Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kā Izvēlēties Starp OSB un Kokšķiedras Plāksnēm?

Pareiza materiāla izvēle jebkuram projektam ir ļoti svarīga, lai viss noritētu pareizi un bez aizķeršanās. Neatkarīgi no tā, vai ceļat jaunu ēku, atjaunojat māju vai sākat pats kādu darbu ar savām rokām, izpratne par atšķirībām starp skaidu plātni (OSB) un kokšķiedru plātni var ievērojami ietekmēt jūsu darba gala iznākumu. Atbilstoša būvmateriāla izvēles nozīme ir ļoti būtiska. Tas ietekmē ne tikai jūsu projekta strukturālo integritāti un izturību, bet arī tādus faktorus kā: izmaksas, ietekme uz vidi un uzstādīšanas vienkāršība. Tāpēc, lai pieņemtu apzinātus lēmumus, ir svarīgi zināt šo materiālu atšķirības.

OSB Plāksnes

OSB plāksnes ir koksnes izstrādājumu veids, kas izgatavots, saspiežot un salīmējot kopā koka šķiedras noteiktās proporcijās un attiecībās. Šis process rada spēcīgu un izturīgu paneli, kas ir piemērots dažādiem pielietojumiem būvniecībā. OSB plāksnes parasti tiek izmantotas grīdas un griestu segumos, sienu un jumta segumos, kā arī apvalkos, raugoties no strukturālās stabilitātes un cenas viedokļa.

Kokšķiedras Plāksnes

Kokšķiedras plāksnes ir kompozītmateriāls, kas izgatavots no koka šķiedrām, sveķiem un vaska. To ražo, saspiežot šos materiālus zem augsta spiediena, tādējādi veidojot blīvus paneļus. Kokšķiedru plātnes ir dažādu veidu, tostarp vidēja blīvuma kokšķiedras plātnes (MDF) un augsta blīvuma kokšķiedru plātnes (HDF), – katrai ir dažādas īpašības un pielietojums. Kokšķiedru plātnes bieži izmanto mēbeļu ražošanā, skapjos un iekšējo sienu apšuvumos, pateicoties to gludajai virsmai, kā arī ērtām apdares iespējām. Viens no ražotājiem, kas ir plaši pārstāvēts ir Kronospan.

OSB un Kokšķiedras Plāksnes - Salīdzinājums

Izturība un ilgmūžība:

OSB ir materiāls, kas nodrošina ievērojamu izturību un ilgmūžību, padarot to par ideālu izvēli strukturālām vajadzībām, piemēram, grīdas un jumta segumam. Tās saspiesto koka šķiedru sastāvs nodrošina izcilu izturību pret lieci, deformāciju un šķelšanos, nodrošinot struktūras integritāti laika gaitā.

Kokšķiedru plātne, lai arī pati par sevi ir izturīga, nelīdzinās OSB izturīgumam, jo īpaši intensīvas ekspluatācijas vietās, kā arī vidē, kur ir nosliece uz mitrumu. Laika gaitā kokšķiedru plātņu paneļi kļūst jutīgāki pret virsmas bojājumiem vai degradāciju, īpaši, ja tie ir pakļauti skarbiem apstākļiem.

Mitruma izturība:

OSB plāksnei ir pienācīga mitruma izturība. Tas ir būtiski atzīmēt, ka ilgstoša mitruma iedarbība var izraisīt uzbriedumu un atslāņošanos. Pareiza blīvēšana un ventilācija ir svarīga, izmantojot OSB vidēs, kurās ir nosliece uz mitrumu, piemēram, vannas istabās vai pagrabos.

No otras puses, kokšķiedru plātnes, īpaši MDF, ir ļoti jutīgas pret mitruma uzsūkšanos, un tās jāizmanto sausā vidē vai jāapstrādā ar ūdensnecaurlaidīgiem pārklājumiem, lai novērstu uzbriedumu vai sabrukšanu. HDF varianti piedāvā nedaudz labāku mitruma izturību, jo tiem ir lielāks blīvums, taču tiem joprojām ir nepieciešama aizsardzība pret mikluma iekļūšanu.

Siltumizolācijas īpašības:

Gan OSB, gan šķiedru plātnēm ir ierobežotas siltumizolācijas īpašības salīdzinājumā ar specializētiem izolācijas materiāliem, piemēram, putuplasta plāksnēm. Tomēr OSB ir tendence nodrošināt nedaudz labāku izolāciju, pateicoties tās blīvajam sastāvam. Tas ir izdevīgi lietojumos, kur siltuma efektivitāte ir problēma, piemēram, ārējais apvalks vai grīdas segums. Lai gan neviens materiāls pats par sevi nenodrošina ievērojamu termisko pretestību, tie var veicināt kopējo energoefektivitāti, ja tiek izmantoti kopā ar atbilstošām izolācijas metodēm.

Ugunsdrošība:

Runājot par ugunsdrošību, OSB pārspēj kokšķiedras plātnes, jo tām ir lielāks blīvums un zemāka uzliesmošanas iespējas pakāpe. OSB paneļiem ir mazāks aizdegšanās koeficients, un tie nodrošina zināmu ugunsizturību ēku mezglos. Tomēr jāatzīmē, ka OSB nav ugunsdroša un optimālai drošībai jāapstrādā ar attiecīgu pārklājumu, vai arī plātnes ir jāizmanto kopā ar citiem ugunsizturīgiem materiāliem.

Kokšķiedras plātnes, lai gan tās ir mazāk blīvas un degošākas, tomēr var tikt apstrādātas ar uguni slāpējošām piedevām, lai uzlabotu ugunsizturību, taču ugunsgrēka gadījumā tās nepiedāvā tādu pašu aizsardzības līmeni kā OSB.

Izmaksas:

Izmaksu ziņā OSB parasti piedāvā budžetam draudzīgāku iespēju, salīdzinot ar kokšķiedras plātni. OSB plātņu ražošanas process ietver koka šķiedru saspiešanu, ko veic efektīvi un ekonomiski. Tas padara OSB par pievilcīgu izvēli projektiem ar ierobežotiem budžeta līdzekļiem vai liela mēroga būvniecībā, kur izmaksu ietaupīšana ir prioritāte.

Kokšķiedras plātnes, lai gan joprojām ir pieejamas daudziem lietojumiem, var būt nedaudz dārgākas, jo ir nepieciešama papildu apstrāde, lai izveidotu blīvus paneļus. Tomēr kokšķiedras plātņu gludāka virsma un izcilās apdares iespējas attaisno augstākas izmaksas noteiktiem projektiem, kur estētika ir svarīgāka.

Pieejamība tirgū:

Gan OSB, gan kokšķiedras plātnes ir plaši pieejamas dažādos izmēros un biezumos lielākajā daļā zāģmateriālu novietņu un būvmateriālu veikalos. Tomēr konkrētie OSB un kokšķiedru plātņu veidi un kategorijas var atšķirties atkarībā no atrašanās vietas un piegādātāja. Ieteicams konsultēties ar zinošu piegādātāju vai darbuzņēmēju, lai nodrošinātu savam projektam atbilstoša materiāla izvēli, pamatojoties uz tādiem faktoriem kā nestspēja, mitruma izturība un ugunsizturība.

Vides draudzīgums:

Runājot par ietekmi uz vidi, gan OSB, gan kokšķiedras plātnes ir uzskatītas par videi draudzīgām iespējām salīdzinājumā ar masīvkoka izstrādājumiem. Jo to ražošanā izmanto koksnes atgriezumus, skaidas un blakusproduktus no citiem ražošanas procesiem, samazinot atkritumu daudzumu un palielinot resursu efektivitāti. Tomēr OSB ražošanas process var izmantot vairāk enerģijas un rada vairāk emisiju, salīdzinot ar kokšķiedru plātņu ražošanu. Turklāt daži kokšķiedru plātņu izstrādājumi satur uz formaldehīda bāzes izgatavotas līmvielas, kas laika gaitā var izdalīt gaistošos organiskos savienojumus un radīt iespējamus riskus veselībai.

Jāsaka, ka izvēle starp OSB un šķiedru plātni ir atkarīga no dažādiem faktoriem, piemēram, projekta prasībām, budžeta ierobežojumiem, vides apsvērumiem un veiktspējas prognozēm. Lai gan OSB piedāvā izcilu izturību, mitruma izturību un rentabilitāti, kokšķiedru plātnes nodrošina gludākas virsmas, labākas apdares iespējas un iespējamos ieguvumus videi. Uzmanīgi izvērtējot šajā salīdzinājumā izklāstītās atšķirības, varat pieņemt apzinātu lēmumu, kas atbilst jūsu projekta mērķiem un nodrošina ilgtermiņa panākumus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti