Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Burgundijas galvaspilsēta – Dižona!

Eiropā nav cita reģiona, kura gastronomiskais mantojums būtu tik plaši locīts kā Dižonas un Burgundijas vārds: Dižona – pasaules sinepju galvaspilsēta, Burgundijas sarkanvīni, īpaši no Kotdenuī vīna reģiona nākušie – labākie Francijā, franču upeņu liķieris Creme de Casis, kas ir Kir Royal kokteiļa sastāvdaļa, arī burgundietis, “Liellops Burgundijas gaumē”, kura (sarežģīto) recepti var atrast gandrīz jebkurā sevi cienošā kulinārijas portālā vai blogā! Protams, arī gliemeži un varžu kājiņas, ar kurām lutina Parīzes kafejnīcu apmeklētājus, un tie ir lielākoties Burgundijā savākti.

Taču ar sātīgu maltīti un izciliem vīniem iespējams nepietiek, lai ieņemtu drošu vietu arī nedēļas nogaļu ceļojumu apziņā. Galu galā Burgundija un Dižona tomēr ir Francijas nomale, pusceļā uz Šveici, kur nokļūt grūtāk kā Parīzē vai Vidusjūras piekrastē. Tomēr ir kāda vieta Burgundijā, kuru atpazīs daudzi. Ja Jums acu priekšā stāv aina no Luija de Finesa filmas Lielā Pastaiga, kur galvenie varoņi ar švunku iebrāžas skaista Viduslaiku klostera pagalmā, tā ir Burgundija. Bonas klostera slimnīca ar tās Nabagu Zāli un sarkanajiem aizslietņiem slimnieku starpā, kā atceramies to no filmas, ir viens no skaistākajiem Viduslaiku arhitektūras paraugiem visā Eiropā, un atrodas mazāk kā stundas attālumā no Burgundijas reģiona centra Dižonas.

Visai ticams, ka atpazīstami būs arī raibie Burgundijas jumti. Pievārējot pamatīgu kāpienu pa vītņu kāpnēm, skats no Dižonas Senmišela baznīcas torņa ir patiešām iespaidīgs: UNESCO aizsardzībā ņemtās Dižonas vecpilsētas jumti lāsumo brūndzelteni zaļos un iesarkanos toņos grezno dakstiņu dēļ.

Burgundiju tomēr visdrīzāk vērts apceļot, lai kļūtu par daļu no reģiona vietējās vīna kultūras. Vīna kultūra – tie ir degustāciju pagrabi ar desmitiem kilometru garām ejām. Protams, arī mazie ciematiņi ar ceļazīmēm no septiņdesmitajiem, sagrabējušām Citroen vabolītēm un lepnām vīndaru pilīm simtgadīgu vīnogulāju vidū. Augstākās raudzes vīni pieprasa roku darbu, kas savukārt saglabā ainavu – tādu, kādu daudzi no mums savā iztēlē redz Franciju un tās laukus.

Uz Burgundijas galvaspilsētu Dižonu, tiešo reisu piedāvā www.FlyMeAway.lv 2018. gada Maija svētku brīvdienās - no 28. aprīļa agra rīta līdz 1.maija nakts melnumam. Darba dienas kavēt nesanāk, bet atvaļinājuma dienas ietaupīt gan.

Ko un kā Dižonā darīt un apskatīt kopā ar FlyMeAway, var atrast tieši šeit: http://www.flymeaway.lv/lv/dizona-un-burgundija-maija-svetkos

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti