Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gudriem.lv: 7 ekonomiska ceļojuma zelta likumi

Vai zināt, kāpēc atpūta ziemā ir tik brīnišķīga? Jo ir iespēja apmeklēt Eiropas un pasaules galvaspilsētas, iekļaujoties ļoti pieticīgā ceļojuma budžetā. Karstajā sezonā cenas uz aviobiļetēm, viesnīcām, kā arī vairumu pakalpojumu jūsu izvēlētajā virzienā būs ievērojami augstākas, nekā pārējā laikā. Vajag tikai iemācīties noķert karstos piedāvājumu, ceļot ar zemo cenu lidsabiedrībām un izvēlēties naktsmītnes ar atlaidēm. Saprātīga ekonomija ceļojuma laikā palīdzēs jums ieraudzīt jūsu sapņu pilsētas un valstis. Gudriem.lv dod norādes, kā to labāk izdarīt.

Meklējam biļetes

Skaidrs, ka lidojums ir viena no galvenajām izdevumu daļām. Tādēļ jāzina, kur meklēt lētas biļetes. Izdevīgāk ir pakārtot savu atpūtu lētām biļetēm, nevis otrādi. Veicot rezervāciju, var redzēt, ka pāris dienu liela starpība lidojumu datumos var palīdzēt ieekonomēt simtiem eiro. Ir vēl viena nianse – izdevīgāk ir veikt lidojumus nedēļas vidū, nevis nogalē, kā ar mērot ceļu ar pārsēšanos tā vietā, lai lidotu ar tiešo reisu – bieži vien tas sanāk lētāk. Pārlidojumi nakts laikā palīdzēs ieekonomēt uz viesnīcas rēķina.

Kā un kur ķert lētās biļetes?

Pirmkārt – zemo cenu lidsabiedrību mājas lapās (PrimeraAir, airBaltic, Ryanair и Wizz Air). Vislabāk ir piereģistrēties un parakstīties uz šo kompāniju aktuālajiem piedāvājumiem, tādejādi jūs saņemsiet informāciju par akcijām un atlaidēm. Te gan jāsaka, ka biļetes par zemām cenām ir uz izķeršanu, tādēļ šajā gadījumā būs jāreaģē diezgan ātri.

Otrkārt – ir aviobiļešu piedāvājumu mājaslapas, kur var atrast pašus izdevīgākos piedāvājumus.

Treškārt – mājaslapās, kas piedāvā kuponus. Piemēram, ceļojums uz Turciju jums izmaksās 199 eiro, bet astoņas dienas ilga atpūta Horvātijā vien 169 eiro.

Un visbeidzot – neaizmirstiet par autobusiem. Cenas uz biļetēm gariem pārbraucieniem Eiropā ir daudz zemākas, izvēloties ceļot ar autobusu, nevis ar lidmašīnu vai vilcienu. Tāpat arī pārvietošanās komfortablā autobusā var sniegt jums absolūti jaunas izjūtas.

Līdzi ņemiet tikai to, kas jums patiešām ir nepieciešams – neapgrūtiniet sevi ar lieku bagāžu. Rezultātā jūs iegūsiet milzums priekšrocību – nav ilgstoši jāgaida, lai saņemtu bagāžu, mazākas iespējas to pazaudēt, nebūs jāmaksā par bagāžas svara pārsniegšanu (zemo cenu lidsabiedrībās absolūti visas bagāžas vienības tiek apmaksātas atsevišķi no biļetes un var jums izmaksāt līdz pat simtam eiro), tāpat arī pārvietoties pa lidostu vai galamērķi būs daudz vieglāk un patīkamāk, ja jums nebūs jānēsā līdzi milzīgi čemodāni un somas.

Rezervējam dzīvesvietu

Ja jūsu mērķis ir tieši viesnīcas, tad jau atkal tās meklēt un veikt rezervāciju vajag laikus. Tādā veidā ir iespējams tikt pie naktsmītnes ar atlaidi. Te talkā nāk vietnes, kurās var izvēlēties pašus izdevīgākos piedāvājumus un novērtēt viesnīcu sniegto servisu. Arī šajā gadījumā iesakām jums pieteikties uz jaunumu saņemšanu e-pastā.

Taču vajag iegaumēt pamata noteikumus – viesnīcas pilsētas centrā gandrīz vienmēr izmaksās dārgāk nekā tās, kas atrodas nedaudz nostāk no tūristu iecienītajām vietām. Pievērsiet uzmanību hosteļiem un īres dzīvokļiem. Tajos vienmēr ir aprīkota virtuve, tādā veidā rodas iespēja ietaupīt uz restorānu un kafejnīcu apmeklējuma rēķina. Tāpat arī ir vērts pievērst uzmanību kempingiem, kur vasarā var jautri un interesanti pavadīt laiku ar cilvēkiem no dažādām valstīm. Starp citu, arī kempingi tiek novērtēti pēc zvaigžņu sistēmas. Nedēļa četru zvaigžņu kempingā var izmaksāt lētāk nekā viena nakts trīs zvaigžņu viesnīcā.

Tieši tāpat ir vērts paturēt prātā mājaslapas, kas sniedz iespēju bez maksas apmesties pie kāda no vietējiem iedzīvotājiem, tādejādi dāvājot unikālu iespēju tuvāk iepazīt attiecīgās vietas sadzīvi, kā arī uzlabot savas valodu zināšanas.

Ietaupām uz transporta rēķina

Taksometri, tūristu autobusi un auto noma ir diezgan dārgi pakalpojumi. Labāk ir jau iepriekš uzzināt vietējā sabiedriskā transporta un vilcienu maršrutus, sarakstus un cenas. Turklāt nedēļas biļete izmaksās lētāk nekā biļetes atsevišķiem braucieniem.

Taču, ja tomēr jums ir vēlēšanās iznomāt automašīnu, izvēlieties ekonomisku auto ar mehānisko pārnesumu kārbu, kas tiek darbināts ar dīzeļdegvielu. Lai ietaupītu uz degvielas rēķina, uzpildiet auto bāku degvielas uzpildes stacijās pie lielveikaliem – tajās degviela ir par aptuveni 10% lētāka nekā uz lielceļiem. Tāpat arī izvairieties no maksas ceļiem, kādu Eiropā ir diezgan daudz.

Arī ēšana var būt ekonomiska

Galvenais noteikums – neēdot kafejnīcās un restorānos, jūs varēsiet ietaupīt kā minimums 50 līdz 60% no izdevumiem par pārtiku un dzērieniem. Iegādājieties ēdienu lielveikalos un tirgos. Varat pirkt kulinārijas izstrādājumus, kuriem nav nepieciešama ilgstoša gatavošana. Dzeramo ūdeni izdevīgāk ir iegādāties piecu litru pudelēs un tad pārliet mazākās, ko ir ērti paņemt līdzi. Daudzās pilsētās ir dzeramā ūdens strūklakas, no kurām varat paņemt ūdeni līdzinešanai.

Ja tomēr vēlaties ieturēt maltīti restorānā, te ir savi ekonomijas noteikumi. Piemēram, daudzās kafejnīcās ir kompleksās pusdienas, kas izmaksā ievērojami lētāk. Tāpat arī dienas ēdieni, kuru cena var būt samazināta pat divreiz. Eiropas kafejnīcās pasūtījums pie bāra letes maksās mazāk, nekā, atrodoties pie galdiņa. Starp citu, restorāni, kas atrodas nelielos un klusos rajonos, vienmēr ir daudz lētāki, nekā tie, kas atrodas netālu no apskates objektiem un centrālajos laukumos.

Restorānos, kas paredzēti tūristiem, vienmēr ir krietni augstākas cenas, savukārt vietās, kuras apmeklē vietējie iedzīvotāji, jūs atradīsiet īstu nacionālās virtuves piedāvājumu, saprātīgas cenas un pašus gardākos ēdienus.

Neatsakāmies no ekskursijām

Lai aplūkotu apskates objektus, nav jāiegādājas biļetes uz jau gatavām ekskursijām. Pirms brauciena sastādiet pilsētas apskates objektu sarakstu, izstrādājiet maršrutu un sekojiet tam. Brauciens apskates autobusā tūristiem ir vairākas reizes dārgāks, nekā brauciens sabiedriskajā transportā. Salīdzināšanai – biļete uz autobusu Romā 1,5 h garuma braucienam maksā 1,6 eiro, bet tūristu autobuss izmaksā 24 eiro dienā. Turklāt galvenie apskates objekti atrodas pilsētas centrā un apskatīt tos var, ejot kājām.

Atsevišķos apskates objektos – pilīs, muzejos un tml. ir dienas, kad ieeja uz apskates objektu ir bez maksas. Laikus noskaidrojiet, kad ir šīs dienas, un apmeklējiet tos tieši tad. Daudzās pilsētās ir izstrādātas tūrisma kartes, kurās var atrast informāciju par pasākumiem uz tuvāko laika periodu, piemēram, gājieniem, gadatirgiem un izstādēm. Starp tiem jūs noteikti atradīsiet arī tādus, par kuriem nav jāmaksā.
Tāpat arī daudzās tūristu iecienītās pilsētās ir īpašas muzeju kartes, kas piedāvā atlaides uz apskates objektu apmeklējumu, kā arī ļauj izvairīties no stāvēšanas rindā.

Lejuplādējam noderīgas mobilās aplikācijas atpūtai, kas palīdzēs ietaupīt

Jūsu mobilās ierīces aplikāciju veikalā noteikti atradīsies ne viens vien desmits ceļvežu par valsti, uz kuru esat nolēmis doties. Vairums no tiem būs par maksu, taču šajā gadījumā iesakām netaupīt un izvēlēties informatīvo ceļvedi, kas darbojas bezsaistes režīmā. Tas palīdzēs jums atpūtā ietaupīt daudz spēka un laika.

Plānojam savas finanses

Jebkurā gadījumā ceļojums izmaksās zināmu summu, tādēļ to plānot vajadzētu laicīgi, kādus 6 līdz 12 mēnešus iepriekš. Vislabāk ir katru mēnesi atlikt noteiktu naudas summu, un nekādā gadījumā netērēt uzkrājumus. Taču, ja naudas tāpat nepietiek, vienmēr var izmantot tādu iespēju kā ātrie kredīti internetā, ko piedāvā ātro kredītu kompānijas. Tās izskata pieteikumu kredīta saņemšanai vienas dienas laikā, tādēļ iztrūkstošo summu varēsiet iegūt ļoti operatīvi. Taču, pirms kredīta noformēšanas, vajadzētu izvērtēt un salīdzināt visus nosacījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti