Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

5 padomi, kā pasargāt ādu no saules

Pietiek ar 15 minūtēm saules staros, lai tie atstātu ietekmi uz ādu. Sākoties saulainajam laikam, svarīgi pārdomāt, vai mājās ir viss nepieciešamais, lai pasargātu ādu no spēcīgas saules iedarbības. Neliela saules ultravioletā (UV) starojuma deva ir pat veselīga, jo veicina D vitamīna uzņemšanu organismā.

Tomēr, pārmērīgs UV starojums nelabvēlīgi ietekmē ādu, acis un imunitāti. UV starojums 2019. gadā tika klasificēts kā kancerogēns, tas bojā saistaudus, paātrina ādas novecošanos, grumbu veidošanos un liek ādai zaudēt elastīgumu. Vasarā ieteicams ievērot šos piecus padomus, lai pasargātu sevi no saules staru ietekmes.

1.Vienmēr lietojiet saules aizsargkrēmu

Saules aizsargkrēms visefektīgāk pasargās ādu no apdeguma un nelabvēlīga UV starojuma. To, cik labi konkrētais saules aizsargkrēms novērsīs UV starojuma ietekmi uz ādu, norāda ar trīs burtiem jeb SPF (Sun Protection Factor).

Aizsardzības līmenis Zema aizsardzība Vidēja aizsardzība Augsta aizsardzība Ļoti augsta aizsardzība
SPF 6   10 15 20 25 30 50 50+

Vienalga, kāds SPF norādīts, neviens sauļošanās krēms nedos efektu ilgāk par 2 stundām. Tāpēc sauļošanās krēmus vienā dienā var nākties uzklāt vairākkārt.

Lai gan saules aizsargkrēms ir būtiska daļa no ādas pasargāšanas, ne mazāk svarīgi ir pēc sauļošanās krēmi. Pēc dienas, kas pavadīta saulē, par ādu nepieciešams īpaši parūpēties. Pēc sauļošanās krēmu ieteicams izvēlēties īpaši taukainu un mitrinošu. Svarīgi, lai tā sastāvā ir alveja un E vitamīns, kas palīdzēs ādu atdzesēt un pabarot.

Neviens nevēlas saules apdegumus un labprāt iegādātos līdzekļus, kuri patiešām aizsargās ādu, tāpēc visuzticamākā vieta, kur iegādāties dažādus līdzekļus ādas aizsardzībai, ir aptieka.

2.Izvairies no dienas stundām, kad saules gaisma ir visspēcīgākā

Laika posmā no plkst. 11:00 – 16:00 saule ir viskarstākā un arī UV starojums ir visspēcīgākais, tāpēc ieteicams šajās dienas stundās neuzturēties ārā vai pavadīt laiku ēnainā vietā.  Īpaši šajā laikā saulē nav ieteicams uzturēties vecāka gadagājuma cilvēkiem, hronisku slimību pacientiem un bērniem. Vasarā vislabāk aktivitātes ārā – sportošanu, pastaigas, izbraucienu ar velosipēdu plānot vai nu agrāk no rīta, vai pēcpusdienā, kad saules ietekme vairs nav tik spēcīga.

3.Izvēlies piemērotu apģērbu

Atrodoties saulē, vislabāk valkāt gaišu un vieglu apģērbu, kurš īpaši nekarsēs un tajā pašā laikā pasargās no saules stariem. Ir pieejams arī īpašs UV apģērbs, kurš speciāli izstrādāts, lai pasargātu ādu no kaitīgā UV starojuma. Šim apģērbam ir īpašs pārklājums, kas neļauj kaitīgajam starojumam tikt līdz ādai. Šāda īpaša aizsardzība ir daudz izturīgāka pret UV starojumu nekā aizsargkrēma lietošana.

4. Lietojiet saulesbrilles

UV stari ir kaitīgi ne tikai ādai, bet tie ir īpaši kaitīgi arī acīm. Ja acis netiek pasargātas no saules, tās var sākt asarot, sāpēt vai kļūt sausas. Pārāk bieža uzturēšanās saulē bez aizsardzības nodara kaitējumu acs gļotādai un ilgtermiņā UV starojums var izraisīt paliekošas sekas – radzenes aizduļķošanos. Tāpēc ir svarīgi lietot saulesbrilles, kurām ir ne tikai tonēti stikliņi, bet arī īpašs pārklājums, kurš acis pasargās no UV starojuma.

5.Dzeriet ūdeni

Ūdens lietošana ikdienā ir būtiska, bet it īpaši tas ir svarīgi karstās un saulainās dienās. Ūdens ne tikai uztur visu orgānu darbību, bet tas ir svarīga šūnu, arī ādas šūnu sastāvdaļa, kura palīdz saules savainotajai ādai ātrāk atjaunoties.

Atceries, ka iedeguma veidošanās notiek, kad āda tiek traumēta un tā rezultātā tā izdala melanīnu, no kura  rodas iedegums, tāpēc iesakām sauļoties uzmanīgi un izvairīties no apdegumiem.

Ja nepieciešami saules aizsarglīdzekļi, InternetAptieka.lv  ir ērtākā vieta, kur tos iegādāties – ar bezmaksas piegādi.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti