Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dators darbiniekam – kā izvēlēties īsto?

Lai darbi birojā ritētu raiti uz priekšu, ir nepieciešams darbiniekus aprīkot ar vislabāko iespējamo tehniku viņu uzdevumu veikšanai. Tomēr pieejamo ierīču klāsts ir plašs – gan zīmolu, gan funkciju, gan veida, gan cenas ziņā. Kā izvēlēties piemērotāko datoru savam uzņēmumam? Lasi rakstu un uzzini vairāk!

Portatīvo vai stacionāro datoru?

Izvēloties datoru darbam birojā, pirmais lēmums, kas jāpieņem, ir kāds datora veids būs piemērotākais – portatīvais dators vai stacionārais dators.

Pretēji vispārējiem pieņēmumiem, stacionārie datori vēl aizvien ir lieliska izvēle darbam birojā un mājās. Priekšrocības, izvēloties stacionāro datoru:

  • iespējams iegādāties jaudīgāku datoru, salīdzinot ar portatīvo datoru tādā pašā cenu klasē;
  • viegli nomainīt detaļas, ja tas nepieciešams;
  • uzreiz iekārtot ergonomisku un ērtu darbavietu.

Kā neērtības noteikti jāmin, ka stacionārais dators aizņem vairāk vietas un tā novietojums ir prātīgi jāieplāno, lai būtu ērti strādāt ilgtermiņā. Kā arī papildus obligāti ir jāiegādājas monitors un datorpele.

Portatīvais dators, savukārt, ir mūsdienīga un bieža izvēle biroja datortehnikai. Tā neapšaubāma priekšrocība ir pārnēsājamība – ar portatīvo datoru  ir viegli ceļot starp darbu, mājām un citām valstīm, ja bieži jādodas komandējumos. No otras puses, portatīvie datori nav īpaši parocīgi strādāšanai garas darba stundas, ja netiek izmantoti papildu elementi kā monitors, un ir vairāk jāpiepūlas, lai iekārtotu praktisku un ergonomisku darbavietu.

Izvēloties datora veidu, jāpatur prātā katra darbinieka ikdienas pienākumi un tehnikas prasības. Ja darbiniekam ir nepieciešama ļoti jaudīga ierīce un darba vajadzībām viņam vispār nav jāceļo, tad stacionārais dators būs lielisks sabiedrotais. Savukārt, ja darbinieka galvenie darba pienākumi ir tikties ar klientiem, vadīt prezentācijas, apmeklēt konferences un seminārus Latvijā un ārpus tās, portatīvais dators būs īstā izvēle.

Tehniskie parametri – kam pievērst uzmanību?

Domājot par datora iegādi darbiniekam, ir jāpatur prātā viņa darba pienākumi. Labs ieteikums ir konsultēties ar pašu cilvēku, kuram šī ierīce būs jālieto – viņš zinās labāk, kādas funkcijas jaunajā datorā ir nepieciešamas viņa darba uzdevumu veikšanai.

Ja jaunais dators ir paredzēts dizainerim vai video redaktoram, tad uzmanība noteikti ir jāpievērš grafikas kartei un ekrāna kvalitātei. Dizaina un video montēšanas programmas ir ļoti prasīgas, un šajā gadījumā noteikti labāk ir izvēlēties pēc iespējams jaudīgāku ierīci, lai darbinieka ikdiena var ritēt bez tehniskām ķibelēm.

Savukārt, ja darba pienākumi iekļauj apjomīgu datu apstrādi, dažādas tabulas un grafikus, tad jāpievērš uzmanība procesoram un operatīvajai atmiņai. Šīs divas detaļas nodrošinās gludu ierīces darbību, apstrādājot lielu datu apjomu, kas nav multimediju saturs.

Ja darbinieka darba pienākumi iekļauj interneta lietošanu, darbu teksta apstrādes programmās un e-pastā, tad darbam derēs vidējas klases dators bez īpaša uzsvara uz kādu no darbības jomām. Lai arī šādā gadījumā ir kārdinājums iegādāties pavisam vienkāršu ierīci,  jāpatur prātā, ka labāk izvēlēties nedaudz jaudīgāku datoru nekā šobrīd nepieciešams, jo laikam ejot, tas veiksmīgāk novecos un būs ērti lietojams arī pēc vairākiem gadiem.

Kurš zīmols būs īstais?

Mūsdienu datortehnikas tirgū ir daudz pieredzējušu un starptautiski atzītu tehnikas zīmolu. Tāpēc šajā gadījumā labs variants ir vispirms izvērtēt datora tehniskos parametrus un atbilstību tehnikas iegādes budžetam, un tikai pēc tam izvēlēties zīmolu. Tāpat ieteicams ir noskaidrot atsauksmes par konkrēto modeli no lietotājiem internetā vai biznesa kolēģu vidū, nepaļaujoties tikai uz zīmola labo vārdu. Populāri zīmoli, ko bieži iegādājas darba devēji, ir Lenovo, Dell, Apple un citi.

Nobeigumā

Svarīgākais, kas jāatceras – katram darbiniekam un katram uzņēmumam būs savs perfektais datortehnikas risinājums. Galvenais ir izvērtēt visas pozīcijas un atbilstoši tām izvēlēties piemērotāko ierīci. Ja esi jauna datora meklējos savam birojam, ieskaties Capital.lv internetveikalā! Tajā ir gan plašs datoru klāsts, gan īpaši sadarbības piedāvājumi uzņēmumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti