Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Biroja vai notariāls apliecinājums? Noskaidro, kāds Tev nepieciešams!

Ir dokuments. Vajadzīgs tulkojums. Nav skaidrs, vai vajadzīgs notariāli apstiprināts tulkojums vai pietiks ar biroja apliecinājumu. Kā saprast, kurš apliecinājuma veids ir nepieciešams?

Viens no veidiem kā izprast dokumentāciju un ar to saistītos noteikumus, ir skatīties, kā noteikts likumā un normatīvajos aktos.

Taču tiesiskais regulējums ne vienmēr sarakstīts vieglā un saprotamā valodā, proti, citreiz nepieciešama juridiska izglītība vai pieredze, lai patiesi to izprastu. Tāpēc šajā rakstā uzziniet, kā lasīt likumus un kā saprast, kuriem tulkojumiem ir nepieciešams zvērināta notāra apliecinājums!

Ko var apstiprināt pie zvērināta notāra?

Tiesības, kādas ir piešķirtas zvērinātiem notāriem saistībā ar dokumentu apliecināšanu, nosaka Notariāta likums. Likumā ir noteikts, ka notārs var apliecināt dokumentu atvasinājumus un tulkojumus. Te uzreiz jāpaskaidro, ka dokumentu atvasinājumi ir noraksti, izraksti vai dokumentu kopijas. Tātad, piemēram, pases kopija ir dokumenta atvasinājums, taču pase – dokuments.

Apliecināšanas procesā zvērināts notārs dokumenta atvasinājumu vai tulkojumu salīdzina ar iesniegtā dokumenta oriģinālu. Tāpēc tulkošanas birojs vienmēr uzsvērs, ka, lai varētu veikt tulkojuma notariālu apstiprināšanu, ir jāuzrāda dokumenta oriģināls (piemēram, līgums, izziņa, diploms, pase vai dzimšanas apliecība).

Notariāls apliecinājums nepieciešams pie oriģināla vai kopijas?

Tālāk ir jāsaprot, vai dokumenta oriģināls vēl būs vajadzīgs un tiks izmantots. Piemēram, izglītības diplomu vai dzimšanas apliecību noteikti izmantosiet arī turpmāk. Tāpēc šādiem dokumentiem apliecināšana notiek pie kopijas jeb dokumenta atvasinājuma, lai pats dokuments paliktu neskarts.

Interesanti, ka likumā ir atrunāts pilnīgi viss, pat tas, ka  notārs nedrīkst apliecināt to dokumentu tulkojumus vai atvasinājumus, kuru saturs ir pretrunā ar likumiem jeb pretlikumīgs.

Likumā ir noteikts, ka apliecinājumu raksta 1) uz paša tulkojuma vai 2) uz dokumenta atvasinājuma. Tajā norāda, kādi iesniegtajā dokumentā bijuši labojumi, svītrojumi, piemetinājumi, kas ir ticis dzēsts vai mainīts.

Ja zināsiet šos noteikumus, tad varēsiet atpazīt, vai tulkojumu biroja sniegtais notariālais apliecinājums ir korekts un kvalitatīvs.

Tulkojumi ar biroja apliecinājumu

Kārtību, kādā tulkotājs apliecina dokumentu tulkojumus un apstiprina to pareizību, nosaka Ministru kabineta noteikumi nr. 291.

Tulkošanas birojs nevarēs apliecināt pases vai personas apliecības tulkojuma pareizību. Šādiem dokumentiem noteikti nepieciešams notariāli apstiprināts tulkojums.

Tulkošanas biroji apliecina izziņas, līgumus, iesniegumus vai citus dokumentus, kurus nav nepieciešams iesniegt valsts vai pašvaldības iestādē.

Tāpat noteikumos minēts, ka aizliegts apliecināt tāda dokumenta tulkojumu, kas rakstīts ar zīmuli vai uz vairākām lapām, kas nav sanumurētas un caurauklotas, kā arī, ja to skaits nav apliecināts ar dokumenta izsniedzēja zīmoga nospiedumu. Šāda kārtība noteikta, lai izvairītos no dokumentu viltojumiem, kā arī, lai visi apliecinājumu tiktu noformēti pēc vienota stila un būtu korekti.

Biroja apliecinājuma noformējums

Kā zināt, ka tulkošanas birojs sniedzis korektu tulkojuma pareizības apliecinājumu jeb biroja apliecinājumu?

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka tulkotājs tulkojuma pēdējā lapā aiz teksta noformē apliecinājuma uzrakstu valsts valodā. Šajā uzrakstā ir jābūt vārdiem “TULKOJUMS PAREIZS”, tulkotāja vārdam, uzvārdam un personas kodam, parakstam, kā arī apliecinājuma vietas nosaukumam. Ja šis viss tur ir, tad varat būt droši, ka apstiprinājums ir pareizs.

Ja ir radušies papildu jautājumi par to, kurš no apliecinājuma veidiem – biroja vai notāra, kā arī pie kopijas vai oriģināla būs nepieciešams, sazinieties ar tulkošanas biroju Tulkot.lv! Tas ir birojs, kuram ir liela pieredze apstiprinājumu veidošanā un zinoši darbinieki, kas varēs sniegt konsultāciju visdažādākajos ar tulkošanu saistītos jautājumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti