Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā izvēlēties datoru mājām un darbam?

Mūsdienās reti kurš savu dzīvi spēj iedomāties bez portatīvā datora. Būtiskākā šīs ierīces priekšrocība ir ērtā lietošana, jo to var viegli pārnēsāt un izmantot, kur vien nepieciešams.

Portatīvie datori plaši tiek izmantoti dažādām vajadzībām – darbam, mācībām, informācijas iegūšanai. Ir pieejami arī portatīvie datori spēlēm un citām izklaidēm. Taču, kad pienācis laiks izvēlēties jaunu datoru, var nākties apjukt – kam pievērst uzmanību, meklējot ierīci? Par to raksta turpinājumā.

Kādam mērķim dators tiks izmantots?

Lai saprastu, kādus tehniskos parametrus ņemt vērā, vispirms jādefinē, kādam nolūkam dators nepieciešams, piemēram, izklaidei (datorspēlēm) vai darbam un mācībām (apjomīgām programmatūrām).

Svars un izmērs

Ja datoru plānots bieži pārnēsāt (piemēram, no mājām uz ofisu), tad jāpievērš uzmanība tā svaram – jo vieglāks dators, jo ērtāk to pārnēsāt. Taču, ja ir svarīgi, lai datoram ir liels ekrāns, tad gan jārēķinās, ka tas arī attiecīgi būs smagāks. Jāpiebilst gan, ka nopērkami arī atsevišķi datoru modeļi, kas apvieno abas šīs kvalitātes – tie ir ar pietiekami lielu ekrānu un vienlaikus arī ērti pārnēsājami.

Datora procesors un operētājsistēma

Būtiska nozīme ir arī procesoram – no tā atkarīgs datora darbības ātrums. Īpaši svarīgi tas ir, piemēram, spēlējot spēles. Svarīgs faktors ir arī operētājsistēma – tā nosaka gan datora darbību, gan lietošanas ērtumu.

Operatīvā atmiņa un videokarte

Izvēloties datoru, uzmanība jāpievērš arī tādiem faktoriem kā operatīvā atmiņa (RAM) un videokartes parametri. Operatīvā atmiņa ietekmē datora darbības ātrumu – ja dators paredzēts galvenokārt ikdienišķu darbību veikšanai, var izvēlēties ierīci ar 4 GB lielu operatīvo atmiņu. Savukārt, ja datoru plānots izmantot spēlēm vai specializētām programmatūrām, noderēs ietilpīgāks RAM.

Budžets

Ne mazāk svarīgs faktors, kas ietekmē datora izvēli, ir tā iegādei atvēlētais budžets. Izvēle šobrīd ir liela, tādēļ katrs var atrast savām prasībām atbilstošu risinājumu, taču jāņem vērā- jo kvalitatīvāks un jaudīgāks dators, jo vairāk tas izmaksās.

Atsauksmes

Pirms iegādāties datoru, vērts aplūkot arī citu datorlietotāju atsauksmes. Tas palīdzēs saprast, kāda veida datorā ir vērts ieguldīt, kā tas kalpos un cik funkcionāla ierīce būs. Izvēli atvieglos arī konsultēšanās ar zinošiem pārdevējiem un datorspeciālistiem.

Labākā vieta piemērotākā datora izvēlei

Datori šobrīd pieejami daudzveidīgā izvēlē – gan specializētos datortehnikas veikalos, gan arī internetā, piemēram, interneta veikalā 220.lv. Būtiskākā specializēto veikalu priekšrocība ir plašā izvēle, kā arī iespēja saņemt izsmeļošas konsultācijas un aplūkot visu produkciju klātienē. Taču, lai saprastu, kurš variants ir piemērotākais, dažkārt veikalos nākas uzkavēties diezgan ilgu laiku. Šī iemesla dēļ daudzi izvēlas datortehniku iegādāties internetā – arī tur pieejams daudzveidīgs datoru klāsts, taču to var aplūkot daudz ātrāk un ērtāk. Būtiski, ka nereti interneta veikali spēj nodrošināt arī labāku cenu piedāvājumu, jo e-veikalu uzturēšanas izmaksas ir salīdzinoši mazākas, kā ierasto veikalu.

Dažkārt dzirdamas šaubas par internetā veikto pirkumu kvalitāti un atbilstību prasībām, taču arī par to nav jāuztraucas – iepērkoties tiešsaistē, spēkā ir distances līgums, kas ļauj 14 dienu laikā atdot preci atpakaļ pārdevējam, ja tā kāda iemesla dēļ neatbilst gaidītajam.

Dators visbiežāk tiek plānots kā ilgtermiņa ieguldījums, tādēļ neatkarīgi no tā, vai izvēlies to iegādāties klātienē vai internetā, svarīgi to darīt labi zināmā un uzticamā veikalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti