Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Agrīnas pazīmes, ka tavai mājai nepieciešams jumta remonts

Tiem, kuri nav jomas profesionāļi, nebūs viegli noteikt, kurā brīdī nepieciešams jumta remonts vai pat jauna jumta seguma ieklāšana. Turklāt mēs taču katru dienu nedomājam par to, ka vajadzētu notīrīt jumtu no gružiem vai arī pārbaudīt tā stāvokli. Diemžēl aizmirstot to ik pa laikam izdarīt, mēs varam iedzīvoties vēl lielākās problēmās.

Jāatceras, ka jumtu vajadzētu pārbaudīt vismaz divas reizes gadā. Šādā veidā būs iespējams laicīgi pamanīt problemātiskās vietas, un tās salabot. Savukārt, ja par jumta pārbaudi  ilgtermiņā tiek aizmirsts, sekas var būt dārgas – vairs ne jumta remonts, bet nepieciešamība mainīt visu jumtu. Lai tas nebūtu jādara, ņem vērā šīs agrīnās pazīmes, kas var liecināt par to, ka jumtam nepieciešama aprūpe.

1. Ūdens noplūde un tās radītie bojājumi

Ūdens radītos defektus var viegli sajaukt ar ko citu. Ja uz augšējo stāvu griestiem parādās pleķi, cilvēki dažkārt domā, ka tie izveidojušies lietus laikā pa logu ienākušā mitruma rezultātā. Tiesa, lai arī dažreiz tas apstiprinās, pārbaudīt nenāktu par ļaunu, jo mitri pleķi uz griestiem var norādīt uz to, ka jumts laiž cauri ūdeni.

2. Pelējuma un sūnu augšana

Pārbaudot jumta stāvokli, ir vērts pavērot, vai kaut kur neaug sūnas vai nav manāms pelējums. Ja ir, tad no tā pēc iespējas ātrāk vajadzētu atbrīvoties. To neizdarot, riskējam, ka augšanas procesā baktērijas var bojāt jumta segumu un kārtas zem tā.

3. Gaismas spīdēšana cauri jumta segumam

Ir vērts ik pa laikam ieiet mājas bēniņos tumsā, lai palūkotos uz jumtu no apakšas, tādējādi pārbaudot, vai kādā vietā caur segumu nespīd gaisma. Labākais laiks, kad to darīt, ir saulriets. Ja redzams, ka gaisma spīd cauri, tas var liecināt par caurumiem un plaisām jumtā. Tās jāsalabo pēc iespējas ātrāk.

4. Vaļīgi jumta dakstiņi

Ja tavam jumtam ir dakstiņu segums, pievērs uzmanību, vai kāds no tiem nav kļuvis vaļīgs, mainījis savu pozīciju u.tml. Ja tas apstiprinās, bojātos dakstiņus ieteicams nomainīt.

5. Ieliekšanās

Slīpa jumta augšējai līnijai ir jābūt taisnai, tas pats attiecas arī uz seguma slīpnēm. Ja kādā no daļām redzama ieplaka/ieliekums uz iekšu, tā var būt pazīme, ka jumta konstrukcijā ir problēmas, un ja problēma netiks risināta, jumts var iebrukt.

Ieliekšanos var izraisīt pastāvīgs mitrums, ūdens krāšanās, nekvalitatīvi jumta materiāli, nepareizi ieklātas jumta apakšējās kārtas, nepietiekama ventilācija, sliktas kvalitātes jumta segums, pārāk daudz sniega un ledus uz jumta utt.

Lai jumts nenonāktu līdz tādam stāvoklim, nepieciešams regulāri tīrīt no tā sniegu, ledu, kā arī lietus ūdeni, ja tas uzkrājas. Tāpat jāpārliecinās, ka jumta segums ir ieklāts pareizi un izvēlēti augstvērtīgi materiāli.

6. Gruži notekās

Pievērs uzmanību lietus notekām – vai tajās nav sakrājušies jumta seguma gabaliņi, granulas vai citi gruži. Tāpat notekas ir regulāri jāatbrīvo no pērnajām lapām un zariem. Ja tas netiks regulāri izdarīts, lietus ūdens var sākt uzkrāties notekās un radīt noplūdes jumtā.

7. Novecojis jumts

Ir vairāki materiālu veidi, kurus izmantot jumta segumam. Populāri ir metāla,  šindeļu, šīfera, kā arī dakstiņu jumti. Katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi.

Tas, cik ilgi jumts tev spēs kalpot kvalitatīvi ir atkarīgs no tā kādu materiālu izvēlēsies. Protams, nekas nav mūžīgs, tādēļ gadās, ka jumts jau savu laiku ir nokalpojis, un tā vietā jāmeklē jauns. Viena no izvēlēm, kas kļūst arvien populārāka, ir māla un betona dakstiņi. Tos vari aplūkot un iegādāties pie labi zināmā un kvalitatīvā jumta segumu materiālu ražotāja Monier!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti