Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ieliektais monitors – jaunā monitoru paaudze

Ieliektie monitori ir relatīvi jauna tehnoloģija, bet tie jau ir guvuši popularitāti lietotāju vidū un lēnām ieņem stabilu pozīciju darba vietās un māju birojos. Lasi rakstu un uzzini vairāk par ieliektajiem monitoriem un to priekšrocībām!

Kāpēc ieliekts?

Iedvesma radīt ieliektu monitoru ir radusies no cilvēka acs uzbūves. Cilvēka acs arī nav plakana, līdz ar to arī cilvēka skata leņķis nav plakans, bet nedaudz ieliekts. Attiecīgi ieliektais monitors nodrošina dabīgāku skata leņķi, kas mazina acu nogurumu un bagātina monitora lietošanas pieredzi.

Acu veselība

Ja tava darba specifiska prasa pavadīt pie datora garas darba stundas, un citreiz jūti, ka darbadienas beigās acis sāk sāpēt vai grauzt, tad ieliektais monitors varētu būt domāts tieši tev. Hārvardas pētījumā ir konstatēts, ka acu sāpes, lietojot plakanu monitoru, ir par 60% biežāk sastopamas, salīdzinot ar darbu pie ieliekta monitora. Tas tāpēc, ka ieliektais monitors atdarina daudz reālistiskāk to, kā skatāmies uz pasauli – dabīgi acs skatās arī uz sāniem ne tikai plakanā leņķī uz priekšu. Attiecīgi acij ir fiziski daudz ērtāk uztvert informāciju no viegli ieliekta monitora, un acis nogurst daudz mazāk.

Tomēr jāatceras, ka arī ieliekts monitors ir ekrāns, lai arī cik ļoti tas censtos atdarināt dabīgu skatīšanas leņķi. Līdz ar to acu vingrinājumi un acu atpūtas pauzes būs noderīgas acu veselībai arī, strādājot ar ieliektu ekrānu.

Kvalitatīvs attēls

Ieliektais ekrāns palīdz saskatīt visu ekrānā esošo informāciju asi, jo tas ir pielāgots acs ieliektajai uzbūvei. Citreiz, lietojot plakanu ekrānu, informācija, kas ir ekrāna sānu malās, nav tik labi saskatāma, un tā kļūst nedaudz izplūdusi, jo acs nespēj tik plašā leņķī plakanā ekrānā noturēt asumu. Savukārt, lietojot ieliektu ekrānu, tāda problēma nepastāv – attēls ir fokusā visu laiku un pilnā apmērā.

Iegremdēšanās ekrāna pasaulē

Lietojot ieliektu monitoru, ir daudz vieglāk iegremdēties datorspēlē, darba uzdevumā vai filmā, jo tas lietotāju “apņem” no trīs pusēm. Iegremdēšanās priekšrocība ir kvalitatīvāk paveikti uzdevumi un lielāka koncentrēšanās spēja, jo ir mazāk ārējās pasaules elementu, kas novērš uzmanību, jo esi pilnībā “saplūdis” ar datora ekrānu.

Tomēr jāatzīmē, ka pārlieku liela iegremdēšanās ekrāna pasaulē var ne vienmēr nāk par labu – ja esi “saplūdis” ar digitālo ierīci pavisam komfortabli, var piemirsties, ka ik pa laikam nepieciešams piecelties vai iziet ārā ieelpot svaigu gaisu. Savukārt, ja darbs ar datoru ir nedaudz neērts, ir daudz vieglāk atcerēties, ka vajag izkustēties, izvingrināt acis vai parunāt ar kolēģi. Protams, to var risināt, uzstādot atgādinājumu, taimeri vai lietojot pomodoro metodi.

Izmērs ērtam darbam

Ieliektie monitori izmēru skalā parasti ir lielo izmēru galā. Tas tāpēc, ka mazam ekrānam nav jēgas taisīt ieliekumu, tas neradīs vajadzīgo skata leņķi un nespēs nodrošināt arī pienācīgu iegremdēšanos. Tāpēc mazākais ieliektais monitors ir 24 collu (pa diagonāli) liels. Citi populāri ieliekto monitoru izmēri ir 27, 30, 34 vai 35 collas un pat 49 collas.

Līdz ar to ieliektais monitors būs ērts darbam ne tikai tā formas dēļ, bet arī izmēra dēļ – pētījumos ir pierādīts, ka lieli ārējie monitori vai vairāki monitori palielina produktivitāti, jo daudzus darbus ir iespējams veikt daudz raitāk, ja var atvērt vairākus logus paralēli un strādāt divās vai vairāk programmas vai dokumentos vienlaicīgi.

Darba vides iekārtojums

Lai būtu ērti strādāt ar ielieku monitoru, visdrīzāk būs nepieciešams nedaudz dziļāks galds nekā ierasts vai monitors jāpiestiprina pie sienas. Tas tāpēc, ka novietojot ieliektu monitoru uz standarta izmēra galda, tas var aizņemt vairāk vietas uz galda nekā plānots, kas rezultēsies tajā, ka nāksies sēdēt daudz tuvāk ekrānam nekā būtu vēlams.

Nākotnes prognozes

Vai nākotnē ieliektie monitori būs darba vides standarts? Šobrīd to ir grūti teikt. Tomēr skaidri zināms ir tas, ka pieprasījums pēc ieliektiem monitoriem ir pieaudzis, un to ergonomiskās īpašības tiek augsti vērtētas it sevišķi mūsdienās, kad arvien vairāk laika pavadām pie datoru ekrāniem. Arī digitālās nozares profesionāļi un entuziasti, kuru ir arvien vairāk, labprāt izvēlas ieliektos monitorus to iegremdēšanās funkciju dēļ.

Ja arī tevī ir radusies interese iegādāties ieliekto monitoru, apmeklē Capital.lv  interneta veikalu un izvēlies sev piemērotāko!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti