Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ja pērc gaisa mitrinātāju, izlasi šo!

Ziemas sezonā, kad gaisa temperatūra ievērojami pazeminās, cilvēki arvien retāk vēdina telpas, kā rezultātā centrālā apkure un sildītāji padara gaisu istabās ļoti sausu. Ne visi zina to, ka sauss gaiss var mūs negatīvi ietekmēt, izraisot deguna asiņošanu, ādas niezi, kairināšanu kaklā, kņudināšanu acīs, aizliktu degunu un citus alerģiskus simptomus vai pat astmas uzliesmojumu. Viens no variantiem, kā to novērst - izmantot gaisa mitrinātāju. Par tiem vairāk lasi raksta turpinājumā.

Gaisa mitrinātāju veidi

  • Ultraskaņas gaisa mitrinātāji. Šķidrās ūdens daļiņas dūmakas veidā tiek izsmidzinātas gaisā, kur tās izgaro, pirms pieskaras zemei, tādējādi paaugstinot gaisa mitruma līmeni. Tas notiek, kad īpaša metāla diafragma vibrē ultraskaņas ātrumā, sadalot ūdeni ļoti smalkās daļiņās, lai veidotos dūmaka. Kluss ventilators izpūš šo dūmaku ārpus ierīces.Mūsdienās iespējams iegādāties ultraskaņas gaisa mitrinātājus gan ar karstā, gan aukstā tvaika sistēmu. Izmantojot karstā tvaika sistēmu, ūdens tiek uzsildīts līdz aptuveni 80 grādiem, pēc tam tas tiek pārvērsts dūmakā, un, kad tā nonāk līdz mitrinātāja atverei, tvaika temperatūra ir aptuveni 40 grādu, kas ir patīkams siltuma līmenis, ar ko nevar apdedzināties.Savukārt aukstā tvaika sistēmā ūdens netiek uzsildīts, un tas uzreiz tiek pārvērsts mitrā dūmakā. Atsevišķi modeļi piedāvā ierīci pārvērst arī ēteriskās eļļas difuzorā.
  • Aukstā tvaika gaisa mitrinātājs. Šajā ierīcēs mitrumu rada īpašs ventilators, kas iesūc telpā esošo gaisu mitrinātājā un izpūš to ārā, vienlaikus mitrinot. Izmantojot šī tipa mitrinātājus, jārēķinās, ka tas samazina temperatūru telpā, jo gaiss, kas tiek izpūsts, būs vēsāks nekā tas, kas tika iesūkts.
  • Gaisa attīrītāji. Atšķirībā no klasiskā mitrinātāja šīs ierīces vienlaikus arī attīra gaisu. Ūdens kopā ar īpašiem, rotējošiem diskiem attīra gaisu no baktērijām, putekļiem un netīrumiem, uzkrājot tos un neļaujot tiem nonākt atpakaļ telpā. Ārā no ierīces izplūst tikai tīrs, mitrināts gaiss. Gaisa mitrinātāji ar attīrīšanas funkciju parasti ir lielāka izmēra un smagāki, taču tie ir ļoti uzticami un spēj attīrīt lielāku platību. Tajā pašā laikā jāņem vērā, ka tie prasa sarežģītāku apkopi, ierīce jāatbrīvo no uzkrātajiem netīrumiem.
  • Karstā tvaika gaisa mitrinātāji. Tajos iebūvēts īpašs sildelements, kas uzkarsē ūdeni, pirms tas tiek pārvērsts mitrā dūmakā. Šī tipa mitrinātāju priekšrocība ir tā, ka, uzsildot ūdeni rezervuārā, tajā iet bojā baktērijas un citi kaitīgi organismi.

Kāda izmēra gaisa mitrinātājs Tev nepieciešams?

Vispirms ir jāizvērtē, kādas platības telpu Tu plāno mitrināt un attīrīt. Piemēram, interneta veikalā 220.lv pieejami gaisa mitrinātāji un attīrītāji, kas pārklāj teritoriju, sākot no 10 līdz pat 100 kvadrātmetriem. Paši mazākie un viegli pārvietojamie mitrinātāji piemēroti guļamistabai vai novietošanai uz galda darbistabā. Lielākām telpām būs vajadzīgi jau lielāki mitrinātāji. Izvērtē to, kāda ir Tava mājokļa vai biroja platība, kuram Tev mitrinātājs nepieciešams.  

Kuru izvēlēties? Aukstā vai karstā tvaika gaisa mitrinātāju?

Aukstā tvaika gaisa mitrinātāji parasti ir lētāki, ar tiem vieglāk rīkoties, kā arī tie nereti piemēroti lielākām telpām. Taču tie arī bieži vien ir skaļāki.

Savukārt karstā tvaika gaisa mitrinātāji ir klusāki, tie ātrāk spēj palielināt mitruma līmeni telpā, ir piemērotāki ziemeļu klimatam. Tāpat karstā tvaika modeļiem nav nepieciešama tik bieža tīrīšana.

Atceries, ka ieteicamais mitruma līmenis telpā ir 40 līdz 60%, un to vajadzētu ievērot, lai negatīvi neietekmētu savu un citu telpā esošo cilvēku veselību un pašsajūtu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti