Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kā izvēlēties slidas bērnam?

Tuvojas sezona, kad bērni metīsies baudīt ziemas priekus. No bēniņiem tiks nonestas ragavas, spodrinātas slēpes un slidas, ar nepacietību gaidot pirmo sniegu. Pavisam drīz pilsētas nomalēs un parkos tiks atvērtas slēpošanas trases, durvis vērs arvien jaunas slidotavas un tiks atklāti aizvien jauni slidkalniņi. Parasti publiskās slidotavas vai slēpošanas trases piedāvā arī ērtus ekipējuma nomas pakapojumus, tomēr gadījumos, kad bērns kādam ziemas sporta veidam nolēmis pievērsties nopietni vai pat - profesionāli, vecākiem nekas cits neatliek, kā nodrošināt atvasi ar visu nepieciešamo ekipējumu pašu spēkiem. Šoreiz pastāstīsim par to, kā vislabāk atrast bērnam vispiemērotākās slidas, kādi priekšnosacījumi jāņem vērā pirms to iegādes un kā tās pareizi kopjamas.
  • Valda uzskats, ka bērniem slidas jāiegādājas vismaz 2 izmērus lielākas nekā bērna kājas izmērs ir to iegādes brīdī. Tomēr ne vienmēr tā ir tiesa, slidu zābaciņš nedrīkst "staigāt" un to purngalā vai papēdī nevajadzētu veidoties brīvai vietai. Jo slidas zābaciņš labāk piegulst kājai, jo stabilāk bērns turēs līdzsvaru uz ledus.
  • Kad tikko iegādātas jaunas slidas un bērns dodas uz slidotavu, vecākiem jāatceras, ka tās pirms slidošanas noteikti ir jāuzasina, ko var izdarīt slidotavā vai ledus hallē. Pirmajā reizē, protams, slidas nevajadzētu noasināt pārāk asas, jo iesācējam tad var būt grūtāk noturēt līdzsvaru. Tomēr jāatceras, jo asākas slidas, jo lielāku ātrumu iespējams attīstīt uz ledus.
  • Ja slidas ir paredzētas izmantošanai svaigā gaisā, piemēram, pa dīķi, un paredzams, ka slidošanas laikā būs vēss, jāizvēlas siltinātie slidu modeļi. Parasti to iekšpuse ir polsterēta un labi pasargā kājas gan no mitruma, gan aukstuma.
  • Ja tomēr plānots iegādāties slidas bērnam uz vairākiem gadiem, tad jāizvēlas tāds izmērs, kuru pielaikojot, papēža daļā paliek brīva vieta vismaz 2 pirkstu platumā. Tomēr šajā gadijumā jānodrošinās pret to, lai pēda slidošanas laikā "nestaigā", piemēram, slidošanas laikā uzvlelkot biezākas zeķes un ciešāk aizdarot slidu zābaciņu daļu ap potīti.
  • Slidās tāpat kā apavos ievietotas īpašas pēdiņas, kuras var ērti mainīt pret citu, siltāku materiālu. Pēc katras slidošanas reizes slidas der kārtīgi izžāvēt, lai pasargātu no mitruma ietekmes.
  • Pirms došanās uz ledus, ar slidām vienmēr ieteicams nedaudz pastaigāt pa cietu virsmu, lai pārliecinātos, ka kāja nevainojami nostiprināta un fiksēta slidas zābaciņā un pēdas zonā nav radusies brīva vieta, piemēram, purngalā, kas varētu būtiski apgrūtināt slidošanu un līdzsvara noturēšanu uz ledus.
  • Liela nozīme slidošanas laikā ir potītes daļas stiprinājumiem. Tādēļ kā pirmās bērniem ieteicams iegādāties slidas ar paaugstinātu potīšu daļu. Šādā veidā bērns uz slidām jutīsies daudz drošāk, būs vieglāk noturēt līdzsvaru un veikt pirmos patstāvīgos manevrus.
  • Ja bērna vajadzībām plānots iegādāties profesionāla līmeņa slidas, tad jāpievērš uzmanība slidu asmeņa tehniskajiem parametriem, kas arī var atšķirties. Piemēram, ir slidas ar asmeņiem, kas piemērotas iesācējiem, bet ir tādi asmeņi, kas piemēroti sarežģītiem manevriem, piemēram, palēcieniem vai piruetēm.
  • Iesācējiem visvairāk būtu ieteicams iegādāties daiļslidošanas vai brīvā laika slidas, bet, ja bērns ar slidošanu nodarbojas jau kādu laiku, noderēs arī profesionālās hokeja slidas, kas ļauj brīvāk veikt vairāk manevrus uz ledus.
  • Tāpat iesācējiem nevajadzētu aizmirst par drošības pasākumu ievērošanu un iegādāties arī kvalitatīvu ķiveri, kā arī - elkoņu un ceļgalu sargus. Jāatceras, ka iesākumā bez kritieniem un sīkām traumām neizbēgt, tādēļ vislabāk pret tām nodrošināties jau laikus.
  • Tāpat kā apavus, arī slidu zābaciņus izgatavo no visdažādākajiem materiāliem - gan dabīgiem, gan mākslīgiem. Lai kāja aukstumā nesaltu vai nesvīstu, ieteicams izvēlēties slidas no dabīga materiāla. Protams, tās būs cenu ziņā nedadz dārgākas un prasīs cītīgāku to kopšanu.
  • Izvēloties slidas, svarīga ir arī to aizdare. Piemēram, ja slida potītes daļā tiek aizdarīta ar fiksatoriem, tie slidošanas laikā var aizsalt. Tāpēc vislabāk izvēlēties slidas, kuru aizdarē izmantotas visparastākās šņores.
  • Jāpievērš uzmanība arī slidu zābaciņa materiāla kvalitātei, piemēram, pārliecinoties, ka vietās, kur visbiežāk mēdz gadīties traumas, ir papildus polsterējums.
  • Izvēloties slidas, vajadzētu pārliecināties par to, vai slidu asmeni iespējams nomainīt pret citu gadījumos, kad slidošanas laikā gadījies to, piemēram, nolauzt.
  • Slidas nevajadzētu žāvēt uz radiatoriem vai citiem siltuma avotiem, kas varētu kaitēt slidu materiālam, tā vietā - rūpīgi jāizņem pēdiņa no slidas zābaciņa un, atverot potītes stiprinājuma daļu, jāļauj tām izžūt istabas temperatūrā. Lai slidas kalpotu ilgāk un materiāls saglabātu elastību, slidas vajadzētu atcerēties izžāvēt pēc katra treniņa.

Ja vēlies iegādāties slidas, ragavas un citas ziemas preces, ieskaties interneta veikalā 220.lv!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti