Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gatavojamies apkures sezonai - kādu apkures katlu izvēlēties?

Lai arī šķiet, ka ziema vēl tālu par apkuri jāsāk domāt laicīgi. Apkure nav lēts prieks ne dzīvojot privātmājā, ne dzīvoklī, tāpēc jo rūpīgāk jāapsver, kādu apkures katlu iegādāties. Šobrīd, kad mēs esam Eiropas Savienības sastāvā, jārēķinās arī ar ES normatīviem. Malkas apkure ir atzīta par kaitīgu apkārtējai videi. Malkas degšanas rezultātā rodas CO2 un cieto putekļu daļiņas. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izstrādājusi plānu, kas paredz samazināt malkas izmantošanu apkurei.

Privātmāju īpašniekiem tiek piedāvāts pieslēgties centrālajai apkurei vai uzstādīt mūsdienīgus apkures katlus, kuros tiek izmantotas granulas, šķidrais kurināmais, gāze.

Iegādājoties apkures katlu, jādomā ne tikai par tā cenu, bet arī par iekārtas apkopes izmaksām ilgtermiņā un izmantotā kurināmā cenu.

Apkures katlu veidi

Veikali piedāvā:

  • Centrālās apkures katlus-plītis;
  • Šķidrā kurināmā katlus;
  • Gāzes apkures katlus;
  • Cietā kurināmā katlus;
  • Elektriskos katlus;
  • Granulu katlus

Izvērtējot variantus un to specifikāciju, katrs var izvēlēties savam mājoklim piemērotāko risinājumu.

Gāzes apkures katls

Gāzes apkures katla būtisks mīnuss ir tajā, ka to var izmantot tikai tad, ja ir iespēja pieslēgties gāzesvadam. Šiem katliem ir augsts lietderības koeficients, taču dārgs remonts un skaitītāju apkalpošana.

Šķidrā kurināmā apkures katlus uzstāda arvien retāk, jo šis kurināmā veids ir ļoti dārgs.

Granulu apkures katls

Granulu apkures katli pašlaik ir ļoti pieprasīti. Sadegot granulām, rodas niecīgs kaitīgo izmešu daudzums. Granulas aizņem daudz mazāk vietas nekā malka.

Iegādājoties apkures katlu, jādomā arī par to cik laika Jūs pavadīsiet ārpus mājas – darbā, ceļojot. Jaunākie granulu apkures katli ir tiktāl digitalizēti, ka granulu padeve, aizdedzināšana un temperatūras režīma uzturēšana notiek automātiski. Mikroklimatu telpās var regulēt ar datora vai mobilās aplikācijas palīdzību. Ir pieejami modeļi, kam pat pelnu izvākšana notiek automātiski. Tādējādi saimnieks 1-2 nedēļas var tikai uzraudzīt katla darbību un 2-3 reizes mēnesī iztīrīt to.

Tiek piedāvāti arī kombinētie granulu katli, kurus var kurināt vai nu ar malku, vai ar granulām. Tomēr efektīvāks ir apkures katls, kurā lieto viena veida kurināmo.

Ko vēl ņemt vērā?

Izvērtējot, kurš risinājums būs labākais tieši Jūsu vajadzībām, jāņem vērā vairāki aspekti.

Apkures sistēmas izmaksas ilgtermiņā

Viens no svarīgākajiem faktoriem ir apkures izmaksas ilgtermiņā. Piemēram, apkurinot nelielu, vidēji siltinātu privātmāju, apkures izmaksas ar dabasgāzes apkuri gadā ir vidēji 1000 eiro, apkurei ar elektrību - 1000 eiro, savukārt, kurinot ar granulām - aptuveni 700 eiro.

Apkures katla jauda

Jo lielāka apkurināmā platība, jo lielākai jābūt apkures katla jaudai. Speciālisti iesaka izdalīt sava mājokļa platību ar 10, tā arī būs katlam nepieciešamā jauda. Piemēram, 200 m2 lielā mājā katla jaudai jābūt 20 kW. Izvēlēties jaudīgāku apkures katlu nav nepieciešams, tā būs tikai lieka naudas izšķērdēšana. Taču, arī mazākas jaudas katlu nedrīkst iegādāties, jo māja netiks pienācīgi apsildīta un ātrāk nolietosies pati iekārta.

Apkures radiatori

Apkures sistēma nesastāv tikai no apkures katla, vēl nepieciešami arī skurstenis, cauruļvadu sistēma, apkures radiatori.

Čuguna apkures radiatorus izmanto jau 100 gadus, taču mūsdienās tie vairs nav tik pieprasīti. Tos nomainīja konvektoru tipa radiatori no dzelzs, alumīnija. Dažkārt pircēji izsaka bažas, ka šādos apkures radiatoros var attīstīties rūsa. Taču par to nav jāuztraucas. Modernās apkures sistēmas ir slēgtas un darbojas noteiktā spiedienā. Tādējādi sistēmā nevar iekļūt gaiss un skābeklis, kas varētu izraisīt rūsēšanu.

Alumīnija apkures radiatori patlaban ir vispieprasītākie. Tiem ir augsta siltumatdeve un tie ir ērti uzstādāmi.

Visu efektīvas apkures ierīkošanai nepieciešamo atradīsiet interneta veikalā 220.lv - ieskatieties un izvēlieties savām vajadzībām piemērotāko risinājumu! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti