Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

5 ieradumi veselīgiem un skaistiem matiem

Mati ir viena no cilvēka vizītkartēm, kas kopā ar apģērbu un apaviem tiek novērtēta pirmkārt. Mēs zinām, cik liela nozīme ir pirmajam iespaidam, tāpēc matu kopšana ir vēl jo svarīgāka. Rūpes par matiem ir mūsu ikdienas vannasistabas rituālu sastāvdaļa. Kā izrādās, daudzi no izplatītiem ieradumiem matiem nemaz nepatīk. Piemēram, matu slaucīšana ar dvieli, fēnošana un bieža ķemmēšana veicina matu izkrišanu. Savukārt, matu krāsošana vai bieža mazgāšana nemaz nav tik kaitīgas, kā par to runā. Lasi tālāk un uzzini, ko darīt un ko nedarīt, lai mati justos un izskatītos labi.

1. Nepieciešami tikai kvalitatīvi matu kopšanas līdzekļi

Matu kopšanas līdzekļi, tāpat kā tehnoloģijas, medicīna un citas jomas, laikam ejot, attīstās. Mūsdienās ir pieejama no kvalitatīvām izejvielām veidota, specifiska matu kosmētika, kas piemērota katram matu tipam, to noteikti vajag izmantot. Turklāt, varbūt vannasistabas rituāls var kļūt arī par atpūtas mirkli? Var izvēlēties matu kosmētiku ar skaistu aromātu un maigu faktūru, lai matu kopšana kļūtu par dienas prieka un iedvesmas laiku sev.

2. Ādas tipam piemērota matu kopšana

Ne katrs apzinās, ka, mazgājot matus, patiesībā tiek mazgāta galvas āda, tās kopšana prasa rūpes. Matu kopšanas līdzekļi galvas ādu ietekmē ļoti tieši, tāpēc būtiski noskaidrot, vai nepieciešama matu kosmētika:

  • sausai ādai – piemēram, matu krāsošana var padarīt matus un ādu sausāku, šādā gadījumā labāk matus mazgāt retāk, turklāt jāizvēlas tādi matu kopšanas līdzekļi, kas baro un mitrina. Pastiprināts galvas ādas sausums var veicināt blaugznu rašanos, vēlams laicīgi no tā izvairīties;
  • normālai ādai;
  • taukainai ādai – ja galvas āda ir taukaina, matus var mazgāt katru dienu, kas, savukārt, nav ieteicams sausiem vai normāliem matiem; Pastāv mīts, ka bieža matu mazgāšana ir matiem kaitīga, taču tas neattiecas uz taukainu ādu. Kvalitatīva kosmētika matiem drīzāk palīdzēs, nekā kaitēs;
  • jutīgai ādai – jutīgas ādas gadījumā kosmētika matiem jāizvēlas atbilstoši ādas prasībām, nepieciešamības gadījumā jākonsultējas ar speciālistu.

Ilgtermiņā nepareizi izvēlēti matu kopšanas līdzekļi matu dzīvi padara grūtāku, bet mata sakni vājāku. Tas neuzlabo mata izskatu un pastiprina izkrišanu, tāpēc vēlams ādas tipu noteikt pēc iespējas ātrāk un izvēlēties tam piemērotu matu kosmētiku.

3. Mazgā galvu, nevis matus

Mazgājot matus, jāieziepē tieši galva, nevis mati visā to garumā. Šampūns ir maigi jāiemasē galvas ādā. Skalojot matus, jāļauj šampūnam plūst visā matu garumā, taču īpaša ieziepēšana gan nav nepieciešama. Tieši galvas ādai nepieciešama regulāra mazgāšana, reizi pa reizei izmantojot īpaši šim mērķim piemērotu skrubi galvas ādai.

4. Vienmēr pēc matu mazgāšanas izmanto kondicionieri

Lai arī daudzi turas pie uzskata, ka mūsu vecmāmiņas veiksmīgi iztika tikai ar ziepēm un šampūnu, 21. gadsimtā pēc katras matu mazgāšanas reizes nepieciešams lietot kondicionieri. Mūsdienās ir daudz vairāk matu bojājošu faktoru, ar ko tie saskaras ik dienu. Kondicionieris padara matu spēcīgāku, nogludina to, ļaujot saglabāt vairāk mitruma, ieskauj pasargājot no ārējiem bojājumiem. Īpaši, ja mati ir krāsoti, ja tiek lietots fēns, taisnotājs vai lokotājs, kondicionieris ir ikdienas obligātā kosmētika matiem.

5. Ļauj matiem izžūt pašiem

Ieradums, kas matiem nepatīk, ir žāvēšana un sausināšana. Vēlams savus rīta vai vakara vannasistabas rituālus organizēt tā, lai matus varētu tikai nosusināt, ļaujot tiem izžūt pašiem. Ne tikai fēnošana, bet pat slaucīšana ar dvieli matiem nepatīk un kaitē. Matu žūšanas laiks varētu būt lielisks brīdis, ko veltīt sev, paturpinot vannasistabas rituālu ar ko aromātisku. Tādā veidā ieguvēji būtu ne tikai mati, bet arī prāts un dvēsele.

Kvalitatīvi matu kopšanas līdzekļi, kas ražoti Latvijā

Kvalitatīva matu kosmētika, kas ražota Latvijā, ir atrodama STENDERS veikalos un interneta vietnē stenders-cosmetics.lv. Matu kopšanas līdzekļi ir ne tikai funkcionāli, tie veidoti, lai sev veltītais laiks vannasistabas rituālos būtu aromātu, tekstūru un prieka piesātināts, sniegtu iedvesmu dienas tālākajām gaitām. STENDERS kosmētika matiem ir ziemeļu dabas iedvesmota ar rūpīgi izmeklētām sastāvdaļām.

* Rakstā izmantoti Amerikas dermatoloģijas asociācijas apkopoti ieteikumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti