Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kā kopt piemājas zālienu?

Ja Tev ir privātmāja, tad skaists zāliens ir ne tikai skaisti, bet arī ērti iešanai vasarā basām kājām. Tas ir arī vizuāli pievilcīgāks, nekā grubuļainas zemes bedrītes vai nelīdzena zāles virsma. Skaists zāliens ir katra saimnieka mājas vizītkarte, ar ko lepoties. Tomēr tā kā vasaras kļūst arvien ilgstošāk karstas un sausas, tad zāliena kopšana kļūst arvien sarežģītāka. Zāle izcili saulainos un labos laikapstākļos ātri izdeg un kļūst dzeltena, kas nav simpātiski nevienam. Tāpat arī, ja ir ilgstoši lietains, tad zāle pagalmā un ap māju var augt ļoti ātros tempos, kas nozīmē, ka tai ir vajadzīga rūpīga un regulāra pļaušana.

Kad pļaut zālienu?

Pļaut zāli iesaka no rīta vai vakarā, kad nav karsts un nav tiešu saules stari. Iemesls tam ir, lai no saules tiešajiem stariem zāliena saknes neizžūtu un dotu iespēju tumšākā periodā tam sagatavoties un atkopties. Vislabāk, ja ir jau vakarpuse un līdz saules stariem zāliens atkopjas vismaz 12 stundas.

Kā pļaut zālienu?

Vidēji ieteicamais pļaušanas augstums ir aptuveni pieci centimetri, bet tas ir, ja laikapstākļi ir vidēji silti vai karsti. Karstās dienās tomēr ir ieteicams zāliena augstumu atstāt nedaudz augstāku. Ja vēlies, lai zāliens veidotos ar stabilu sakņu sistēmu, tad ievēro pļaušanas ritmu, piemēram, reizi nedēļā konkrētā dienā.

            Lai zāliens būtu veselīgs un skaists tas noteikti ir arī jālaista, it īpaši, ja ir ilgstoši karsts laiks. Arī tas būtu jādara agri no rīta vai vēlu vakarā, lai aplietais ūdens neizgarotu saules staros, kā arī, lai neapdedzinātu pašu zāli. Laistīšana mitrinās augsni un radīs vienmērīgi bagātīgu, zaļu zālienu. Vēlams, ja ar ūdeni laistīsi savu zālienu bagātīgi, turklāt, ja ilgstoši nav lietus, tad jālaista tā, lai mitrums iekļūtu vismaz 15 centimetru dziļumā.

Ar ko pļaut zālienu?

Lai pilnvērtīgi koptu savu piemājas zālienu, tam ir vajadzīga laba un kvalitatīva dārza tehnika. To iegādājoties ir jāsaprot, kas tieši interesētu, jo iespējas ir vairākas un ar tām var variēt atkarībā no dārza platības. Ja apsver iespēju iegādāties zāles pļaujamo, kas ir benzīna zāles pļāvējs, tad zini, ka tie ir vairāki veidi, piemēram, pašgaitas, stumjamais vai tādi, kas nav pašgājēji.

Tāpat arī, ja vēlies iegādāties trimmeri, tad zini, ka tiem ir vairāki veidi- benzīna, elektriski vai akumulatora. Galvenais - izpēti katru no tiem! Interneta veikalā 220.lv vari arī iepazīties ar visu specifikāciju un aprakstu pirms preces iegādes.

Neaizmirsti, ka arī tehnika prasa regulāru apkopi. Un, kad zāles pļāvējs ir iegādāts, vienmēr rūpējies, lai zāles pļāvēja asmeņi ir asi un vienmērīgi. Ja asmeņi ir neasi, tad zāle tiek plucināta, ne pļauta un vizuāli neizskatīsies simpātiska.

Papildus kopšanas pasākumi

Lai tiktu līdz perfektam zālienam, dažkārt var traucēt dažādi citi blakus faktori, piemēram, kurmju rakumi, nocirsts koks un celma izņemšana, sūnu veidošanās. Ar katru no šiem pacietīgi var tikt galā, tāpēc ir jāmeklē risinājums, kas bieži vien ir laikietilpīgi, tomēr ir tā vērts.

Papildus zālienu vari arī mēslot, lai bagātinātu tā augstni un zāliens būtu leknāks. Mēslot ieteicams pavasarī un rudenī, tad tas pabaro pašu zālienu, bet ja to dara vasarā, tad mēslojums diemžēl baro nezāles. Ja augsne pati par sevi nav bagātīga, tad agrā rudenī var tai uzbērt labu kompostu- organiskais mēslojums var ļoti palīdzēt augsnei būt daudz labākai un zālienam kuplākam.

Lai zāle būtu zaļāka un mājas apkārtne simpātiskāka ne tikai pašiem saimniekiem, tad droši meklē visa veida informāciju, kas varētu papildus palīdzēt tai tādai būt, kā arī noteikti iegādājies kvalitatīvu dārza tehniku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti