Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jumta segumu veidi - kādu izvēlēties?

Pavasaris ir klāt, un tas nozīmē, ka pienācis brīdis pārdomāt mājokļa remonta iespējas. Ikvienai ēkai ir nepieciešams kvalitatīvs, estētisks un ilgi kalpojošs jumts, kas ne tikai paaugstina kopējo mājas vērtību, bet arī rūpējas par tās iemītnieku drošību un komfortu. Taču, lai izvēlētos piemērotāko jumta segumu, nepieciešams izpētīt dažādus veidus, izvērtējot to priekšrocības un trūkumus.

Dakstiņi

Šis jumu seguma veids ir pazīstams jau daudzus gadus, un nav pārsteigums, ka tas ticis izvēlēts, jo starp citiem materiāliem izceļas ar savu ilgo kalpošanas mūžu. Māla dakstiņus uzskata par vienu no senākajiem jumta segumiem, un tie ir pieejami arī mūsdienās. Protams, tie laika gaitā ir uzlaboti un modernizēti, lai labāk pielāgotos Latvijas klimata apstākļiem. Jumta segumu materiālu uzņēmums Monier piedāvā iespēju iegādāties ne tikai māla, bet arī betona dakstiņus, kas pieejami dažādās krāsās un ar īpašiem pārklājumiem. Dakstiņu jumtu klāšanu ieteicams uzticēt zinošiem profesionāļiem, lai nodrošinātu augstāko kvalitāti.

Pateicoties salīdzinoši ilgajam kalpošanas laikam, kas ir vairāk nekā 100 gadu, dakstiņi ir labākie jumta segumi tiem, kuri dod priekšroku augstvērtīgiem materiāliem. Tāpat šis materiāls ir izturīgs pret uguni, salu un spēcīgu sauli, kā arī veiksmīgi spēj absorbēt troksni, tādēļ spēcīgs vējš un lietus nespēs iztraucēt ēkas iemītnieku mieru. Pateicoties šīm pozitīvajām īpašībām, mājoklī, kuram ir dakstiņu jumts, būs komfortabli pat karstās vasarās un aukstās ziemās. Un, papildus iepriekš minētajam, jāpiebilst, ka šis materiāls noveco skaisti, proti, ar laiku tas nezaudē savu šarmu un pievilcību.

Metāls

Šis materiāls arī ir salīdzinoši izplatīts, un pieejams gan daudzveidīgā krāsu, gan formu klāstā. Profilēto un viļņoto lokšņu ieklāšana ir salīdzinoši vienkārša, jo tās ar skrūvēm stiprina pie jumta latām. Valcprofila loksnes ieklāj, izmantojot klemmerus. Metāla jumta seguma atjaunošana izbalēšanas vai korozijas gadījumā ir diezgan vienkārša – to iespējams pārkrāsot. Lai izvēlētos piemērotāko jumta segumu, ir jāņem vērā gan metāla biezums, gan seguma pārklājums. Jo tas būs vairākās kārtās un biezāks, jo jumts kalpos ilgāk. Tāpat uzmanība jāpievērš tam, ka zem metāla jumta seguma rodas kondensāts, un lai no tā izvairītos, jāieklāj pretkondensāta plēvi un jānodrošina pareiza ventilācija. Metāla jumtu kalpošanas laiks variē no 15 līdz 40 gadiem.

Valcprofils

Šis ir sens metāla jumtu veids, kuru nereti izvēlas sarežģītāku konstrukciju pārklāšanai. Materiāls ir izturīgs, kā arī ir iespējams no vairākiem to veidiem. Gluda virsma ļauj ūdenim veiksmīgi notecēt no jumta, kā arī valcprofils ir salīdzinoši viegls un lokans, tādēļ to var uzklāt netradicionālās formās. Kalpošanas ilgums ir aptuveni no 15 līdz 40 gadiem.

Bitumena šindeļi

Tie sastāv no poliestera vai stikla šķiedrras armējuma, kuru klāj bitums un minerālu skaidas. Šindeļus parasti klāj uz līdzenas virsmas, piemēram, finiera, izmantojot naglas. Lai arī ieklāšana nav sarežģīta, darbam nepieciešams liels naglu skaits. Šis materiāls ir plāns un lokans, tādēļ arī to var pielāgot sarežģītāku formu jumtiem. Kad šindeļi uzsilst saulē, veidojas viendabīgs pārklājums, kas samazina tecēšanas risku. Kalpošanas ilgums ir no 20 līdz 40 gadiem.

Lubiņi jeb skaidu plāksnes

Šis klājums pieder pie ekoloģiskajiem un dabīgi tīrajiem veidiem. Jumtos parasti izvēlas apses, priedes vai egles koksni, no kuras izveido skaidu plāksnes, kas tiek ieklātas vairākās kārtās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti