Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izplatītākās ādas problēmas, ar ko ikdienā saskaras dermatologs

Dažāda veida ādas problēmas un slimības ir bijušas aktuālas visos laikos. Taču pēdējā desmitgade rāda, ka pacienti ar dažādām ādas kaitēm un problēmām pie dermatologa vēršas arvien biežāk. Un ne tāpēc, ka agrāk ādas kaites bija mazāk izplatītas.

Tieši kauns un dažāda veida aizspriedumi, kas lielai daļai sasitās ar ādas slimībām, ir mazinājies. Sabiedrība ir kļuvusi zinošāka. Tāpat arī dažāda veida veselības kampaņas un informācijas pieejamība ir sekmējusi to, ka cilvēki aizvien biežāk pie ārsta vēršas savlaicīgi, meklējot risinājumu diskomfortam, ko rada ādas slimības, kā arī vēloties pārbaudīt dažādus aizdomīgus ādas veidojumus.

Āda ir lielākais un redzamākais orgāns un tā visātrāk atspoguļo izmaiņas mūsu organismā. Tāpēc regulāri apskatot savu ādu un pievēršot uzmanību jebkādiem neparastiem veidojumiem, izsitumiem vai nepatīkamiem simptomiem, iespējams savlaicīgi novērst ne tikai dažādu ādas slimību, bet arī daudzu citu saslimšanu attīstību sākotnējā to stadijā.

Dermatologs ir ārsts, kas var būtiski atvieglot ikdienas dzīvi un pašsajūtu ar nosacījumu, ka pacients pie ārsta vēršas laicīgi. Svarīgi atmest kaunu un negaidīt, ka problēma pati pāries, nenodarboties ar pašārstēšanos un nelietot dažāda veida smēres un medikamentus pēc saviem ieskatiem vai sekojot citu ieteikumiem.

Taču, kādas ir izplatītākās ādas problēmas, ko dermatoloģija mūsdienās diagnosticē un ārstē visbiežak – par to vairāk lasi šajā rakstā!

Ādas veidojumi

Ādas veidojumi var būt dažādi. Labdabīgie – kārpas, papilomas, hemangiomas un citi, un ļaundabīgie – melanoma, bazalioma, plakanšūnu vēzis. To, vai ādas veidojums ir labdabīgas vai ļaundabīgas dabas, dermatologs var noteikt izmantojot diagnostikas metodi – dermatoskopiju.

Digitālā un optiskā dermatoskopija ir viena no svarīgākajām dermatoloģijas diagnostikas metodēm, kas ļauj noteikt ne tikai to, vai dzimumzīme ir labdabīgas vai ļaundabīgas dabas, bet arī pielāgot piemērotāko ādas izmaiņu likvidēšanas metodi – lāzerterapiju, krioterapiju, elektrokoagulāciju.

Lielākā daļa cilvēku pie dermatologa vēršas ar sūdzībām par strauju dzimumzīmju savairošanos vai neparastām izmaiņām dzimumzīmē, kas uz ādas atrodas jau ilgu laiku.

Dzimumzīme var pēkšņi mainīt krāsu un apjomu, sākt niezēt, sāpēt, zvīņoties vai pat asiņot, tad sadzīt, taču pēc laika atkal viss sākas no gala. Šādas redzamas pazīmes rada satraukumu un vizīte pie dermatologa šādos gadījumos ir obligāta.

Tāpat liela daļa cilvēku vēlas atbrīvoties no tādiem labdabīgiem veidojumiem kā seborejas keratozes jeb vecuma kārpām, kas var radīt satraukumu, taču par tiem nav jāuztraucas.

Tās biežāk parādās tieši cilvēkiem gados, taču pastiprināta saules ultravioletā starojuma ietekmē tās var parādīties jau 20–30 gadu vecumā. Tā kā šāda veida veidojumi mēdz  berzēties un traucēt, cilvēki vēršas pie dermatologa, lai tos likvidētu izmantojot lāzerterapiju vai krioterapiju.

Jauniešiem – Akne

Akne, ar ko biežāk saskaras tieši jaunieši un sievietes, arī ir problēma, kuras risināšanai palīdzību dermatologa kabinetā.

Akne ir hroniska, iekaisīga, recidivējoša ādas slimība, ko izsauc ādas sebuma plūsmas aizsprostojumi ādas porās. Poru aizsprostojumu rezultātā baktērija Propionibacterium acnes rada iekaisuma reakciju, kas uz ādas izpaužas kā viegli, vidēji smagi vai smagi izsitumi – pūtītes, kamedoni, pustulas vai smagākajos gadījumos – cistas.

Aknes gadījumā tieši regulāra un individuāli pielāgota terapija nosaka to, cik veiksmīgs būs ārstēšanas rezultāts. Aknes ārstēšanai ir daudz dažādu metožu un medikamentu, atkarībā no slimības smaguma pakāpes un citiem faktoriem, tāpēc tikai speciālists – dermatologs var pielāgot ārstēšanu vidēji smagu un smagu Aknes izpausmju gadījumos.

Psoriāze jeb zvīņēde

Kā rāda pētījumi, aptuveni 2–3 % Latvijas iedzīvotāju slimo ar psoriāzi. Tā ir ģenētiski noteikta, hroniska imūnā saslimšana, kura parādās uz ādas kā baltu, pelēku vai sudrabainu zvīņu klāti iesārti plankumi.

Slimība, kas, diemžēl, pilnībā nav ārstējama, turklāt no tās pasargāts nav neviens. Tā var parādīties jau no dzimšanas vai attīstīties dzīves laikā – stresa, vielmaiņas traucējumu rezultātā, pēc noteiktu medikamentu lietošanas un citu faktoru ietekmē.

Izpratne par psoriozi, pateicoties dažādām informatīvajām kampaņām, kļuvusi daudz plašāka, līdz ar to mazinājies kauns un nedrošība, kas saistās ar šo slimību. Savlaicīgi vēršoties pie ārsta un pielāgojot pareizu ārstēšanas terapiju, iespējams mazināt diskomfortu, ko slimība izraisa, tādējādi uzlabojot ikdienas dzīves kvalitāti.

Kašķis – arī mūsdienās

Infekcioza, niezi izraisoša slimība, kuru izraisa ērcīte. Kašķis ir ļoti lipīga slimība, kas izplatās tieša kontakta ceļā vai saskaroties ar virsmām un priekšmetiem, kam pieskāries infekcijas pārnēsātājs.

Ar kašķi inficēties var jebkur – sabiedriskajā transportā, bērnu dārzos, skolās utt. Vecāki vēršas pie bērnu dermatologa, jo bērnam konstatēta neizprotama nieze, un ir ļoti pārsteigti uzzinot, ka bērns inficējies ar kašķi. Tā, šķietami, ir slimība, kas palikusi pagātnē, taču tā nebūt nav.

Atopiskais dermatīts

Hroniska ādas iekaisuma saslimšana, kas izraisa grūti kontrolējamu niezi, īpaši naktīs. Visbiežāk slimību konstatē jau bērnībā un to bieži vien ārstē kompleksi – sadarbībā ar alergologu un/vai uztura speciālistu. Slimības rašanos nosaka kā ģenētiskie, tā apkārtējie vides faktori.

Tā kā saslimstība ar atopisko dermatītu pēdējo gadu laikā ir būtiski pieaugusi, tā ir viena no biežākajām kaitēm ar ko cilvēki vēršas pie dermatologa.

Pielāgojot pareizu zāļu lietošanu, ikdienas ādas kopšanu un ieviešot izmaiņas ikdienas un, ja nepieciešams, uztura paradumos, iespējams novērst slimības uzliesmojumus un atvieglot simptomus.

Savlaicīga diagnostika – veiksmīgāka ārstēšana

Dermatoloģisko kaišu ārstēšanā svarīgākais noteikt pareizu diagnozi un uzsākt atbilstošu ārstēšanu, jo cilveki bieži vien uz savu galvu pielieto neatbilstošus preparātus, kas ar laiku var ne tikai būtiski kaitēt ādas veselībai, bet atstāt arī ilgstošas sekas uz vispārējo veselību.

Dermatologs ar ģimenes ārsta nosūtījumu bieži vien rindā jāgaida pat vairākus mēnešus, tāpēc liela daļa pacientu izvēlās vērsties pie maksas dermatologa. Pirmreizējā apskate un konsultācija pie dermatologa Rīgā, cenas ziņā, svārstās no 40 līdz aptuveni 60 eiro.

Dermatologs Rīgā, Veselības un skaistuma centrā Adoria

Veselības un skaistuma centrs Adoria piedāvā plašu dermatoloģijas pakalpojumu klāstu. Nodrošinām ātru pierakstu, modernākās diagnostikas un ārstēšanas metodes, ēstētiskos dermatoloģijas pakalpojumus, pieejams arī bērnu dermatologs.

Uztici rūpes par savas ādas veselību Veselības un skaistuma centra Adoria pieredzējušajiem speciālistiem! Ienāc adoria.lv un piesaki savu vizīti jau tagad vai apmeklē mūs Rīgā, A. Čaka ielā 70–3!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti