Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Frizūra ir svarīga arī četrkājainajam draugam: kā rūpēties par suņa kažoku?

Atbildība par suni parasti asociējas ar mīluļa barošanu, rūpēm par tā veselību un kopīgām rotaļām, kā arī citām fiziskām aktivitātēm. Tomēr ne mazāk svarīgi ir parūpēties par suņa rotu – kažoku.

 Šajā rakstā noskaidrosim, kas jāņem vērā, izvēloties frizūru savam mīlulim, kā kopt kažoku mājās, un cik bieži jāapmeklē suņu frizētava!

Kas ir suņa kažoka apkopes minimums?

Cilvēkam friziera apmeklējums saistās ar izskata uzlabošanu. Lai gan arī suns pēc frizēšanas kļūst pievilcīgāks, primāri šī procedūra vajadzīga higiēnas uzlabošanai. Pats minimums, kas nepieciešams ikvienam sunim – regulāra kažoka mazgāšana, žāvēšana un ķemmēšana, kas ļauj izvairīties no pinku veidošanās, kā arī nagu apgriešana un ausu tīrīšana. Šo darbību kopumu sauc par grumingu. To, vai četrkājainajam draugam nepieciešama arī kažoka frizēšana ar šķērēm/mašīnīti vai atmirušās spalvas izplūkšana (trimings), jāizvērtē individuāli, ņemot vērā tādus faktorus kā spalvas apjoms, struktūra un garums.

Kažoka mazgāšana: cik bieži tā jāveic?

Šo aspektu primāri ietekmē dzīvnieka šķirne, kažoka īpašības un dzīvesstils. Piemēram, šicū, Maltas zīda sunītis vai Jorkšīras terjers, kas tiek vests uz izstādēm, jāmazgā salīdzinoši bieži (reizi 7-10 dienās). To nosaka spalva, kurai jābūt pilnā garumā, un līdz ar to kažoks pieprasa lielākas rūpes. Ja suns uz izstādēm netiek vests, piemērots ir īss un sportisks griezums, kā rezultātā suņu frizētava jāapmeklē reizi divos mēnešos (griezuma atjaunošanai), bet mazgāšana jāveic aptuveni reizi divās nedēļās.

Būtisku lomu kažoka mazgāšanā spēlē spalvas veids. Suņiem, kuriem spalva ir dubulta (piemēram, špiciem), mazgāšana, esot kucēnam, nepieciešama daudz biežāk nekā pieaugušam sunim. Tā jādara, lai kažoks tiktu atbrīvots no pavilnas, kas kucēniem ir raksturīga. Regulāri mazgāt suni jau no pavisam agra vecuma ir būtiski ikvienā gadījumā – tādējādi dzīvnieks pie šīs procedūras pierod un tā nerada liekus pārdzīvojumus. Suņu frizētava var tikt apmeklēta uzreiz pēc visu nepieciešamo pošu veikšanas.

Kādos gadījumos piemērotāks risinājums ir trimings, un kad – frizēšana ar mašīnīti?

Trimings jeb atmirušās spalvas izplūkšana ir optimāls risinājums tikai suņiem ar cietu spalvu, piemēram, lielākajai daļai terjeru un šnauceru. Vērā tiek ņemts arī tas, vai suns piedalās izstādēs. Savukārt, ja suņa spalva konkrētajai šķirnei ir pārlieku mīksta un zīdaina, trimings nav piemērots, jo izraisa ne tikai sāpes procesa laikā, bet reizēm – arī temperatūras paaugstināšanos un ādas iekaisumu.

Suņa frizūras izvēli ietekmē arī šķirne un dzīvesstils

Jārēķinās, ka, iegādājoties šķirnes suni ar krāšņu kažoku, par to vajadzēs attiecīgi rūpēties, veltot šim procesam daudz laika un līdzekļus. Ja apmeklēt suņu frizētavu regulāri nav iespējams, jāizvēlas suns ar vienkāršāk kopjamu kažoku. Suņu šķirnes, kurām ir dubultā spalva (piemēram, vācu aitu suņi, šibas un akitas) nepieciešams ne vien mazgāt ar profesionālu kosmētiku (tostarp kondicionieri), bet arī kažoku izžāvēt un vienlaicīgi izsukāt. Tas nepieciešams, lai suns tiktu atbrīvots no pavilnas.

Izņēmums ir špici – arī tiem ir dubultā spalva, taču kažoka frizēšanai vajadzētu būt mērenākai, frizējot kājas, pēcpusi un ausis, kā arī apgriežot spalvu galus. Īsa kažoka apcirpšana šīs šķirnes suņiem nav piemērota, jo tās ietekmē var rasties virkne veselības problēmu. Ne velti špici apveltīti ar šādu kažoku – tas nepieciešams optimālai termoregulācijai. Apcērpot kažoku pārlieku īsu, dzīvniekam var rasties alopēcija – slimība, kuras rezultātā spalva sāk izkrist, un suns laika gaitā kļūst pavisam kails.

Suņiem ar biezu kažoku un aktīvu dzīvesveidu, bet bez dubultās spalvas vislabāk izvēlēties īsu griezumu. Tas būs ērtāks gan četrkājainajam draugam, gan saimniekam, veicot ķemmēšanu, mazgāšanu un žāvēšanu. Šāds griezums ir lieliski piemērots arī tiem suņiem, kuriem garumā spalva aug visu mūžu.

Kādos gadījumos frizētavā klāt jābūt saimniekam?

Daļai cilvēku šķiet, ka frizēšanas laikā saimniekam jābūt klātesošam vienmēr, taču tā nav. Saimniekam blakus jābūt, ja:

  • suns ir agresīvs un to nepieciešams pieturēt;
  • sunim ir veselības problēmas (par tām, kā arī alerģijām pirms procedūras jāpabrīdina suņu frizieris). Dino Zoo Frizētavai blakus atrodas arī klīnika, kurā, ja tas nepieciešams, dzīvniekam nekavējoties var tikt sniegta palīdzība.

Savukārt, ja ar suņa uzvedību un veselību viss kārtībā, saimnieka klātbūtne nav nepieciešama, jo divatā ar frizieri suņi uzvedas labāk.

Arī tavam mīlulim nepieciešama profesionāla kažoka apkope? Dino Zoo suņu frizētava Rīgā gaida ciemos gan tevi, gan tavu četrkājaino draugu!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ko ņemt vērā, pērkot veselības apdrošināšanu?

Veselības apdrošināšana kalpo kā garantija, ka, nonākot neparedzamās ar veselības problēmām saistītās situācijās, Jūs nesaskarsieties ar lieliem finansiāliem izdevumiem. Tas ir ieguldījums savā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti