Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Deviņi gudri veidi, kā lūgt draugam atmaksāt parādu

Tavs draugs ir aizņēmies no Tevis naudu. Pagājuši vairāki mēneši, taču no naudas nav ne miņas. Tas nozīmē, ka nāksies lūgt draugam parādu atmaksāt, taču Tu noteikti nevēlies to darīt rupjā veidā. Kā veiksmīgāk atprasīt aizdoto naudu, izvairoties no otra cilvēka aizvainošanas vai draudzības sabojāšanas? Piedāvājam deviņus gudrus veidus, kā aprunāties par šo jautājumu ar savu draugu.

Pieklājīgi pavaicā.

Cilvēki nereti apstājas pie domas par to, ka jālūdz otrai personai atdot naudu. Viņi uztraucas, ko šī persona padomās, ja nu pateiks, ka lūgums ir nepieklājīgs un neatbilstošs. Pirmkārt, ņem vērā, ka draugs jau ir spēris soli un aizņēmies no Tevis naudu. Tādēļ raizes šajā gadījumā ir nevietā. Taču veids, kā Tu pavaicāsi draugam atmaksāt parādu, ir svarīgs. Tu vari teikt, piemēram, to, ka šobrīd esi iekļuvis finansiālās grūtībās, un pieminēt naudu, ko aizdevi. Izvairies no uzbrūkošiem jautājumiem un pārmetumiem.

Atrodi citu veidu, kā draugs var atdot parādu.

Ja drauga finansiālā situācija joprojām nav stabila, Tu vari lūgt viņam palīdzēt paveikt kādu darbu/izdarīt pakalpojumu, kas būtu vienlīdzīgs aizdotajai summai. Varbūt Tavs draugs ir dizainers, un Tev nepieciešams jauns uzņēmuma logo. Vai arī šis cilvēks ir prasmīgs automehāniķis, un Tev jāremontē mašīna. Ikvienam cilvēkam ir kādas īpašas prasmes vai talants, kuras viņš var izmantot, taču jautājums ir, vai persona piekritīs šādam darījumam?

Iemaini pret kaut ko, kas pieder Tavam draugam un ir Tev nepieciešams.

Šī ir vēl viena alternatīva, kas palīdzēs atgūt aizdoto summu, neprasot draugam skaidru naudu. Ja šai personai ir kāda lieta, kas Tev patīk vai ir vajadzīga, iespējams, varat vienoties par barteri – ja lietas vērtība ir līdzīga summai, ko draugs aizņēmies, viņš to Tev var atdot un parāds tiks uzskatīts par atmaksātu.

Izsaki netiešu mājienu.

Pieņemsim, ka Tu naudu aizdevi, jo draugam tā bija nepieciešama nozīmīgam mērķim. Vairums cilvēku mēdz izstāstīt nolūku, kādam aizdevums nepieciešams. Kad pagājuši jau vairāki mēneši, Tu vari pavaicāt, piemēram, kā veicas ar mašīnas remontu vai arī kā darbojas jaunais ledusskapis. Šādi netieši mājieni atgādinās draugam par aizdoto naudu un tās atmaksu.

Atsaki piedalīšanos konkrētās aktivitātēs.

Vēl viens veids, kā dot mājienus, ka draugam jāatmaksā parāds, ir atteikties piedalīties kādās aktivitātēs, kas saistās ar naudas tērēšanu. Piemēram, ja draugs aicina Tevi pusdienās, Tu vari pateikt, ka ļoti vēlētos, taču šobrīd Tev ir ļoti maz naudas.

Ja persona piedāvā doties brīvdienu braucienā uz Siguldu, Tu vari tiešā veidā pateikt, ka šādam mērķim Tev līdzekļu nepietiek. Draugam vajadzētu saprast mājienu un piedāvāt atdot parādu vai arī uzsaukt pusdienas, braucienu uz Siguldu.

Piedāvā izveidot pakāpenisku atmaksas plānu.

Pieņemsim, ka Tu jau esi uzsācis sarunu par parādu, taču draugs atzīst, ka viņam nav pieejama tik liela summa. Tu vari piedāvāt izveidot elastīgu atmaksas plānu. Tas nozīmē, ka katru mēnesi šī persona Tev atmaksās noteiktu daļu no parāda.

Pastāsti, ka Tev nauda nepieciešama steidzami.

To, vai tas konkrētajā situācijā ir vai nav patiesība, paliek Tavā ziņā. Taču šī ir noderīga pieeja, kuru noteikti vērts izmēģināt, lai atgūtu parādu vai vismaz tā daļu. Atgādini draugam, ka Tu viņam izlīdzēji grūtā brīdī, un tagad palīdzība nepieciešama Tev.

Neatstāj viņam citu izvēli.

Nākamreiz, kad kopā dosieties uz kafejnīcu vai bāru, pasaki, ka draugs Tev joprojām ir parādā, un tāpēc viņš var samaksāt arī Tavu rēķina daļu. Vairums cilvēku uzskatīs, ka tas ir tikai pašsaprotami. Ja viņi atsakās, pasaki, ka Tu gaidīji parāda atmaksu, un šobrīd nevari apmaksāt rēķinu.

Lūdz, lai kāds drauga tuvinieks viņam atgādina par naudu.

Ja Tu nevēlies uzreiz runāt ar savu draugu par šo tēmu, vari lūgt kādu viņam tuvu cilvēku aprunāties par aizdoto naudu. Tas atgādinās viņam par parādu un, iespējams, Tu jau drīz saņemsi gaidīto summu. Taču, ja pats esi nonācis situācijā, kad nauda ir steidzami nepieciešama, taču draugs to Tev nevar atdot, noderīgs var būt arī ātrais kredīts internetā, taču esi atbildīgs un izvērtē savas iespējas aizdevumu atmaksāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti