Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

6 vienkāršas korekcijas, kas Jums jāveic, lai iekrātu un dotos priekšlaicīgā pensijā

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem (VSAA), kopš 2014. gada 1. janvāra pensionēšanās vecums Latvijā katru gadu pieaug par trim mēnešiem, kā rezultātā līdz 2025. gada 1. janvārim tas sasniegs 65 gadus. Ja persona vēlas doties priekšlaicīgā pensijā, to iespējams darīt tad, ja līdz īstajam pensionēšanās vecumam atlikuši divi gadi, un esošais apdrošināšanas stāžs ir 30 gadi.

Ne viens vien cilvēks ir aizdomājies par to, kā būtu, ja varētu doties pelnītā atpūtā ātrāk, piemēram, 55, nevis 65 gados. Šis variants ir vilinošs, taču, protams, ņemot vērā iepriekš minēto informāciju, konkrētajā situācijā saņemt pensiju nebūtu iespējams, tādēļ jāmeklē alternatīvas. Viena no iespējām, kuru izmantot, ir laicīgi iekrāt naudu, lai Jūs paši būtu spējīgi sevi nodrošināt un doties pensijā, kad vēlaties. Piedāvājam sešus soļus, kas palīdzēs šo mērķi sasniegt.

1. Izveidojiet parādu atmaksas plānu.

Lai sasniegtu jebkurus finanšu mērķus, tai skaitā, iekrātu naudu vecumdienām, vispirms ir jāatbrīvojas no šķēršļiem, kas Jūs kavē. Viens no apjomīgiem kavēkļiem, kas apgrūtina daudzu cilvēku dzīvi, ir parādi. Neatkarīgi no tā, vai noformēts studiju aizdevums, patēriņa kredīts, vai Jums ir kādas citas saistības, Jūs varēsiet spert soli tālāk tikai tad, kad būsiet sakārtojuši šo finanšu daļu. Atcerieties, ka tāds aizdevums, kurus piedāvā Creamcredit.lv, atsevišķās situācijās dzīvē var būt noderīgs un vērtīgs, ar noteikumu, ka rūpīgi pārdomājat tā nepieciešamību un savas iespējas atmaksāt kredītu!

2. Uzlabojiet savas budžeta veidošanas prasmes.

Lai arī tas var šķist pašsaprotami, taču spēja kontrolēt savu naudu ir labākā prasme, kas Jums var palīdzēt iekrāt naudu priekšlaicīgai pensijai. Svarīgi zināt, kāda ir Jūsu šī brīža finansiālā situācija – ienākumi un izdevumi. Turklāt nepietiek tikai ar aptuveniem aprēķiniem galvā – uzrakstiet to visu uz papīra, un daudz skaidrāk sapratīsiet, kuras ir Jūsu finansiālās prioritātes, kā arī vājie punkti. Mūsdienās budžeta plānošanā var palīdzēt gan dažādas viedtālruņu aplikācijas, gan arī finanšu pārvaldības kursu apmeklēšana.

3. Nosakiet savus naudas krāšanas mērķus.

No šī brīža līdz brīdim, kad Jūs dosieties pensijā vēl ir pietiekoši daudz laika, un tas nozīmē, ka var notikt jebkas. Var gadīties, ka Jūs zaudējat darbu, tiekat paaugstināts, pārvācaties vai pat zaudējat darbaspējas. Domājot par naudas krāšanu, noteikti nevajadzētu koncentrēties tikai uz pensiju, jo nākotne ir arī rītdiena. Tas nozīmē, ka Jums ir vispirms jāsakārto sava esošā finansiālā situācija, jāsaprot, kā to stabilizēt, lai ķertos pie nākamā mērķa – naudas iekrāšanas pensijai.

4. Definējiet savus pensijas plānus.

Jums noteikti ir idejas par to, kā vēlaties pavadīt laiku pēc došanās priekšlaicīgā pensijā. Šis ir brīdis, kad pierakstīt savus plānus, sākot ar svarīgākajiem. Šobrīd nekoncentrējieties uz budžetu, bet uz saviem mērķiem un centieties būt pēc iespējas konkrētāki. Iespējams, Jūs vēlaties ceļot (uz kurieni, ko darīt?), iesaistīties aktivitātēs sabiedrības labā (dalība organizācijās, biedrībās), palīdzēt bērniem (pieskatīt mazbērnus, pavadīt vairāk laika kopā ar ģimeni). Pēc tam saīsiniet sarakstu līdz pieciem mērķiem, izvērtējot, kurus no tiem Jūs patiešām varat sasniegt.  

5.Padomājiet arī par neplānotām situācijām.

Tikai neliela daļa cilvēku domā par pensijas vecumu, ņemot vērā arī neplānotus un arī negatīvus aspektus. Taču diemžēl tie mēdz gadīties, piemēram, slimības, traumas un citi šķēršļi, kas pēkšņi rada sarežģījumus dzīvē. Apspriediet šādas situācijas un to iespējamos risinājumus ar savu ģimeni.

6. Turieties pie sava plāna.

Pēc tam, kad būsit izpētījuši visus iepriekš minētos punktus par pārmaiņām, kas dzīvē jāievieš, lai sāktu krāt naudu priekšlaicīgai aiziešanai pensijā, svarīgi būs arī neatlaidīgi turēties pie sava plāna. Visvienkāršāk to darīt nevis vienatnē, bet kopā ar citiem cilvēkiem, tādēļ aiciniet savus draugus sākt īstenot šo pašu ieceri. Lai veicas!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti