Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ar ko atšķiras dārgāka suņu barība no lētākas?

Kvalitatīva un uzturvielām bagāta suņu barība, ir galvenais priekšnoteikums tam, lai suns dzīvotu ilgu un veselīgu dzīvi. Ja suņu audzēšanas profesionāļiem, veterinārmedicīnas pārstāvjiem, kā arī jau pieredzējušiem suņu saimniekiem varētu būt vieglāk orientēties suņu barības piedāvājumā, tad tiem, kas vēl tikai apsver domu par suņa ienākšanu dzīvē, vai nesen kļuvuši par suņa saimniekiem, izvēle varētu būt gana sarežģīta.

Barība suņiem šobrīd pieejama teju ik katrā veikalā, – dārgāka, lētāka, diētiskā, profesionālā utt. Kā saprast, ar ko tad atšķiras dārgāka suņu barība no lētākas, un kā izvēlēties piemērotāko, – par to šajā rakstā!

Lētāka vai dārgāka, – kura labāka?

Lai gan zinām teicienu – dārgāks ne vienmēr ir labāks, tomēr runājot par suņu barību, jāsaka, ka lētāka barība nebūs labākā izvēle. Lielveikalos pieejamā masu produkcija ir zemas kvalitātes un tā nav pietiekami sabalansēta, lai nodrošinātu visas dzīvniekam nepieciešamās uzturvielas.

Lētās barības sastāvā, galvenokārt, ir graudaugi, kas, visbiežāk, bagātīgi apsmidzināti ar pesticīdiem, kā arī  dažādi dzīvnieku subprodukti – āda, nagi, skrimšļi.

Šāda suņu barība ražošanas procesā tiek termiski apstrādāta augstā temperatūrā, tādejādi iet bojā lielākā daļa vērtīgās uzturvielas. Turklāt, lai pagarinātu barības derīguma  termiņu un samazinātu ražošanas izmaksas, sastāvā bieži tiek pievienoti sintētiski izejmateriāli, krāsvielas, kā arī garšas pastiprinātāji.

Tāpat arī jāsaprot, – pat ja uz iepakojuma norādīts, ka barības sastāvā ir gaļa, tā kā gaļa satur 70 % ūdens, ražošanas procesā, termiskas apstrādes rezultātā gaļas procentuālais daudzums barībā sarūk.

To varam redzēt, ja pievēršam uzmanību sastāvam, kur redzams, ka gaļa vairs nebūt neatrodas sastāvdaļu augšgalā.

Tāpat arī norādītā informācija par sastāvā esošajiem vitamīniem, visbiežāk, neatbilst patiesībai, vai arī pievienoti sintētiskie vitamīni, kas ne visiem suņiem būs nepieciešami.

Vetārsti un suņu audzētāji norāda, ka suņa barošana ar lētu un nekvalitatīvu suņu barību, agri vai vēlu, radīs dažādas veselības problēmas un nopietnu saslimšanu riskus.

Svarīgi atcerēties arī to, ka lētāka barība, galu galā, nemaz nebūs tik izdevīga, jo profesionālā suņu barība sunim būs jādod daudz mazākās devās. Turpretim, lai suns būtu labi paēdis un rastos sāta sajūta, barojot suni ar zemas kvalitātes barību, tās deva būs vismaz uz pusi lielāka.

Kāds tad būs sabalansētas suņu barības sastāvs?

Sabalansēta barība satur visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, kas nepieciešami suņa pilnvērtīgai attīstībai. Kvalitatīvas suņu barības sastāvā ir olbaltumvielas, vitamīni, tauki, ogļhidrāti un dažādas minerālvielas.

Jāmeklē barība, kuras sastāvā ir pareizas proteīna un kalcija attiecības. Par daudz P vai Ca nenāk par labu suņa veselībai. Tas ir iemesls, kāpēc sabalansēta sausā barība suņiem ir pilnīgi pietiekoša, un neprasa papildus proteīna un kalcija avotus.

Jāatceras, ka katram suņa vecumposmam nepieciešams iegādāties atbilstošu barību.

Kucēniem paredzētā suņu barība satur daudz vairāk kalciju, olbaltumvielas un minerālvielas, kas veicina veselīgu un pilnvērtīgu kucēna augšanu un attīstību. Kucēnu barība ir kalorijām daudz bagātāka, turklāt tai ir jābūt viegli sagremojamai, lai nekairinātu kucēna gremošanas sistēmu.

Pieaugušiem suņiem nepieciešama barība, kas pārstāv visas svarīgās uzturvielas un vitamīnus sabalansētā daudzumā un proporcijās, ar atbilstošu antioksidantu un Omega 6 taukskābju daudzumu. Pieaugušo suņu barība saturēs daudz mazāk kaloriju, kā kucēnu barība.

Sabalansēta, kvalitatīva pieaugušo suņu barība veicina veselīga, spīdīga kažoka veidošanos, mitrinātu ādu, uztur veselus dzīvnieka zobus, kā arī sniedz nepieciešamo enerģijas devu.

Suņiem senioriem arī paredzēta specializēta barība, kas, ņemot vērā suņa vecumu un mazāk aktīvu dzīvesveidu, neradīs aptaukošanās risku, saturēs augstas kvalitātes proteīnu, vairāk vērtīgās taukskābes un vitamīnus. Šajā vecumā bieži novērojamas dažādas veselības problēmas, kas jāņem vērā izvēloties barību suņiem gados.

Suņiem, kas dzīvo aktīvu, veselīgu dzīvi, nav nekādu alerģiju vai citu veselības problēmu, nav nepieciešams izvēlēties specializētu, diētisku pārtiku.

Kāda zīmola barību izvēlēties?

Izvēloties barību savam sunim, būtu ieteicams konsultēties ar vetārstu vai zinošu zoo veikala darbinieku. Tāpat arī vēlams pašam saimniekam veikt izpēti un iegūt informāciju, pirms izdarīt izvēli.

Josera suņu barība ir Supet Premium klases barība, kuru piedāvā Vācu ražotājs ar 75. gadu pieredzi mājdzīvnieku barības ražošanā.

Josera barību ražošanā tiek izmantotas augstvērtīgas, dabīgas sastāvdaļas, sastāvā iekļaujot augstas kvalitātes gaļu, augu izcelsmes sastāvdaļas, kas atbalsta zarnu floru un imūnsistēmu, kā arī lasi, kas nodrošinās vērtīgās taukskābes.

Mājdzīvnieku barības ražotājs Hill’s piedāvā barību, kas radīta, balstoties uz zinātniskiem pētījumiem. Hill’s suņu barība ir pilnvērtīga un sabalansēta Super Premium klases barība, paredzēta sākot no kucēna pirmajām dzīves dienām, līdz pat senioru vecumam, tāpat arī tiek ražots plašs veterinārās barības klāsts.

Suņu barība Royal Canin ir iecienīta barība suņu saimnieku vidū, to iesaka arī daudzi vetārsti un suņu audzētāji.

Royal Canin ražotājs piedāvā ļoti plašu klāstu dažāda veida specializētu suņu barību, kas izstrādāta balstoties uz izpratni, par katra dzīvnieka unikālajām vajadzībām, radot uztura formulas, kas veicina dzīvnieka veselīgu un ilgu mūžu.

Tāpat tiek ieteikta profesionālā suņu barība Ontario, Prospera Plus, Rasco Premium.

Kur iegādāties kvalitatīvu suņu barību?

Latvijā lielākais zoo preču un dzīvnieku barības tirgotājs Dino Zoo, piedāvā ļoti plašu profesionālās, specializētās, diētiskās, kā arī veterinārās barības piedāvājumu suņiem sākot no dzimšanas. Suņu barība – sausā, suņu konservi, dažādi suņu gardumi, kā arī vitamīni suņiem, – viss suņa pilnvērtīgam, veselīgam, sabalansētam uzturam.

Dinozoo.lv interneta veikalā iespējams iepazīties ar aktuālajiem piedāvājumiem un iepazīties ar informāciju, tāpat arī, izmantojot ērtu filtru sistēmu, atlasīt savam mīlulim piemērotāko barību!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti