Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Banku noguldījumi: izpratne par naudas uzkrāšanas pamatprincipiem

Noguldījumi ir būtisks personīgo finanšu produkts, piedāvājot privātpersonām drošu un uzticamu veidu, kā uzglabāt naudu, vienlaikus potenciāli nopelnot procentus laika gaitā. Noguldījumi var būt dažādi un kalpot dažādiem mērķiem atkarībā no konta veida un finanšu mērķiem.

 

Kas ir noguldījumi?

Bankas noguldījumi attiecas uz naudas ievietošanu bankas kontā, kas atrodas finanšu iestādē, piemēram, bankā. Šie noguldījumi kalpo kā drošs līdzekļu glabāšanas veids, nodrošinot kontu īpašniekiem ērtu piekļuvi savai naudai, kad tas ir nepieciešams. Bankas piedāvā dažāda veida noguldījumu produktus, un katrs ir paredzēts dažādiem finanšu mērķiem un vēlmēm.

Noguldījumu veidi:

  • Pieprasījuma noguldījumi jeb beztermiņa noguldījumi – Šāda veida noguldījumus ir iespējams izņemt jebkruā laikā, kas ir klientam labvēlīgi, jo ir iespējams piekļūt naudas līdzekļiem tad, kad tas ir nepieciešams. Tomēr, bankām šāda veida noguldījumi nav labvēlīgi, tāpēc tiem parasti ir mazākas procentu likmes, ja salīdzina ar termiņnoguldījumiem.
  • Termiņnoguldījumi – Termiņnoguldījums ir noguldījums, kas ietver konkrētu laika periodu un procentu likmi. Ir divu veidu termiņnoguldījumi – uz noteiktu laika periodu vai nenoteiktu laiku. Tomēr, klientam ir nepieciešams informēt banku pirms noguldījuma izņemšanas un, izņemot naudu ātrāk, klients var zaudēt uzkrātos procentus.
  • Krājnoguldījumi – Lielisks noguldījuma veids tiem, kas vēlās veidot uzkrājumus, jo krājnoguldījumu ir iespējams regulāri papildināt.

Noguldījumu mērķi un priekšrocības

Ir vairāki iemesli, kāpēc cilvēki izvēlās veikt naudas noguldījumus bankās. Viens no galvenajiem faktoriem noteikti ir drošība. Noguldot līdzekļus bankā klientam tiek garantēts, ka līdzekļi nesaruks, kā tas ir, piemēram, izmantojot akcijas vai ieguldot līdzekļus īpašumos. Vēl viens svarīgs noguldījumu mērķis ir peļņa. Lai gan šis nav ienesīgākais veids, kā pelnīt, ir pieejama zināma pozitīva atdeve atkarībā no noguldījuma perioda.

Noguldījumi ļauj personām efektīvi pārvaldīt finanses un uzglabāt uzkrājumus, tāpēc, daudziem klientiem viens no galvenajiem mērķiem, kāpēc tiek izmantoti noguldījumi ir naudas pārvaldība un uzkrājumu veidošana.

Visbeidzot, noteikti nevar nepieminēt ieguldījumu diversifikāciju kā vienu no mērķiem, kāpēc personas izvēlās veikt noguldījumus. Lai gan noguldījumi nav saistīti ar augstu atdevi, tie piedāvā zema riska produktu personām, kuras vēlas dažādot savu ieguldījumu portfeli.

Noguldījumu priekšrocības:

  • Drošība – noguldījumiem ir augsta drošība, it īpaši, ja tiek izmantota uzticama banka, kas uzglabās šos naudas līdzekļus
  • Ienākumi - noguldījumu konti ļauj nopelnīt procentus par noguldītajiem līdzekļiem. Lai gan procentu likmes var atšķirties, tas ir veids, kā vairot līdzekļus un neļaut inflācijai to “apēst”.
  • Pieejamība -  noguldītie līdzekļi ir viegli pieejami. Lai gan termiņnoguldījumus uz noteiktu laika periodu var būt grūtāk izņemt un klientam var samazināt noplenīto procentu apmēru par priekšlaicīgu naudas izņemšanu, šāda opciju tāpat tiek piedāvāta un to ir iespējams izmantot ārkārtas situācijās.

Ērtība -  banku noguldījumi nodrošina iespēju pārvaldīt savas finanses un veikt ērtus uzkrājumus, ja tiek izmantotai krājnoguldījumi.

Apsvērumi un padomi:

  • Izvēloties noguldījuma kontu un veidu, salīdziniet dažādu finanšu iestāžu piedāvātās procentu likmes un dažādu noguldījumu veidu nosacījumus. Pat nedaudz augstāka procentu likme var nozīmīgi ietekmēt peļņu ilgtermiņā.
  • Ņemiet vērā visas ar konta uzturēšanu saistītās izmaksas, piemēram, ikmēneša uzturēšanas maksas, priekšlaicīgas naudas izņemšanas komisijas maksa vai citus papildus maksājumus.
  • Izlasiet un izprotiet noteikumus un nosacījumus, jo īpaši tos, kas attiecāti uz termiņnoguldījumiem un visu informāciju par to, kā iespējams izņemt savus līdzekļus.

Noslēgumā jāsaka, ka noguldījumiem ir izšķiroša nozīme personīgajās finansēs, nodrošinot drošu un ērtu veidu, kā pārvaldīt savu naudu un to droši noguldīt. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties veikt naudas uzkrājumu īstermiņa mērķiem, pelnīt procentus vai vienkārši droši uzglabāt konkrētu naudas summu bankā, klientu vajadzībām ir pieejami dažāda veida noguldījumu konti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti