Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kā izvēlēties pareizo gultas veļu?

Guļamistaba ir visintīmākā vieta jūsu mājā, tā ir vieta, kur varat justies patiesi relaksēti. Mūsu emocijas pirms aizmiegam, kamēr guļam un kad pamostamies ir ļoti svarīgas, pat nerunājot par rīta rituāliem ar kafiju gultā vai to jauko, komfortablo sajūtu, kad saritināmies gultā ar klēpjdatoru, lai pabeigtu dienas pēdējos e-pastus. Tāpēc vajadzētu pievērst uzmanību apkārtējai videi un pajautāt sev: “Kas rada to lielisko sajūtu, kad no rīta vienkārši negribas pamest gultu?” Tā droši vien ir jūsu gultas veļa, kas rada relaksējošo, patīkamo, viesnīcai līdzīgo auru. Ir trīs galvenie faktori, kas jāzina, pirms izvēlaties sev gultas veļu: izmērs, materiāls un krāsa.

Izmērs

Dabīgiem materiāliem ir tendence sarauties pēc mazgāšanas, tādēļ, pērkot gultas veļu, ir ieteicams pievienot dažus centimetrus pie reālā izmēra. Tādā veidā jūs izvairīsieties no dzīšanās pēc segas vai spilvendrānas, kas der tikai līdz pusei, vai vajadzības gulēt krokainā, neērtā, murgiem līdzīgā gultā.

Audums

Audums ir viens no vissvarīgākajiem aspektiem gultas veļas izvēlē. Lai gan sintētiskai gultas veļai bieži ir mīlīgi raksti un krāsas, un par to ir viegli rūpēties, tā arī ļoti ātri nonēsājas. Pie tam sintētika nav tik laba kā dabīgie materiāli, runājot par mitruma absorbēšanu un auduma elpošanu. Vispopulārākā izvēle ir kokvilnas gultas veļa, kas ir mīksta, par ko nav tik sarežģīti rūpēties un kas labi absorbē sviedrus, līdz ar to ķermenis jūtas komfortabli un var viegli “elpot”, kamēr guļat. Ja esat cilvēks, kas ienīst gludināt veļu pēc katras mazgāšanas, tad izvēlieties satīnu – blīvu, mīkstu un spīdīgu vilnas audumu, kas atgādina greznu zīdu un var patiesi uzlabot guļamistabas izskatu. Satīns arī labi saglabā krāsu un nenonēsājas tik ātri. Ja dabīgai gultas veļai klāt ir kaut nedaudz sintētiskā auduma, drīz pamanīsiet, ka tā sāk izbalēt.

Ja vēlaties pārvērst istabu par karaliskiem apartamentiem, izvēlieties žakarda audumu damasku – augstākās kvalitātes satīnu. Tas ir ļoti plāns un grezns, nedaudz spīdīgs audums. Arī zīda gultas veļa radīs karalisku atmosfēru un miera sajūtu guļamistabā, turklāt ļaujot jums justies ērti gan ziemā, gan vasarā. Zīds ir plaši zināms, pateicoties savai prasmei saglabāt pareizo ķermeņa temperatūru miega laikā.

Flanelis (pūkains kokvilnas tips) ir lieliska izvēle aukstākām naktīm. Tas ir silts, mīksts un ļoti ērts – perfekts aukstiem ziemas vakariem. Tomēr ir labi atcerēties, ka matētās virsmas dēļ uz flaneļa ir tendence veidoties mazām apaļām bumbiņām. Izvēloties flaneli ar īsākiem matiņiem, jūs palīdzēsiet saglabāt svaigo izskatu ilgāk, tomēr tas parasti maksā nedaudz dārgāk kā parastā flaneļa gultas veļa.

Perkals ir biezs, mīksts kokvilnas audums, ko iesaka tiem, kas vēlas kaut ko stīvāku un diezgan matētu. Raupjākas dzijas opcija ir katūns – rets un diezgan smags audums.

Diezgan populāra ir džersijas gultas veļa, lai gan tā ir diezgan mīksta, nekrokojas un izskatās diezgan jauki, tomēr tā arī pēc laika izstiepjas, kas nav tas, ko meklējat, ja vēlaties tīru un greznu guļamistabas izskatu.

Runājot par linu, cilvēki visbiežāk to vai nu mīl, vai ienīst. Droši varam teikt, ka tas prasa lielu pacietību, īpaši jau gludināmā dēļa tuvumā – tas krokojas kā traks! Tomēr, ja uzskatāt sevi par diezgan pacietīgu vai vēlaties uztrenēt savu pacietību, pērciet dabīgos linus, jo tie ir lieliski vasaras naktīm un palīdzēs ķermenim elpot, un atvēsināties. Risinājums tiem, kam patīk lina izskats, bet kas negrib pat domāt par gludināšanu – sakrokots (speciāli!) lins. Lins ir pazīstams kā ļoti ilgnoturīgs materiāls, un parasti ar laiku tas paliek mīkstāks. Vēl viena alternatīva ir bambusa audums. Tas ir lielisks tiem, kas dzīvo karstās vietās un vēlas kaut ko, kas palīdzēs kontrolēt ķermeņa temperatūru. Bambusam ir antibakteriālas īpašības, kas pasargās no puvuma un sēnītes.

Krāsu palete un stils

Krāsa ir droši vien visinteresantākā daļa gultas veļas izvēlē. Tā patiešām parāda guļamistabas noskaņu. Varat pamainīt krāsas vai rakstus atkarībā no gadalaika, modes trendiem, jūsu rakstura, sapņu iespaidiem un vispārējā guļamistabas stila. Baidāties, ka skaista gultas veļa maksās dārgi? Investējot brīnišķīgā gultas veļā, varat savukārt ietaupīt uz gultas pārvalka rēķina – kurš gan gribētu slēpt tādu skaistumu?

Šogad gultas veļas trendi ir pilni ar dzīvīgām krāsām. Lai būtu moderni guļamistabā, izvēlieties emeralda zaļos vai zilos toņus. Daudz uzmanības pievērsiet arī dabīgajiem toņiem. Tīra, balta gultas veļa nokāpj no pjedestāla un vairāk dabīgie, neapstrādātie baltie toņi uz tā uzkāpj, radot gaisīgu, pilnīgu un tekstūrām bagātu izskatu. Fokusējieties ne tikai uz to, ko redzat, bet arī to, ko jūtat. Audumi ar tekstūru, raksti, pat sakrokoti materiāli ir modē. Pajautājiet sev, vai jūs labāk vēlaties iegādāties atsevišķus gabalus, vai pilnu gultas veļas komplektu. Tiem, kas vēlas parādīt savu individuālo stilu, mēs iesakām izveidot to no atsevišķiem gabaliem. Savienojiet savus mīļākos stilus, lai izveidotu kaut ko jaunu un unikālu, kaut ko savu. Tiem, kas vēlas izveidot vienkāršu, bet modernu, tīru izskatu, vajadzētu ieguldīt pilnā komplektā pēc izvēles, tas būs ne tikai vieglāk, bet arī nedaudz lētāk.

Jūsu guļamistabai vajadzētu atainot to, kas esat un kas jums patīk. Ja jums ir drosmīga, uz piedzīvojumiem kāra dvēsele un vēlaties savienot vairākus rakstus, tekstūras un materiālus, kas neizskatās tā, ka tie sader, neuztraucieties un vienkārši to dariet – daudzi interjera dizaineri jums priekā pasistu pa plecu!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti