksperimentu, lai noskaidrotu, cik droša patērētājiem lietošanā ir nopērkamā vistas gaļa. Neatkarīgai laboratoriskai izmeklēšanai tika nodoti astoņu dažādu ražotāju vistas gaļas paraugi, lai noskaidrotu, vai tajos atrodamas antibiotikas un hormoni. Eksperimenta rezultātā secināts — vistas gaļa patērētājiem lietošanā ir droša.


Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli