Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

7 noderīgi ieteikumi iegādājoties auto

Auto iegāde ir komplicēts process, neatkarīgi no tā, vai plānojat iegādāties jaunu, mazlietotu vai lietotu auto. Tas ir saprotams, jo automašīnu nepērkam vienai dienai, un tās iegāde ir saistīta ar prāvu finanšu ieguldījumu.

Kādi ir biežākie auto iegādes iemesli?

  • Iepriekš pirktam jaunam vai mazlietotam auto beigusies garantija;
  • Vēlme iegādāties savam dzīvesstilam atbilstošu auto;
  • Radusies iespēja nopirkt savas ģimenes vajadzībām un lielumam atbilstošu auto;
  • Vajadzība samazināt auto ekspluatācijas izmaksas;
  • Pienācis laiks iegādāties jaunāku auto.

Visos šajos gadījumos auto pircējs apsvērs daudzus ar auto iegādi saistītus aspektus:

  • Kādu summu iespējams atvēlēt jauna auto iegādei? Pietiks ar saviem līdzekļiem vai būs nepieciešams kredīts auto iegādei;
  • Kāda būs automašīnas vērtība pēc 3 vai 5 gadiem?
  • Pirkt elektroauto vai spraudņa hibrīdu?
  • Cik ietilpīgs salons un cik liels bagāžnieks nepieciešams?
  • Kādas būs auto ekspluatācijas izmaksas?
  • Pirkt auto ar benzīna vai dīzeļmotoru?

Droši var apgalvot, ka katram auto pircējam šie jautājumi būs atšķirīgi, bet daži ieteikumi noderēs visiem, kas plāno iegādāties auto.

Automašīnas vērtība

Ja izlemts iegādāties jaunu auto, tad bieži pircējs saskaras ar dilemmu – pirkt jaunu no salona vai mazlietotu, bet labāk aprīkotu un augstākas klases. Attiecībā pret automašīnas vērtību darbojas nemainīgs likums – pirmajos trijos gados auto vērtība ļoti strauji krītas. Viena gada laikā auto vērtība var samazināties par 30%, bet piecu gadu laikā pat par 50%. Vizualizējiet, kā auto vērtība samazinās, tiklīdz tas izbrauc pa autosalona durvīm!

Lietotiem auto, kas ir līdz pieciem gadiem veci, auto vērtība tik strauji nekrītas. Ja ir iespēja, šādas automašīnas var mainīt reizi divos gados un vienmēr braukt ar labi aprīkotu, mazlietotu auto.

Garantija

Jaunam auto ir ražotāja garantija, taču katram auto ražotājam ir savi nosacījumi, kā garantija darbojas un kad tā beidzas. Ar garantijas noteikumiem noteikti jāiepazīstas, lai vēlāk nerastos domstarpības, piesakot bojājumu, kura novēršanu nesedz garantija.  Arī lietotam auto, kas vecāki par pieciem gadiem,  var būt garantija, kas noteikti ir papildu drošība un ieguvums vienlaikus.

Pārbaude pēc auto numura

Auto pārbaude pirms pirkšanas ir ļoti nopietns solis. Pirmais nosacījums – neuzticieties ne sev, ne pārdevējam, bet pārbaudiet par auto pieejamo informāciju dažādos interneta resursos.

Auto pārbaude pēc valsts reģistrācijas numura ir viens no izplatītākajiem veidiem, kā iegūt pamatinformāciju par auto vēsturi Latvijā. Šādu pakalpojumu piedāvā gan Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB), gan arī Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Ceļu satiksmes un drošības direkcijā būs fiksēta visa informācija par auto tehniskajām apskatēm un tajās fiksētajiem nobraukumiem, ja auto pirms tam jau bijis reģistrēts Latvijā.

Iegādājoties jaunu lietotu auto, iespējams vērsties pie dīlera un veikt odometra pārbaudi servisā. Dīlera sistēmā būs saglabājusies informācija par servisa apmeklējumos reģistrēto nobraukumu, kā arī pieslēdzot auto vadības blokiem, uzrādīsies iejaukšanās automašīnas sistēmā.

VIN numura pārbaude

Papildu drošību sniegs informācija, ko iespējams iegūt, pieprasot automašīnas VIN (transportlīdzekļa identifikācijas numura) datus. Transportlīdzekļa identifikācijas numuri tiek reģistrēti negadījumos, apdrošināšanas reģistros un katru reizi, kad izplatītājs, autoserviss vai mehāniķis labo transportlīdzekli.

VIN informācijas saņemšana no datu bāzes ir maksas pakalpojums, taču tās iegūšana var pasargāt no apkrāpšanas. Visiem, kas vēlas iegādāties lietotu automašīnu, pirms pirkšanas vienmēr vajadzētu pieprasīt VIN datus.

Automašīnas tehniskā pārbaude

Izplatīta prakse ir veikt transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa novērtējumu uzticamā autoservisā vai tuvākajā CSDD tehniskās apskates stacijā. Diagnostikas laikā pārbauda tās pašas automašīnas sistēmas un daļas, kuras tehniskajā apskatē – bremžu sistēmu, ritošo daļu, balstiekārtu, gaismas ierīces, izplūdes gāzu sastāvu. Pēc diagnostikas tiek izsniegta diagnostikas karte, kurā fiksēts transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis.

Diagnostikas cena ir nedaudz virs 20 eiro, kas ir neliela summa salīdzinot ar iespējamām remonta izmaksām, no kurām jums ir dota iespēja izvairīties.

Pārdevēja pārbaude

Ja noskatītais auto Latvijā vēl nav reģistrēts, tad to var iegādāties tikai pie auto tirgotāja reģistrētā tirdzniecības vietā. Privātpersona nedrīkst tirgot Latvijā nereģistrētu auto  - tas ir ar likumu aizliegts!

Ja automašīnu pērkat no privātpersonas, tad noteikti jāpārliecinās, ka tehniskajā pasē šī persona ir norādīta kā īpašnieks.

Veicot auto pirkšanu ārzemēs, pārliecinieties, ka saņemat reģistrācijas un iegādes dokumentu oriģinālus.

Darījums izmantojot bankas karti vai interneta banku

Pirkuma līgumā norāda summu un apmaksas kārtību. Tā kā šobrīd ir iespējama attālināta automašīnas pārrakstīšana no vecā uz jauno īpašnieku e.csdd.lv vietnē, tad pirkuma līgumā svarīgi norādīt pārdevēja un pircēja pienākumus, samaksas saņemšanas kārtību un citus punktus, kas attiecas uz darījuma veiksmīgu norisi.

Tāpat jāatceras, ka, automašīnas cenai pārsniedzot 7200 eiro, darījums skaidrā naudā nav atļauts.

Arī darījumiem par mazākām summām ieteicams izmantot bankas karti, lai nodrošinātos pret situāciju, kad jāsniedz skaidrojums par automašīnas iegādes apstākļiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti