Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Enduro moča mugurā cauri visai Latvijai: mārketinga speciālists un zemessargs Rihards Grunte

Lasi interviju zemāk:

Žurnāla "9vīri" intervijā noķertas Riharda Gruntes daudzās šķautnes. Motokluba "OUTDURO" izveidotājs ikdienā strādā par mārketinga speciālistu Latvijas pirmajā vienradzī "Printful", ar patiesu patriotismu ir Zemessardzē un vēl paralēli tam visam aizraujas ar kulināriju. Viņa draugs viņu nodēvējis par "cilvēks-virtuve", jo moču izbraucienos somā līdzi tiek vests pat grils un kūpinātava.

Uz jautājumu par iestāšanos motobraucēju rindās Rihards atbild, ka tas ir tikai loģiski, ka pavadot darba dienu sēdoša darbā, brīvajam laikam tiek meklēts pēc iespējas aktīvāka izklaide. Un vēl arī Zemessardzei ir sava loma šeit. No pieredzes Zemessardzē nāk praktiskās iemaņas izdzīvošanai un pārnakšņošanai Latvijas mežos. Mežā pārnakšņots pat -26 grādos. Tāpat arī Rihardam ir zināšanas par medicīnu, navigāciju un nojumes būvēšanu. Visas vajadzīgās zināšanas, lai spētu izdzīvot mežā.

Rihards dalās arī ar savu pieredzes stāstu, kāpēc moča izbraucienos vienmēr līdzi ved arī profesionālu pārsēju un žņaugu. Nelielā izbraucienā meža stigās apsūnojuša baļķa dēļ viņš lidojis pāri savam mocim un ar celi uzdūries uz stumbra. Rezultātā pamatīga brūce celī, un līdzi nav nekāda medicīniska materiāla ar ko šo atvērto brūci piespiest. Par laimi, ka asiņošana tobrīd nebija ļoti stipra. Ar moča stikla tīrāmo lupatiņu un zābaku šņori izdevās pārsiet traumēto ceļgalu un aizklibot līdz Gaiļezera slimnīcai.

Mežā ar cieņu pret dabu

Bieži vien par meža izbraukāšanu tiek vainoti visi motociklisti. Motobraucējs piekrīt, ka privātīpašumus nevajag izbraukāt, un zina stāstīt, ka mežus, sūnas un citus tur augošos augus galvenokārt izbraukā mazākas jaudas krosa moči. Pozitīvi, ka Pierīgā sadarbojoties ar SIA "Rīgas mežiem" ir izveidota trase.

Artava "Trans Euro Trail" Latvijas posmu izveidē

Cauri visām Eiropas valstīm stiepjas "Trans Euro Trail" (TET) motobraucēju takas, tostarp arī Latvijā. Par Latvijas TET takām uzraudzību veic Mārtiņš Sils no kluba “Appasaule”. Un kopā ar viņu Rihards piedalījies pēdējos pāris gados trases likšanā Kurzemē, Vidzemē un Latgalē. Posmi Latvijā braucējiem atklāj lielākus un mazākus ceļus, un pat nelielus posmus, kas liks iesvīst.

Riharda nodibinātais motoklubs "OUTDURO" un maršrutu veidošana

"OUTDURO" savijās enduro motocikli un Outdoor. Viņi ar enduro močiem brauc mežā un atrod interesantas lokācijas un tur arī pārnakšņo. Tāpat arī tiek atzīmējas šīs vietas takās priekš nākamajiem piedzīvojumu meklētājiem.

Paralēli Rihards meklē arī savas vietas un veido savu karti. Atradumos ir vērts pieminēt kempingu "Krasti", kas ceļiniekus sagaida ar karstu čuguna ūdensbaļļu un ugunskura vietu.

Kā arī kafejnīca "Daba Laba", kurā atbraukušie var iestiprināties ar picām un šaut ar loku. Tikko ieskicētie objekti atrodas nostāk no populāriem tūrisma maršrutiem. Braucienā ap Latviju tika meklētas līdzīgas vietas "Krastiem" un "Daba Laba".

Brauciens apkārt Latvijai

Braucienu ap Latviju Rihards veica 2021.gadā, nobraucot 2761 km. Dienā mērķis bija nobraukt ap 200km - izbaudot un meklējot interesantus punktus.

Un šis brauciens arī bija ar "meklējot savu", nebraucot pa pašu maršrutu. Tā doma: varbūt plakus būtu kāds dižakmens vai kāda cits interessants apskates objekts, vai ja rodas vēlme iebraukt kādā krodziņā.

Vēl vienu unikālu vietu Rihards min piramīdu pie Bauskas tādā kā nekurienē un izstāsta stāstu, ka tā ir uzbūvēta uz āderu krustpunktiem, vietai piemīt īpaša aura un, lai apsēstos uz milzīgā akmens, vispirms ir jāprasa atļauja šim akmenim.

Braucieni ārpus Latvijas robežām

Rihards stāsta, ka ar moci vēl ir izbraucis Igauniju, Sāremā salu un Lietuvu. Un nākamais lielais brauciens padomā ir apkārt Islandei. Klajumu dēļ Islandē visticamāk, ka nebūs kur iekārt šūpuļtīklu, kas būtu bijis lielisks nakšņošanas risinājums. Arī vējš un mitrums liek savus izaicinājumus. Islandes neskartumu Rihards salīdzina ar Mēnesi - nekuriene un vientulība.

Ko ņemt līdzi braucienā ar moci?

Rihards dalās pieredzē, kas jāņem līdzi somās braucot ar enduro. Pirmkārt, tiek izdalīts, vai brauciens notiek no kempinga un kempingu vai nakti ir paredzēts pārlaist vienkārši dabā. Naktsmieram dabā viņš iesaka ņemt līdzi vairāk mantas nekā dodoties uz sagatavotu naktsmītni.

Gulēšanai dabā noteikti ir nepieciešams paklājiņš, guļammaiss, telts un pārklājs mocim. Savukārt viņš pats ņem līdzi šūpuļtīklu, kurā relaksēties. Un nākamā būtiskā kategorija ir ēdiena lietas: nazis, trauki un uguns iekuršanas rīki un piederumi.

Gastronomija moču braucienos: nepārtraukts eksperiments un saliedēšanas pasākums

Kulinārija ir Riharda aizraušanās, un pat moča izbraucienos līdzi tiek paņemti dažnedažādi gatavošanas rīki. Tostarp, pannas, kūpinātava un katli. Šie rīki paplašina gatavošanas iespējas pie dabas krūts - gatavot gaļu, zivi un pat uzcept maizi. Viņam pašam pie sirds vairāk iet gaļīgāki ēdieni un visvairāk gatavo burgerus vienkāršās receptes dēļ.

Ēdienu gatavošanu izbraucienos šad tad ietekmē arī veikalā pieejamās ēdiena sastāvdaļas. Nācies pat burgeru gatavot no cūkgaļas ierastā lielopa gaļas vietā. Rezultāts tāpat bijis izdevies. Un citā reizē arī veikalā pieejamie mārrutki lieliski kalpoja kā sviests.

Rihards ir izsecinājis, no kā sanāk vislabākais burgers. Būtiskā sastāvdaļa kotlete ir gatavota gan no liellopu gaļas, gan liellopu  sajaukta ar cūkgaļu, gan medījuma gaļa. Un tieši no medījuma gaļas sanākot vislabāk, jo tai piemīt izteikta medījuma garša un konsistencē ir blīvāka un liesāka. Ēdot burgeru esot dabā, primārais, ko garšas buķetē jūt, ir gaļa, pārējās sastāvdaļas tā nemaz nejūtot.

Atbildot uz jautājumu par citiem viņa firmas ēdieniem, "OUTDURO" motokluba izveidotājs stāsta, ka tas noteikti ir steiks. Gan pagatavots tradicionāls, gan ar sparģeļiem piedevās, tāpat arī ir mēģināts no tā pagatavot gulašu.

Ēst gatavošana izbraucienā ir saliedējoša aktivitāte. Katrs pieliek roku, lai pagatvotu maltīti. Kurš atnes malku, cits izvelk no somas pannu, cits gatavo produktus. Rihards uzskata, ka ēst gatavošanā ir jūtama civilizācijas pirmsākumu rituālu maģija. Šī aktivitāte saliedē kompanjonus un ļauj atcerēties dzīves labākos mirkļus arī pēc garšas!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti