Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kā izvairīties no izgulējumiem?

Smagas traumas, insults, infarkts un nopietnas saslimšanas nereti rada smagas sekas, kuru rezultātā cilvēks uz laiku vai pat visu mūžu nonāk stadijā, kad viņš pats vairs nespēj pakustēties un piecelties bez citu palīdzības, un lielāko daļu laika pavada gulošā pozīcijā. Viens no lielākajiem riskiem, ar kuru sastopas personas šādā stāvoklī, ir izgulējumu veidošanās. Vai no tiem ir iespējams izvairīties un kā to izdarīt?

Kas ir izgulējumi un kā tie rodas?

Izgulējums ir audu bojājums, kas var izpausties dažādās smaguma pakāpēs, atkarībā no attīstības un citiem apstākļiem. Visbiežāk izgulējumi rodas gulošiem cilvēkiem vietās, kurās uz ādas ir kaulu izvirzījumi, un uz kurām tiek radīts lielākais spiediens no ķermeņa masas – virs astes kaula, krustiem, gūžu kauliem, elkoņiem, lāpstiņām un pat papēžiem. Izgulējumiem var būt četras stadijas, sākot no neliela apsārtuma, beidzot ar ļoti dziļām un inficētām brūcēm, kas neārstēšanas rezultātā var saindēt visu organismu.

Izgulējumi rodas, ja pārāk reti tiek mainīta gulošā cilvēka pozīcija. Vietās, kurās ķermeņa svars uz audiem rada lielāko spiedienu, nenotiek pietiekami laba apasiņošana un barības vielu piegāde, kā rezultātā audi atsevišķos punktos pamazāk sāk atmirt, un veidojas bojājums. Šīs vietas ir ļoti viegli saskrāpēt vai noberzt, radot brūci, kuru pēc tam ir ļoti grūti sadziedēt, un, ja pievienojas infekcija, brūce veidojas arvien dziļāk. Lai arī redzamie bojājumi sākas no ādas virspuses, mūsdienās mediķi pieļauj, ka sākotnējie audu bojājumi veidojas jau dziļajā muskuļaudu slānī, proti, no lejas uz augšu, ietekmējot arī augstāk esošos audu slāņus.

Kuriem pacientiem ir lielākais izgulējumu risks?

Lai arī izgulējumi var rasties jebkuram cilvēkam, kurš ilgstoši atrodas guļošā režīmā un reti tiek mainīta viņu ķermeņa poza, lielākais izgulējumu veidošanās risks ir insulta, onkoloģiskajiem un paliatīvās aprūpes pacientiem, jauniem cilvēkiem ar smadzeņu bojājumiem un arī vecākiem cilvēkiem.

Padomi, kā izvairīties no izgulējumu veidošanās

Viena no svarīgākajām lietām, kas jāatceras, apkopjot gulošu cilvēku, ir izgulējumu profilakse, kas neļauj tiem veidoties. Lai to izdarītu, ir vairākas lietas, kas būtu jāievēro:

  • Lai atvieglotu ikdienu ne tikai slimniekam, bet arī kopējiem, noteikti vajadzētu padomāt par atbilstošas gultas iegādi. Iesakām ielūkoties interneta veikala Kid-man.lv mājas lapā, kur pieejami dažādi tehniskie palīglīdzekļi, tai skaitā, ratiņi, kruķi, turētāji un citi produkti, kā arī pretizgulējumu matrači ar īpaši pielāgotiem pildījumiem un apdari, kas mazina spiedienu uz ķermeņa mīkstajiem audiem un neabsorbē mitrumu.
  • Izvairīties no izgulējumiem palīdzēs arī regulāra gulētāja pozīcijas mainīšana, ko vajadzētu veikt vismaz reizi vienā, divās stundās.
  • Jārūpējas, lai cilvēks, kurš kustas maz vai nemaz, ilgstoši nesēdētu vienā pozā ratiņkrēslā un citur.
  • Guloša cilvēka grozīšana un cilāšana ir jāveic pareizi, vislabāk, ja to dara divi cilvēki. Procesa laikā nevajadzētu ķermeni vilkt, jo šāda darbība var traumēt mīkstos audus vietās, kur visbiežāk rodas izgulējumi.
  • Locītavu kustināšana ir vajadzīga, lai mazinātu tūskas veidošanos, kā arī uzlabotu asinsriti visā organismā.
  • Lai samazinātu slodzi uz gūžas kauliem, slimnieks ir jānogulda ieslīpā pozīcijā, nevis tieši uz sāniem, kā guļam ikdienā. Šīs pozīcijas saglabāšanai var izmantot sarullētu segu un spilvenu vai arī Kid-man.lv nopērkamos paliktņus un ruļļus. Esot šādā pozā, jāraugās, lai cilvēka ceļi un potītes nesaskartos un āda šajās zonās netiktu sakairināta. To var izdarīt starp kājām konkrētajās vietās ievietojot īpašas starplikas. Jāpadomā arī par papēžu un elkoņu aizsardzību.
  • Lai atvieglotu guloša cilvēka pozīcijas maiņu, paceltu galvgali, paceltu viņu zemāk vai augstāk, prātīga izvēle ir aprūpes gulta, kuras modeļus vari aplūkot interneta veikala Kid-man.lv sadaļā “Gultas”.
  • Vēl viena svarīga lieta, kas jāņem vērā, lai novērstu izgulējumu veidošanos, ir rūpēties par guloša cilvēka higiēnu un to, lai viņa āda būtu sausa. Apmazgāšanu ieteicams veikt katru dienu, rūpējoties par to, lai tiktu novērsta iespēja uzkrāties mitrumam zem ķermeņa vai tā krokās, kas var radīt iekaisumus. Apkopšanas procesā jāizmanto cimdi un jālieto atbilstoši līdzekļi jūtīgai ādai. Ir iespējams iegādāties arī īpašus līdzekļus tieši izgulējumu profilaksei un ārstēšanai. Telpa, kurā cilvēks atrodas, regulāri jāvēdina.

Interneta veikals Kid-man.lv piedāvā dažādas preces slimnieku un vecāku cilvēku aprūpei. Pieejama arī preču noma un dažādas rezerves daļas.





 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti