Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
  • Avots: mainampasauli.news
  • 19. jūnijs, 2020, 15:31

Melu tvertne: Vācijas Covid-19 afēra

Gan Latvijas, gan ārzemju viltus ziņu portālos maijā un jūnijā izplatījās stāsts par Vācijas valdības un mediju sazvērestību, lai noslēptu faktu, ka jaunā koronavīrusa (SARS-CoV-2) pandēmija ir bijusi "afēra."

Ziņas latviešu valodā pārpublicētas, saglabājot oriģinālo avota rakstību un izteiksmes veidu. Rakstos netiek labota gramatika. 

Vācijā noplūdis oficiāls ziņojums, kas atklāj skarbu patiesību par koronavīrusa ierobežojumiem (mainampasauli.news)

No Vācijas Iekšlietu ministrijas noplūdis ziņojums, kur teikts, ka Vācijas federālā valdība un plašsaziņas līdzekļi ir iesaistīti koronavīrusa afērā – pretēji tam, ko pasniedz oficiāli. Ziņojuma autori – Iekšlietu ministrijas iecelta zinātnes ekspertu grupa, kuras sastāvā medicīnas eksperti no vairākām Vācijas universitātēm.

Šim viltus ziņu rakstam, kas publicēts vietnē mainampasauli.news, par pamatu tiek izmantots vācu žurnāla "Der Spiegel" apraksts par Vācijas valdību un tās rīcību saistībā ar ierobežojumiem un to pretiniekiem. 

Tā ir patiesība, ka pavasarī kāds Iekšlietu ministrijas darbinieks Stefans Kons publicēja tekstu ar aicinājumu valdību nekavējoties atcelt visus ierobežojumus. Tomēr ministrija vairākkārt ir norādījusi, ka darbinieks, izmantojot oficiālo ministrijas blanku, ir izplatījis nevis ministrijas vai darba grupas atklājumus, bet gan savu personīgo viedokli

Viņš savā tekstā minēja, ka ierobežojumi, ko valdība uzlika, lai pasargātu sabiedrību no vīrusa, rada vairāk ļauna, nekā laba. Piemēram, tiek atceltas plānveida operācijas un grauta ekonomika. Tomēr pats autors labējo ziņu portālam "Tichys Einblick", kuram viņš pirmajam nosūtīja it kā oficiālo ziņojumu, sacījis, ka "valdībai būs jāatbild, tiklīdz būs savākti zinātniski pierādījumi." Proti, pretēji tam, ko apgalvo viltus ziņu vietnes - teksta autors pats atzīst, ka šobrīd viņa rīcībā nav pierādījumu tam, ko viņš apgalvo. Tādējādi tas nav uzskatāms par oficiālu ziņojumu, bet gan par viena autora viedokli. 

{{banner}}

Nav gan skaidrs kā šajā visā "afērā" ietilpst mediji - viltus ziņu autori to nepaskaidro, bet sev ierastajā manierē "samet zupas katlā" visas ierastās tēmas. 

Ziņojumā galvenā uzmanība tikai pievērsta koronavīrusa “izvērstajām un smagajām sekām” un tiek brīdināts par reāliem draudiem blakusefektu dēļ.

Vairāk cilvēku mirst no valsts uzspiestajiem koronavīrusa ierobežojumiem nekā no paša koronavīrusa.

Uz koronovīrusu orientētā Vācijas veselības aprūpes sistēma atliek svarīgas plānveida dzīvības glābšanas operācijas un samazina ierasto ārstēšanu pacientiem, kas nav koronavīrusa slimnieki.

Berlīne noliedz. Zinātnieki cīnās pretī.

Sākotnēji valdība centās noraidīt ziņojumu kā “viena darbinieka darbu” un to saturu kā “viņa pāša viedokli”. Diemžēl arī žurnālisti to pasniedza šādi, nemaz neuzdodot jautājumiem politiķiem.

Bet 93 lappušu garo ziņojumu ar nosaukumu “Krīzes vadības analīze”, kuru ir izstrādājusi Iekšlietu ministrijas iecelta zinātnes ekspertu grupa, kuras sastāvā medicīnas eksperti no vairākām Vācijas universitātēm.

Pārējie grupas dalībnieki nav bijuši iesaistīti dokumenta tapšanā.

Ziņojums bija par iniciatīvu, ko uzņēmās Iekšlietu ministrijas nodaļa ar nosaukumu KM4 un kas atbild par “Kritiskās infrastruktūras aizsardzību”.

Vācijas amatpersona – viens no šī ziņojuma autoriem – Stīvens Kons (Stephen Kohn) kļuva par trauksmes cēlēju, šo ziņojumu nopludinot plašsaziņas līdzekļiem.

Ziņojuma autori jau 11. maijā nāca klajā ar kopīgu paziņojumu presei, kur tika paziņots, ka valdība neņēma vērā ekspertu ieteikumus un lūdza Iekšlietu ministram oficiāli komentēt ekspertu kopīgo paziņojumu, daži citāti no ziņojuma:

1. “Terapeitiskiem un profilaktiskiem pasākumiem nevajadzētu radīt lielāku kaitējumu kā pašai slimībai. To mērķim vajadzētu būt aizsargāt riska grupas, neapdraudot medicīniskās aprūpes pieejamību un visu iedzīvotāju veselību, kā tas diemžēl notiek.

2. Mēs zinātniskajā un medicīniskajā praksē katru dienu piedzīvojam koronavīrusu ierobežojošo pasākumu nevēlamus blakusefektus.

3. Tāpēc mēs lūdzam Federālo Iekšlietu ministriju komentēt mūsu paziņojumu presei, un mēs ceram uz atbilstošu diskusiju par koronavīrusa ierobežojošajiem pasākumiem, kas novestu pie labākā iespējamā risinājuma visai sabiedrībai.”

Fakti, diemžēl, liecina, ka medicīnas ekspertu raizes ir pamatotas, par to arī rakstīja pazīstamais žurnāls Bild – Corona-Pasākuma dramatiskās sekas: 52 000 vēža operāciju kavējas. 

‘Trauksmecēlāja’ atlaišana. Ziņojuma ignorēšana.

Kā ‘Der Spiegel‘ ziņoja 15. maijā: Trauksmes cēlājs Stīvens Kons kopš šī laika ir atstādināts no amata. Viņam tika ieteikts meklēt advokātu, un viņa darba klēpjdators tika konfiscēts.

Šeit tiek maldīgi radīts priekšstats, ka Stefans Kons ir atlaists (precizāk - atstādināts) par sava viedokļa paušanu.

Vācu izdevums "DerSpiegel" raksta par S. Kona gadījumu. Iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers norādījis, ka viņam nav iebildumu pret darbiniekiem ar dažādiem viedokļiem un, ka  S. Kons jau ilgāku laiku pauda neapmierinātību ar ierobežojumiem. Taču viņš ir atlaists, kā norāda ministrs, par ministrijas oficiālo blanku izmantošanu sava viedokļa paušanai. 

Stīvens Kons sākotnēji (9. maijā) šo materiālu nopludināja žurnālam ‘Tichys Einblick‘, kas ir viens no vācu populārākajiem alternatīvajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Ziņas par dokumentu izplatījās Vācijā maija otrajā nedēļā, bet jau trešajā nedēļā mēdiji un politiķi pārstāja apspriest šo jautājumu, atsakoties to komentēt.

Simboliska bija pieeja, ko izmantoja Iekšlietu ministra Horsta Zehofera (Horst Seehofer) pārstāvis Gunters Krings (Günter Krings):

Vaicāts, vai viņš pret dokumentu izturēsies nopietni, Krings atbildēja: Ja sāksim tā analizēt dokumentus, tad drīz būs jāaicina puišus ar folijas cepurēm uz parlamentāro sēdi.

Folija cepures ir vārdu salikums, ko lieto tajā gadījumā, kad trūkst kompetences un loģisku pret-argumentu. Bieži tiek lietots arī vārdu salikums sazvērestības teorijas. Atcerēsimies, ka šo vārdu salikumu pirmo reizi plašākā sabiedrībā ieviesa ASV specdienesti, lai novērstu uzmanību no Džona Kenedija slepkavības izmeklēšanas. Padarīšana par apsmieklu ir sen zināms propogandas manipulācijas veids.

‘Der Spiegel’ rakstā, kas adresēts Covid19 protesta kustībai un noplūdušā ziņojuma sekām, 17 reizes bija pieminēts vārds “sazvērestība”! Galvenais – nekādas diskusijas pēc būtības par jautājumiem, ko pacēlā pats ziņojums.

Gan vācu mediji, gan politiķi ir reflektējuši par ierobežojumu sekām uz ekonomiku. Angelas Merkeles valdība jūnijā vienojās par 130 miljardu eiro lielu atbalstu ekonomikas finansēšanai. 

Protesta kustība

Vācieši sāka protestēt pret tiesību ierobežojumiem jau aprīļa sākumā. Tūkstošiem pilsoņu katru nedēļu turpina piedalīties demonstrācijās, pat tad, kad valdība samazina ierobežojumus. Demonstrācijas nav tikai pret ierobežojumiem, kuras patiesībā ir bijušas salīdzinoši vieglas salīdzinājumā ar daudzām citām rietumvalstīm. Demonstrācijas ir par visu koronavīrusa stāstu un vēl, jo vairāk tās diriģentiem, it īpaši Bila Geitsa lomu, kurš pēc ASV finansējuma apturēšanas ir kļuvis par lielāko Pasaules veselības orgnaizācijas ziedotāju.

Tā ir patiesība, ka Bila Geitsa ģimenes fonds šobrīd ir lielākais PVO ziedotājs. Nav gan pamata apgalvot, ka viņam ir jebkāds sakars ar globālo pandēmiju. Vēl viens piemērs, kur viltus ziņu autori pievieno tulkotam materiālam klāt ierastās tēmas, lai radītu noslēpumainības un sazvērestības auru.

Patiesi, lielākās šādas demonstrācijas notika 9. maijā, Štutgartē, kur desmitiem tūkstoši cilvēku sanāca kopā pateikt “nē” Pasaules veselības organizācijai. Vācieši saka “nē” jebkuram orveliskam risinājumam, ka valdība kādu dienu varētu uzspiest apšaubāmu “ārkārtas stāvokli”, sākot ar masu novērošanas programmām un beidzot ar obligātām vakcinācijām. Nolūdušais ziņojums ir pierādījis, ka viņu bažas ir pamatotas. “Koronavīrusa pandēmijas” pierādās kā viltojums.

S. Kona rakstītais to nepierāda, jo, kā atzīsts pats autors, trūkst zinātnisku pierādījumu. 

Tāpat šeit ir svarīgi atgādināt, ka jaunā koronavīrusa pandēmija pasauli pāršalca negaidīti. Vīruss pusgadā ir inficējis vismaz astoņus miljonus cilvēku un nogalinājis pusmiljonu. 

Ierobežojumu pretinieki un viltus ziņu portāli apgalvo, ka jaunais koronavīruss ir salīdzināms ar gripu. Tā nav patiesībā. Maijā publicētā Hārvardas pētnieku rakstā šis apgalvojums tiek atspēkots. Pētnieki, apskatot vidējo gripas mirstības augstāko punktu ASV septiņu gadu periodā, secina, ka vidējais nāves gadījumu skaits ir 752, savukārt Covid-19 uzliesmojumā, kas ASV vēl nav beidzies, 15 455. Tādējādi secināms, ka vismaz sākotnēji, kamēr nav izstrādājusies, tā sauktā, bara imunitāti, vīruss ir desmitiem reižu nāvējošāks par ierasto gripu. 

Tajā pašā "Der Spiegel" rakstā, ko izmanto viltus ziņu radītāji, citēts Vācijas pilsētas Tībingenes mērs Boriss Palmers, kurš izteicies, ka ierobežojumi "visticamāk pasargā tos, kas tāpat pēc pusgada visticamāk būs miruši."  Tas ir cinisks un nepatiess apgalvojums. Lai arī veselības eksperti norāda, ka vīruss ir bīstamāks gados vecākajiem un ar hroniskām slimībām sirgstošajiem, pasaules medijos regulāri ir atrodami raksti par gados jaunu cilvēku nāvi. 

Uzskatāmu piemēru ierobežojumu efektivitātei sniedz faktu pārbaudes un pētnieciskās žurnālistikas vietne Mother Jones, demonstrējot grafiku, kurā redzams kā ASV, kas neieviesa tik stingrus ierobežojumus kā vairums ES valstu, atpaliek nāves gadījumu sarukumā no ES. 

 


REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, laikraksta Diena žurnālists

Šeit ir redzams uzskatāms piemērs kā viltus ziņu vietne selektīvi atlasot informāciju, pievienot nesaistītas papildu piebildes no citām sazvērestības teorijām (piemēram, pieminot Bilu Geitsu vai Džordžu Sorosu) rada sev vēlamo stāstu. 

Šajā gadījumā viena Vācijas ministrijas ierēdņa viedoklis, ko pārpublicēja marginālās vietnes daudzviet pasaulē, tiek pasniegts kā oficiāls pētījums, kas atklāj milzīgu sazvērestību. Rakstā tiek manipulēts ar viegli pārbaudāmiem faktiem. 

 

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli