Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

5 jautājumi, kurus sev uzdot pirms mašīnas iegādes

Pērkot automašīnu pirmo reizi dzīvē, tu uzņemies ievērojamu finansiālo atbildību. Tādēļ ir svarīgi uzmanīgi pārdomāt, cik daudz tu vari atļauties maksāt par mašīnu. Papildus tev arī ir jāizpēta, kā laika gaitā mainīsies auto vērtība. Piedāvājam piecus svarīgākos jautājumus, kurus sev uzdot, lai vienkāršāk izvērtētu, kura mašīna tev ir piemērotāka un arī izvairītos no kļūdām, kuras vēlāk jānožēlo.


1. Cik daudz tu esi gatavs tērēt auto iegādei?

Ir daudz veidu, kā cilvēki sevi apmuļķo, domājot, ka var nopirkt dārgāku mašīnu, nekā viņi patiesībā var atļauties. 

Viens pamata likums, kas palīdz noskaidrot, vai auto iekļaujas tavā budžetā ir domāšana trīs gadus uz priekšu. Ja tu šajā laika posmā neesi gatavs segt maksājumus, kas saistīti ar auto, tad konkrētais modelis nav domāts tev. Iedomājies, kas notiktu, ja piemēram, tu paliktu bez darba. Vai tu spētu turpināt veikt ikmēneša maksājumus? 

Papildus tam, nepieļauj kļūdu, pārdodot nesen iegādātu mašīnu, par kuru tu vēl maksā, iekļūstot jaunās finanšu saistībās. Tava jaunā auto vērtība noteikti kritīsies, tādēļ tu neiegūsi visu ieguldīto summu atpakaļ, kā rezultātā tev vēl kādu laiku nāksies maksāt pārdotās mašīnas kredīts. Tā vietā labāk izvēlies lietotu auto, kas tev palīdzēs ietaupīt naudu. 

2. Kāda veida mašīna tev nepieciešama?

Ir profesijas, kuras pieprasa luksusa klases automašīnas. Taču lielākajā daļā gadījumu cilvēki meklē ko pietiekami kompaktu, ātru un degvielu taupošu. Protams, ja tev ir ģimene ar bērniem, šis aspekts noteikti ir jāņem vērā, un jāmeklē ko ietilpīgāku. Pievērs uzmanību arī tam, vai tu bieži dodies braucienos pa lauku ceļiem utt. Atceries, ka tavam pirmajam pirkumam nav obligāti jābūt tavam sapņu auto. Meklējot mašīnu, vairāk koncentrējies uz drošību un izturību, nevis izskatu. 

3. Kādu pirkt – jaunu vai lietotu?

Dažkārt var būt sarežģīti izšķirties starp jaunas vai lietotas mašīnas pirkšanu. Pērkot jaunu auto, tu uzreiz zaudē vairākus tūkstošus eiro. Kādēļ? Jo par šādu summu krītas mašīnas vērtība brīdī, kad tu ar to aizbrauc no salona. Ja tu vari atļauties zaudēt tik daudz naudas, jauna auto pirkšana ir pareizais lēmums. Taču, izvēloties iegādāties auto, kas ir no trim līdz pieciem gadiem vecs, tu izvairīsies no šādas vērtības krišanās. 

Ja tu neesi drošs par lietotas automašīnas iegādi no privātpersonas, vari izvēlēties dīlerus, kas nodarbojas ar transportlīdzekļu tirgošanu. Mēdz būt gadījumi, kad tiek piedāvāta arī garantija. Neaizmirsti, ka tēriņi nebeidzas ar auto nopirkšanu. Tev jāieplāno izmaksas par nodokļiem, tehnisko apskati, degvielu, kā arī apdrošināšanu. Lai izvēlētos izdevīgāko piedāvājumu, salīdzini OCTA polišu cenas Manapolise.lv mājas lapā. 

4. Varbūt man auto izīrēt, nevis pirkt?

Šis nebūs prātīgs lēmums, ja mašīna tev nepieciešama ilgtermiņa lietošanai. Tā būs naudas izšķiešana. Vari izpētīt summas, kādas prasa auto izīrētāji un parēķināt, cik tev izmaksātu automašīnas īre, piemēram, pusgadam, ieskaitot arī izdevumus par degvielu. Visticamāk, summa būs krietni lielāka nekā tad, ja mašīnu iegādāsies uzreiz. Dažkārt cilvēki izvēlas īrēt auto, jo tas viņiem sniedz iespēju izmēģināt modernus modeļus, kurus viņi nevarētu nopirkt. Protams, to vari darīt, ja tāda vēlme ir, taču rēķinies ar izdevumiem. Ja saproti, ka tavas iespējas nesaskan ar tavām vēlmēm, ir jāizskata ekonomiskāki varianti. Piemēram, vari iegādāties lētāku modeli, paralēli krājot naudu mašīnai, kas tev tiešām patīk. 

5. Vai es varu iztikt bez automašīnas?

Ja tu dzīvo lielā pilsētā, kurā ir labs sabiedriskais transports, ir iespējams iztikt bez automašīnas izmantošanas. Tas tev palīdzēs ietaupīt katru mēnesi ievērojamu naudas summu, kuru vari novirzīt iekrājumiem mašīnas iegādei nākotnē. Taču, ja tev ir ģimene un bērni, bez mašīnas būs grūti iztikt, jo vajadzēs vest atvases uz skolu, treniņiem, doties iepirkties, kā arī, iespējams, apciemot radus vai aizbraukt atpūsties uz kādu citu pilsētu. Dzīvojot vienatnē, mašīna nav tik ļoti nepieciešama, ja vien tu nedzīvo tālu no savas darba vietas. Ir cilvēki, kas izvēlas izmantot auto tikai noteiktās sezonās, piemēram, siltajā laikā, kad ārā nav sniega un ceļš ir drošāks braukšanai. Pārējā laikā tiek vai nu izmantots sabiedriskais transports, vai arī izvēlēta pārvietošanās ar kājām/velosipēdu. Tiesa, ja arī tevi interesē šī opcija, padomā, vai ir vērts ieguldīt ievērojamu naudas summu mašīnas iegādē, kuru tu lietosi tikai noteiktā sezonā. Laba izvēle šajā gadījumā būs lietots auto. 

Mašīnas pirkšanu ietekmē dažādi faktori – tas, cik bieži tā tiks izmantota un kādos apstākļos, kāda ir personas finansiālā situācija un, protams, arī vēlmes. Atceries, ka tavām vēlmēm ir jāsakrīt ar iespējām, pretējā gadījumā var nākties sastapties ar budžeta plānošanas problēmām. Jo auto, kā zināms, nav vienīgā lieta, kurai ikdienā tērējam naudu. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti