Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kā plānot ceļojumu ar ierobežotu budžetu (un iekļauties tajā)

Vasara ir atvaļinājumu laiks – kādi brīvdienas labprāt pavada, rosoties piemājas dārzā vai sauļojoties jūrmalā, taču citiem ir vēlme doties kādā tuvākā vai tālākā ceļojumā. Iespējas ir plašas, taču, ko darīt, ja ceļojumam atvēlētais budžets ir ierobežots? Vai tādēļ vien būtu jāpaliek mājās? Nebūt nē! Turpinājumā daži padomi, kā saplānot budžetu un doties ceļojumā pat tad, ja līdzekļi ir ierobežoti.

Plāno pats

Plānojot ceļojumu, vispirms jāizvērtē – izvēlēties kādas ceļojumu aģentūras pakalpojumus vai plānot ceļojumu pašam. Pirmais variants ir vienkāršāks, taču visbiežāk arī dārgāks. Izņēmums varētu būt pēdējā brīža piedāvājumi vai īpašas akcijas, kas nodrošina lieliskas atlaides. Visos citos gadījumos plānot ceļojumu pašam būs stipri lētāk, taču, bez šaubām, arī laikietilpīgāk.

Starp citu, ja tev ir stabili ienākumi un atbilsti citām prasībām, vari pieteikties aizdevumam. Ātrais kredīts vai patēriņa aizdevums var palīdzēt, ja vēl pietrūkst neliela naudas summa. Bet, protams, jāaizņemas ir atbildīgi.

Izvēlies ceļojuma ilgumu un galamērķi

Saprotams, ka ar ierobežotu budžetu apbraukt apkārt pasaulei būs sarežģītāk, taču patiesībā ir daudz galamērķu, kuru sasniegšana neprasa veselu bagātību. Visprātīgāk vispirms izvērtēt savas finansiālās iespējas un tad arī izvēlēties tām atbilstošu galamērķi. Informāciju par dažādām salīdzinoši ekonomiskām atpūtas vietām var uzzināt internetā – tur atrodama informācija gan par tūristu iecienītām vietām, gan arī par mazāk zināmiem galamērķiem.

Otrs būtiskais faktors ir ceļojuma ilgums. Arī to var izvēlēties, ņemot vērā pieejamos naudas līdzekļus, taču vispirms gan jāaprēķina aptuvenās izmaksas. Uzmanību vajadzētu pievērst ne tikai tam, cik maksā naktsmītne, bet arī transports, pārtika un citas nepieciešamās lietas. Ja būs kāds priekšstats par to, ar kādām izmaksām jārēķinās, būs vienkāršāk saprast, cik garu ceļojumu var atļauties.

Atrodi naktsmītnes un transportu

Gan naktsmītnes, gan transportu vislabāk rezervēt laicīgi. Pirms tam gan vajadzētu veikt izpēti un salīdzināt vairākas iespējas, jo cenas dažādās vietās var visai būtiski atšķirties. Jāņem vērā, ka viesnīcas un hoteļi nav vienīgā iespēja, kur nakšņot – šobrīd populāri ir arī Airbnb mājokļi, kā arī Couchsurfing kustība, kas būs ļoti ekonomisks risinājums.

Kas attiecas uz transportu – vajadzētu izpētīt ne tikai auto nomas, kā arī taksometru pakalpojumu cenas un iespējas, bet arī sabiedriskā transporta sniegtos pakalpojumus. Bieži vien ar to ceļot ir ne vien izdevīgāk, bet arī ļoti ērti.

Rēķinies ar papildu izmaksām

Lai arī cik rūpīgi aprēķinātu gaidāmos izdevumus, jārēķinās ar vēl dažādiem papildu tēriņiem, kas radīsies ceļojuma laikā. Tas nozīmē, ka aprēķinot ceļojuma budžetu, tajā jāiekļauj sadaļa – ‘’neplānotie tēriņi’’. Tādi pilnīgi noteikti arī būs. Ne velti pieredzējušu ceļotāju vidū populārs ir zelta likums – ‘’Sakrāmē koferi un ieliec makā naudu, ko plāno ņemt līdzi. Tad pusi no koferī ieliktām mantām izņem ārā, savukārt makā ieliec vēl vismaz tik pat lielu naudu summu’’.

Parūpējies par drošību

Lai ceļojuma laikā izvairītos no nepatīkamām situācijām un papildu tēriņiem, jāparūpējas arī par drošību. Pirms dodies ceļā, sarūpē dokumentu un biļešu kopijas. Parūpējies, lai līdzi ir skaidra nauda, turklāt visu naudu nevajadzētu likt makā – daļu no tās var ielikt citur, lai, situācijā, ja maks tiek nozaudēts vai nozagts, Tev būtu vismaz mazliet skaidras naudas.

Rūpēs par drošību noderīga var būt arī apdrošināšanas polise. Lai arī tā paredz zināmu ieguldījumu, tomēr var aiztaupīt satraukumus un papildu izmaksas tad, ja noticis kaut kas neparedzēts.

Ja tomēr, plānojot ceļojuma budžetu, šķiet, ka mazliet pietrūks, pastāv opcija arī aizņemties trūkstošo naudas summu un pēc tam to atmaksāt līgumā noteiktajā laikā. Jāatceras gan, ka jebkurš aizdevums ir atbildība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti