Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā izvēlēties piemērotāko bērnu velosipēdu?

Nekas tā neliecina par vasaras tuvošanos, kā izbrauciens ar velosipēdu saulainā laikā! Dodies aizraujošā piedzīvojumā kopā ar ģimeni. Ja bērnam velosipēds vēl nav atrasts, vai vecais palicis par mazu, šeit būs palīgs jauna divriteņa iegādē! Rakstā uzzināsi, pēc kādiem kritērijiem izvēlēties bērnam piemērotāko velosipēdu.

Kādam nolūkam velosipēds paredzēts?

Izvēloties bērnam velosipēdu, jāsaprot pa kādu apvidu mazais riteņbraucējs vizināsies, jo arī bērnu velosipēdi iedalās vairākos tipos: kalnu, pilsētas un universālie.

  • Kalnu velosipēds piemērotāks būs, ja plānots vairāk braukt pa lauku ceļiem, bezceļiem, meža takām vai grantētu ceļu. Tie būs izturīgāki un to riepu saķere ar šādiem segumiem ir labāka, līdz ar to divritenis būs stabilāks.
  • Pilsētas velosipēdu var izvēlēties, ja paredzēts to izmantot turpat pie mājas vai pa parka celiņiem. To riepas paredzētas asfalta segumam un dizains veidots ērtiem, īsiem braucieniem.
  • Plašāk pieejami ir universālie velosipēdi, ar kuriem ērti būs braukt gan pa sētu, gan parku, gan mežu. Protams, tie nav paredzēti tik gariem izbraucieniem kā kalnu velosipēdi, bet parasti šis ir labākais risinājums, jo bērnu ikdienas vēlmes un aktivitātes mainās ik minūti.

Kā zināt pareizo izmēru?

Bieži vien internetveikalos pieejami bērnu velosipēdiem par izdevīgākām cenām, taču tos bērns nevar izmēģināt. Kā saprast norādītos izmērus un vai bērnam velosipēds derēs?

Atšķirībā no pieaugušo velosipēdiem, bērnu velosipēdu izmēri parasti tiek iedalīti pēc riteņa diametra - jo lielāks bērns, jo lielāks riteņu diametrs. Tas gan šoreiz nav attiecināms uz bērna vecumu, bet gan garumu. To kāds riteņa diametrs ir piemērots bērna augumam, var noteikt, izmērot bērna kāju iekšējo garumu – no pēdas līdz cirksnim. Zemāk redzama izmēru tabula.

Riteņu diametrs,

collas

Kāju iekšējais

garums, cm

Aptuvenais bērna

vecums, gadi

12'' 35 - 43 2 - 4
16'' 45 - 58 3 - 6
20'' 55 - 63 5 - 8
24'' 60 - 72 8 - 12

Izmantojot šo par piemēru velosipēda izvēlē, jāņem vērā, ka katra ražotāja ieteicamo izmēru tabula var nedaudz atšķirties. Aplūkojot internetveikalos piedāvātos velosipēdus, parasti tiek norādīta arī papildus informācija. Piemēram, 1A.lv internetveikalā lielākajai daļai bērnu velosipēdu ir norādīti šādi parametri:

  • Minimālais cilvēka garums, cm
  • Maksimālais cilvēka garums, cm
  • Rāmja izmērs, collas
  • Riteņa diametrs, collas
  • Velosipēda svars, kg

Šie papildus rādīji palīdz precīzāk saprast velosipēda atbilstību bērna augumam, un izvēli izdarīt ir daudz vieglāk.

Bērna drošība uz velosipēda

Iegādājoties velosipēdu, nedrīkst aizmirst par pašu svarīgāko – drošību! Braucot ar riteni bērnam vienmēr galvā jābūt ķiverei, kas var pasargāt no traumu gūšanas. Tā kā pavasarī krēsla iestājas vēl salīdzinoši ātri, ieteicams vilkt spilgtas drēbes vai izmantot atstarojošo vesti. Protams, velosipēdam obligāti jābūt aprīkotam ar atstarojošiem elementiem.

Regulāri jāpārbauda velosipēda bremzes un spiedienu riepās. Pēc sezonas pauzes divriteni var aizvest pie meistara uz profesionālu apkopi.

Bērna pirmais velosipēds, vai izmantot palīgritenīšus?

Šajā jautājumā vecāku atbildes atšķiras. Nav šaubu, ka ar palīgriteņiem bērns ātrāk apgūs braukšanu un ilgāk varēs noturēties uz velosipēda. Bet, kad pienāks laiks tos noņemt, bērnam var būt sajūta, ka braukšana jāmācās atkal no jauna, jo mazais būs iemācījies mīties, bet ne turēt līdzsvaru.

Bez palīgriteņiem mācību process var būt lēnāks un ilgāks, jo vispirms ir jāiemācās noturēt balanss un tikai pēc tam uzņemt ātrumu. Bet viens ir skaidrs - jebkurš velosipēds (ar vai bez palīgriteņiem) sagādās bērnam lielu prieku!

Vasara tuvojas, un daba ar vien biežāk mūs lutina ar saulaino laiku, tāpēc nekavējies ar divriteņa iegādi! Bērnu velosipēdi plašā klāstā pieejami interneta veikalā 1A.lv, kur atradīsi arī velosipēdu rezerves daļas, ja rudenī savu braucamo atstāji ne pārāk labā stāvoklī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti