Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Automašīnas motors kā cilvēka sirds

Ikvienam autovadītājam ir skaidrs pamatu pamats - lai auto kalpotu ilgi un uzticami, par to regulāri jārūpējas un savlaicīgi jāfiksē ikvienu nobīdi no normas. Proti, lai nerastos nevajadzīgas problēmas uz ceļa, automašīnai, līdzīgi kā cilvēkam, ir ik pa noteiktam laika periodam jāveic gan motora un ritošās daļas diagnostiku, gan savlaicīgas apkopes un arī - nepieciešamības gadījumā - remontus.

Lai gan ikviena automašīnas sastāvdaļa un agregāts ir nozīmīgs elements, lai ar automašīnu varētu pārvietoties droši un stabili, veiksmīgi nokļūstot gala mērķī, tomēr jāatzīst, ka tieši motoram ir pati būtiskākā loma šajos procesos. Domājams, ka daudzi autovadītāji ir saskārušies ar situāciju, kad kādu iemeslu dēļ motors jeb dzinējs pēkšņi sāk darboties nekvalitatīvi vai vispār pārstāj darboties. Šādās situācijās automašīna būtībā kļūst par nekustīgu dzelzs un citu elementu nekustīgu salikumu. Tāpēc ir izšķiroši svarīgi gan pastāvīgi sekot motora ikdienas darbam, gan arī veikt savlaicīgas apkopes un nepieciešamos profilaktiskos un remonta darbus dzinēja daļām.

Faktiski no kvalitatīvi strādājoša automašīnas dzinēja jeb tā teicama tehniskā stāvokļa ir atkarīga gan tā jauda (dzinēja spēja atbilstoši noteiktajiem parametriem virzīt automašīnu uz priekšu un īstenot dažādus manevrus), gan arī motoreļļas un degvielas patēriņa apjoms. Proti, ja motora darbībā būs radušies kādi - varbūt sākotnēji kustības laikā pat nepamanāmi -  defekti, tad pirmie simptomi, kam būtu jāpievērš uzmanību, ir tieši eļļas līmenis jeb patēriņš, kā arī degvielas patēriņa izmaiņas - jo lielāks kļūst patēriņš, jo skaidrāks ir signāls, ka īpašniekam būtu pēc iespējas ātrāk jādodas uz autoservisu veikt dzinēja diagnostiku, lai savlaicīgi noskaidrotu iespējamos bojājumu cēloņus.

Daļu - vienkāršāko - dzinēja darbības kvalitātes pārbaužu var veikt arī autovadītājs bez specifiskām zināšanām mehānikā, piemēram, regulāri pārbaudīt eļļas un dzesēšanas šķidruma līmeni, kā arī darba režīmā esoša dzinēja audio-vizuālu novērošanu, tajā skaitā arī to, vai motora darbības laikā nav novērojams pārāk liels piedūmojums izplūdes gāzēs, vai dzinēja darbībā dažādos režīmos nav saklausāmas neierastas skaņas, kā arī kontrolēt jau pieminēto degvielas patēriņa rādījumus.

Šie ir paši pirmie rādījumi, kas var liecināt, ka ir ļoti vēlams doties uz autoservisu, lai jau speciālists veiktu sākotnējo vispārīgo, bet nepieciešamības gadījumā jau padziļināto dzinēja pārbaudi.

Savukārt, ja pārbaužu laikā tiek konstatētas kādas vairāk vai mazāk būtiskas neatbilstības dzinēja darbībā, ir vērts ieklausīties profesionāļa ieteikumos un veikt motora ārpuskārtas apkopi, vai pat remontu, lai savlaicīgi novērstu kādus plašākus, iespējams, ļoti būtiskus bojājumus nākotnē. Autovadītājam jāatceras, ka automašīna, tostarp tās dzinējs, sastāv no ļoti daudziem savstarpēji saistītiem elementiem, kas savstarpēji mijiedarbojas, un pārsvarā gadījumu ir tā, ka vienas, salīdzinoši lētas detaļas savlaicīga nenomainīšana vai nesaremontēšana sāk ietekmēt citu - veselo detaļu darba kvalitāti. Būtībā sāk notikt tālāku bojājumu ķēdes reakcija, kas rezultātā var novest pie ļoti būtiskiem dzinēja bojājumiem, un beigās autovadītāja paskopošanās, neatvēlot, piemēram, 100 eiro neliela bojājuma savlaicīgai novēršanai, var novest pie situācijas, kad jau būtiski bojāta dzinēja remontam nākas atvēlēt daudzus simtus eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti