Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kā aizpildīt gada ienākumu deklarāciju?

Lai arī gada ienākumu deklarācijas iesniegšana daudziem no mums vairs nav nekas svešs, katru gadu daļai cilvēku rodas neskaidrības un jautājumi par to, kā pareizi aizpildīt visus lauciņus, lai dokumentā norādītā informācija būtu pareiza un nebūtu jāpiedzīvo nepatīkami pārsteigumi. Turpinājumā apskatīsim svarīgākās lietas, kas jāatceras, aizpildot gada ienākumu deklarāciju, kuru par pagājušo gadu var sagatavot un iesniegt jau, sākot ar 1. martu.

Divas grupas – obligāti un brīvprātīgi iesniedzamā deklarācija

Pirmkārt, jāuzsver, ka ne visiem nodokļu maksātājiem gada ienākumu deklarācijas iesniegšana ir noteikta ar likumu. Obligāti tas jādara, piemēram, saimnieciskās darbības veicējiem, tiem, kuriem izveidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemaksa, ja, pārdodot mantu, gūti ienākumi, kas pārsniedz 10 000 eiro un citās situācijās.

Savukārt brīvprātīgi ienākumu deklarāciju var iesniegt visi pārējie, kuri iepriekšējā gadā ir strādājuši un maksājuši nodokļus. Tādā veidā Jūs varēsiet pieteikties pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atgūšanai par attaisnotajiem izdevumiem.

Soli pa solim – Kā aizpildīt gada ienākumu deklarāciju?

Gada ienākumu deklarācijas aizpildīšana sastāv no vairākiem posmiem, par kuriem centīsimies pastāstīt raksta turpinājumā.

  1. Visus attaisnoto izdevumu čekus saglabājiet Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mobilajā lietotnē. Pirms ķeramies pie deklarācijas aizpildīšanas, atvieglojiet sev dzīvi un visus attaisnoto izdevumu čekus, kvītis un citus dokumentus nofotografējiet un saglabājiet mobilajā lietotnē “Attaisnotie izdevumi”. To var izdarīt jebkurā brīdī, tādēļ būsiet droši, ka čeki nekur nepazudīs, neizbalēs un, iesniedzot deklarāciju, automātiski tiks tai pievienoti.
  2. Pieslēdzieties VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmai (EDS), ejot uz vietni https://eds.vid.gov.lv
  3. Autentificēties varat, izmantojot internetbankas datus (caur Latvija.lv) vai eParakstu.
  4. Nonākot savā EDS profilā, ejiet uz sadaļu Dokumenti, kur No veidlapas sāksit sagatavot dokumentu ar nosaukumu Gada ienākumu deklarācija. Šeit Jūs varat redzēt ne tikai iepriekšējā gada, bet arī pēdējo trīs gadu deklarācijas (iesniegtas vai neiesniegtas).
  5. Jūs varat izvēlēties starp diviem deklarācijas iesniegšanas veidiem – vienkāršoto un detalizēto. Katram no tiem blakus ir norādīts, kādos gadījumos labāk izvēlēties konkrēto veidu. Piemēram, vienkāršotā deklarācijas aizpildīšana noderēs pārmaksātā nodokļa atgūšanai, kā arī pārbaudītu, vai Jums nav izveidojies nodokļu parāds. Savukārt detalizētā ienākumu deklarācija ietvers vairāk sadaļu, tai skaitā, pielikumu D3, kur ienākumus norāda saimnieciskās darbības veicēji. Tāpat šī versija būs piemērota arī, ja ienākumi gūti ārvalstīs un citos gadījumos.
  6. Atgriežoties pie pirmā punkta, ja čekus un kvītis iepriekš būsit saglabājuši aplikācijā “Attaisnotie izdevumi”, atliks tikai atvērt deklarācijas D4 veidlapu, un vis informācija sistēmā tiks pielasīta automātiski. Ja to neesat izdarījuši, tad vajadzēs ievadīt prasītos datus par pakalpojumu sniedzējiem un saņēmējiem (tie var būt arī Jūsu ģimenes locekļi), kā arī jāaugšupielādē maksājumu dokumenti (piemēram, skenēti vai fotografēti). Tad arī redzēsit atgūstamās summas apjomu.
  7. Aizpildot ienākumu deklarāciju pirmo reizi, Jums visdrīzāk vajadzēs norādīt arī savu bankas kontu, uz kuru VID trīs mēnešu laikā pēc deklarācijas iesniegšanas pārskaitīs pārmaksātā nodokļa summu (ja tāda būs). Pēdējā deklarācijas veidlapā Jūs arī varēsit redzēt, vai pēc sistēmā pieejamās informācijas Jums ir izveidojusies nodokļa pārmaksa, vai arī tas būs jāpiemaksā. Parasti nodokļa samaksas termiņš ir 16. jūnijs. Taču, ja aprēķinātā ienākuma nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, to var segt trīs atsevišķos maksājumos, kuru termiņi ir 16.06., 16.07. un 16.08.
  8. Kad visa informācija būs ievadīta (tajā skaitā, saimnieciskās darbības veicēji norādījuši arī izdevumus), pārbaudiet, vai visa kontaktinformācija un pārējie dati ir pareizi, un apstipriniet norādīto ziņu patiesumu.
  9. Pēc tam spiediet Pārbaudīt un saglabāt, lai sistēma pārbaudītu, vai viss ir pareizi, un, ja nav nekādu kļūdu, tālāk spiediet Iesniegt. Kļūdu gadījumā EDS ekrānā parādīs to, ko nepieciešams papildināt vai labot.
  10. Ja VID speciālistiem, pārbaudot gada ienākumu deklarāciju, radīsies jautājumi, vai tiks identificētas nepilnības, darbinieks ar Jums sazināsies, lūdzot veikt nepieciešamos labojumus vai papildinājumus.
  11. Atcerieties, ka attaisnotos izdevumus varat iesniegt ne tikai par pagājušo, bet arī par iepriekšējiem trim gadiem, sagatavojot ienākumu deklarācijas.

Ja deklarācijas aizpildīšanas procesā Jums rodas jautājumi vai neskaidrības, vienmēr varat sazināties ar VID speciālistiem, zvanot pa konsultatīvo tālruni 67120000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ko ņemt vērā, pērkot veselības apdrošināšanu?

Veselības apdrošināšana kalpo kā garantija, ka, nonākot neparedzamās ar veselības problēmām saistītās situācijās, Jūs nesaskarsieties ar lieliem finansiāliem izdevumiem. Tas ir ieguldījums savā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti