Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Ar auto pa Latvijas bezceļiem: kā sagatavoties braucienam?

Tuvojoties siltajam laikam, cilvēki ar vien biežāk izvēlas doties apskatīt skaisto Latviju. Ceļi uz populārākajām apskates vietām nereti ir noslogoti, vietas ir cilvēku pārpildītas un arī mašīnu nav kur atstāt. Kāpēc gan nedoties pa kādu mazāk zināmu ceļu aizraujošā piedzīvojumā kopā ar ģimeni vai draugiem? Lasi rakstu un uzzini: kas jāņem vērā, plānojot maršrutu, kā aprīkot automašīnu, kādas riepas izvēlēties un daudz ko citu!

Maršruta plānošana

Pirmajā reizē drošāk braucienu plānot pa zināmu apvidu, aptuveni saprotot, kas ceļā sagaida. Tā arī sastādīt maršrutu būs vieglāk, jo labāks zināms, cik laika būs vajadzīgs katra posma veikšanai.

Mobilajos telefonos var lejupielādēt aplikācijas, ar Latvijas karti, kurās ir iezīmēti arī mazāki celiņi un takas. Svarīgi atrast tādu aplikāciju, kuru var izmantot, arī reizēs, ja pazūd zona vai nav pieejams internets, jo nomaļākās vietās un dziļāk mežā var rasties mobilo sakaru tīkla pārklājuma traucējumi.

Plānojot maršrutu, iekļauj apskates objektus. Varbūt pa ceļam ir kāda veca pils, baznīca, dabas taka vai jebkas cits, kas liekas interesants. Apvieno piedzīvojumus ar jaunām zināšanām par Latviju – atrodi par vietām papildus informāciju internetā un pastāsti vēsturi vai dažus interesantus faktus arī pārējiem.

Vēl ir variants internetā meklēt jau sagatavotus maršrutus, kas veidoti speciāli šādiem pasākumiem

Kā aprīkot automašīnu?

Viens nu ir skaidrs – kura katra automašīna šādam izbraucienam nederēs! Tam noteikti ir jābūt 4x4 piedziņas apvidus auto. Tikpat svarīgs ir tās tehniskais stāvoklis un pareizs aprīkojums.

All terrain vai Mud-terrain riepas?

Piemērotas riepas ir viena no svarīgākajām lietām, lai brauciens nebeigtos jau pie pirmās dubļu peļķes.

All-terain riepas ir zelta vidusceļš starp šosejas un ekstrēmo apvidus Mud-terrain riepām. Protektora raksts nodrošina labu veiktspēju uz dažādiem segumiem un tām ir salīdzinoši zems trokšņu līmenis. Taču Mud-terrain riepas ļaus pieveikt pat visgrūtāk izbraucamās vietas. Tām ir dziļāks un agresīvāks protektors, kas nodrošina izcilu saķeri ar virsmu, vienlaikus neļaujot tajā ieķerties akmeņiem un dubļiem.

Papildus aprīkojums

Automašīnas aprīkošana ir atkarīga no tā, kāds brauciens plānots. Piemēram, speciāli pievienot auto gaisa padeves cauruli, ja plānā nav šķērsot upītes vai applūdušas vietas, nav nepieciešams. Bet ir dažas papildus lietas, kas nepieciešamas, dodoties jebkurā bezceļu piedzīvojumā.

  • Rezerves riepa,  auto domkrats, riteņa atslēga, kompresors.
  • Papildus degviela.
  • Ugunsdzēšamais aparāts.
  • Papildlukturi labākam apgaismojumam, ja brauciens paredzēts tumšā laikā.
  • Esot tālu prom no mājām un cilvēkiem, izturīga trose vien nepalīdzēs. Lai nebūtu jāsauc palīdzība un vairākas stundas jāskatās, kā automašīna stāv iestrēgusi dubļos, lieliski noderēs vinča.
  • Priekšējie aizsargstieņi un aizmugurējā bampera aizsargi, kas absorbēs triecienu un pasargās automašīnu.
  • Jumta stiprinājumi un bagāžnieks ir labs papildinājums, kur salikt līdzi paņemtās mantas, ja auto bagāžniekā nepietiek vietas.

Atceries pārbaudīt arī automašīnas aptieciņas saturu, varbūt ir nepieciešams to papildināt!

Ko ņemt līdzi?

Tā kā brauciens visticamāk nebūs caur pilsētām, bet pa nomaļiem ceļiem, kur var nebūt veikalu vai kafejnīcu, tāpēc no mājām līdzi jāņem nepieciešamākās lietas.

Vienas dienas braucienam nevajag aizrauties ar pārāk lielas somas krāmēšanu, pietiks ar piknika grozu, ūdeni, termosu ar tēju un gumijas zābakiem, kas var noderēt, ja nepieciešams izkāpt no mašīnas dubļainā vietā, piemēram, ja mašīnai radusies problēma. Pats par sevi saprotams, ka jānodrošinās ar GPS un komunikācijas ierīcēm un karti.

Ja tas ir vairāku dienu brauciens, var apskatīt tuvumā esošos kempingus. Vieglāk un ērtāk, protams, būs palikt mājiņā, bet nakšņošana teltī vai mašīnā būs īsts piedzīvojums. Papildus jau minētajam, vairāku dienu braucienā saraksta augšgalā jābūt šādām lietām:

  • telts vai guļamtīkls (bez šī var iztikt, ja mašīnu uz nakti var pārveidot par gultu);
  • matracis un guļammaiss;
  • drēbes, ar ko gulēt un siltākas zeķes;
  • ēdiens un ūdens vairākām dienām;
  • viss nepieciešamais ēdiena pagatavošanai un ugunskura sakuršanai;
  • lukturītis.

Braucienu var apvienot ar iemīļotām aktivitātēm, piemēram, fotografēšanu, makšķerēšana vai ūdens sportu. Tad jāatrod vieta arī šīm mantām. 

Lietas, kas tiks izmantotas brauciena laikā, piemēram uzkodas, ūdens vai kas cits, jānovieto mašīnas salonā, lai tās ir ērti pieejamas. Atkarībā no automašīnas bagāžnieka ietilpības, pārējās mantas var salikt tur vai piestiprināt uz auto jumta. Jānodrošina, lai brauciena laikā pa nelīdzeniem ceļiem, tās stabili stāv savā vietā, nevis mētājas pa auto vai šļūk nost no mašīnas jumta stiprinājumiem. 


Gatavojies braucienam rūpīgi un ņem vērā, ka šādās reizēs ir lietas, bez kurām tiešām nevar iztikt kā, piemēram, labas 4x4 riepas. Ja nepieciešamas jaunas, ietaupi laiku un pasargā savu veselību – iegādājies riepas internetā. Eksperti no Riepas1 palīdzēs Tev izvēlēties piemērotākās, lai piedzīvojums ir bagāts pozitīvām emocijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti